Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

antizelenka

31. 7. 2010 9:34
máš tam soudruhu základní chybu v logice

proč si Jyrka nesháněl obživu sám hned na začátku ? ( že by mu v tom bránilo jeho přesvědčení ?)

proč si Jyrka kdykoli v průběhu toho nehorázného vykořisťování nelovil pro sebe ?

Zlý imperialista válící se na pláži a tyjící z poctivé práce Jyrky by brzy musel buď kupovat od Jyrky ( situace by se obrátila) , nebo začít taky pracovat.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

31. 7. 2010 12:38
Re: máš tam soudruhu základní chybu v logice

n. já sice nejsem soudruh ;-) (což mi ale zase nebrání použít i inteligentní marxistické myšlenky) ;-) ovšem odpověď je nasnadě... v průběhu toho nehorázného vykořisťování už jiří v zásadě neměl jinou možnost (než pracovat pro mirka, nebo umřít hlady)...neboť veškeré zdroje i zisky, prostředky k obživě i legislativu měl pod palcem mirek ;-) zkuste se například v současné době zbavit závislosti na vašem dodavateli energie ;-) běžte a poražte si nějaký strom, abyste si zatopil, například ;-) vaši kolegové mirkové vás nejspíš poženou sviňským krokem... snad je ten příklad dost pochopitelný...

0 0
možnosti
RD

robirob

31. 7. 2010 0:06
genialni

vyborne napsane. Zjednodusene to sice je a asi jde predpokladat, ze nektere vlastnosti jsou emergentni a dostatecne se tady neprojevi, ale lecos je dodefinovano s nadsazkou (virtualni penize) a ja uprime ziram a tleskam, kolik problemu je tady demonstrovano. Druha genialni vec je podat to jako zadani problemu a rozvinout o reseni diskusi ... skoro bych byl ochotny participovat na zalozeni samostatneho webu (po technicke strance), ktery by se venoval blizeji vylozene tomu :-).

0 0
možnosti
A

autor_clanku

31. 7. 2010 12:27
Re: genialni

děkuji ;o) jste v krátké době už druhý člověk, co mi píše, že jsem geniální, a já jsem velmi rád že to teď mám potvrzeno ze dvou nezávislých zdrojů ;o))) já bych takový web po technické stránce asi taky zvládl, ale obávám se, že na to společnost dosud není připravená ;-) nicméně, počet obyvatel země byl v okamžiku psaní tohoto diskuzního příspěvku 6 833 396 131 (a stále to roste) a počet hektarů produktivní půdy 8 549 346 266 (ňák se to dál nehýbe) ;-) čili někdy velmi brzy v budoucnu bude muset někdo něco začít řešit ;-) jestli ne, tak to za nás udělá almighty a sešle smrtící epidemii, meteorit nebo alespoň válku ;-)

0 0
možnosti
S

SantaKlaun3

28. 7. 2010 15:30
.

Karma R^ Ovšem nic není černé nebo bílé, levicové nebo pravicové. Pravda je vždy někde uprostřed.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

28. 7. 2010 14:09
almighty´s back!

almighty ;-) se právě vrátil z oběda a musí s lítostí konstatovat, že všichni diskutující mají v podstatě (tu svoji) pravdu ;o) (s lítostí, neboť prahne po nějakém univerzálním, obecně použitelném receptu na osídlování pustých ostrovů, protože se mu zdá, že ten náš současný systém jde od desíti k pěti) ;-) almighty je též upřímně překvapen absencí invektiv a nadávek, na které byl v minulosti v debatách pod svými články zvyklý ;-) faktem je, že dělení pravičák/levičák = pracant/lenoch je hovadina, ale tak to měl postaveno autor toho inspirativního článku uvedeného v linku, takže jsem to nechal být a pouze to rozvinul ;-) k mirkům mám lehkou averzi, kterou se mi zřejmě nepodařilo zcela potlačit (ale je to jen a pouze proto, že neležím pod palmou, nevrtím se a nerozlévám ve spánku vodu... kdybych byl vrtící se mirek, tak mirkům samozřejmě fandím) ;-) je to holt celý ekvilibristický cvičení... ale ta otázka udržitelného života na závěr je veskrze vážně míněná... ;-/  

0 0
možnosti
JK

poberta

28. 7. 2010 13:18
rovne sance

na pustem ostrove je mozne verit v rovne sance a moznost volby a snad i na stesti

ale v globalizovanem svete kde je lidi hodne a penez mezi nimi malo je to absurdni kapitalismus se vraci ke svym korenum protoze to ma jinak nahnuty a bude to hustsi a hustsi protoze kapitalismus nakonec splyne s cinskym komunismem - neootrokismus vcetne chleba a her pro vyvolene a ekonomicke vlady setiny promile lidstva

0 0
možnosti
TP

assco

28. 7. 2010 13:28
Re: rovne sance

docela by mne zajímalo od kdy se ta vaše globalizace datuje a jak se vývoj posunul od dob první Internacionály ;-D

0 0
možnosti
JD

round robin

28. 7. 2010 13:11
Jojo

Tak to chodí, když si někdo místo udice bere na ostrov žrádlo :-). A tak to má být.

