Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Martin Jirousek

26. 1. 2009 18:28
S jídlem roste chuť

Znáte ten fórek o podnikateli, který chytne zlatou rybku? Podnikatel chytí zlatou rybku a ta mu říká: "když mě pustíš, splním ti tři