0 0
možnosti
PS

a-b-c-d

28. 7. 2010 13:17
Re: Jojo

a takhle to chodí, když někdo místo myšlení používá jazyk .. a tak to nemá být ;-)

0 0
možnosti
H

Host8

28. 7. 2010 13:10
Dogmata a propaganda

Dva levičáci jsou na opuštěném ostrově, protože nikdy neměli moc peněz a jsou zvyklí pracovat, nachytají ryby, společně postaví dům a daří se jim dobře.

Dva pravičáci se octnou na ostrově a protože byli zvyklí přijít k majetku privatizací a vhodným obcházením zákonů apod., začnou se první domlouvat na privatizačních pravidlech a co komu patří. Než se domluví, tak se buď  navzájem pozabíjí nebo pojdou hlady.

Omlouvám se všem pravicovým i levicovým voličům,protože základní východisko je špatné,  jde tu samozřemě o pracovitost, morálku a vzájemnou spolupráci, která pomůže přežít a nemá to nic společného s politickou orientací. Podobných nesmyslů vycházejících z novodobé propagandy a dogmat se dá vymyslet spousta.

0 0
možnosti
PS

a-b-c-d

28. 7. 2010 13:19
Re: Dogmata a propaganda

šlo tam, samozřejmě, o nadsázku - ale Vám asi obsah unikl, protože se zdá, že se snažíte vměstnat svou myšlenku tam, kde už je :-)

0 0
možnosti
TP

assco

28. 7. 2010 13:03
Trochu mi tam chybí další část příběhu.

Ve které Jirkové pochopili svou sílu danou množstvím a nejprve založili odbory pro splnění svých požadavků a protože stávkovali často a pořádně tak to Jirky natolik štvalo (MIrka těžko ten mezitím měl vše co chtěl), že své požadavky prosadili při nejbližších volbách. V rámci spravedlnosti došli k závěru, že přeci stejně vše patří pracujícím Jirkům MIkra nahnali do dolů majetek mu sebrali (pardon znárodnili) a vše tak spravedlivě patřilo všem. Když cca po 40 letech Jirkové navštívili vedlejší ostrov kde MIrky nevyhnali, zjistili, že se tam mají řádově lépe a vůbec jim nepřipadlo, že tam jsou vykořisťováni... Co říci závěrem. Takový ostrov kde je spravedlnost a "všechno patří všem" skutečně existuje. Říká se mu bůhví proč Ostrov Svobody, tedy vlastně říkají mu tak jen někteří, protože většina z jeho obyvatel se z něj snaží za každou cenu utéct vedle do země Mirků... Co dodat? Jedna z nejslavnějších pohádek minulého století prostě stále láká.. Napsal ji jeden syn továrníka, pokud vím...

0 0
možnosti
PS

a-b-c-d

28. 7. 2010 13:21
Re: Trochu mi tam chybí další část příběhu.

jestli on ten neúspěch nebude dán tím, že tu pohádku realizovali jiní "synové továrníků"

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

28. 7. 2010 12:58
Takže Mirkova lenost a hamižnost

způsobila, že se na ostrově vytvořil prosperující průmysl. Trochu mě zaráží, že z původně skvělého Mirka, který jim oběma zachánil život, protože bez jeho prutu by umřeli hlady, se stal takový lump a lempl, který není ochoten sám nic dělat a nechá se vyživovat chudákem Jirkou.

-

Pokud chcete můj názor, tak lidé se dělí na dvě skupiny: ty, kteří se o sebe dokáží postarat sami a ty, o které se musí starat někdo jiný. Ti, kteří se dokáží o sebe postarat se pak dělí na ty, kteří se starají jen o sebe a na ty, kteří se postarají i o jiné, tím, že jim nabídnou podporu nebo práci. Ti neschopní, žijící z podpory a z práce, kterou jim nabízejí druzí, pak často nejsou schopni vlastní neschopnost přiznat a svádějí ji na ty, kteří jim pomáhají.

-

Já osobně si aspoň dovedu přiznat, že sám se zdaleka nedokážu uživit tak dobře, jako mě živí práce, kterou mi nabídl můj zaměstnavatel. Jsem zaměstnavateli vděčný a snažím se být mu prospěšný.

0 0
možnosti
S

SantaKlaun3

28. 7. 2010 15:35
Re: Takže Mirkova lenost a hamižnost

R^

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

28. 7. 2010 12:53
*-*

Teda ten tě musel dojmout :-)

fakt je ten že být Mirkem tak bych si vpoměl na domorodce z jiných ostrovů milé a hodné kanibaly. Preferoval bych tradice a až by Jirka usnul tak bych........

A hle jsem najezený a je to i etické protože většina žijících na ostrově si vzala ke všemu ponaučení z tradic. Nicméně bych dal Jirkovi šanci do doby kdy by to bylo snesitelné.

;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x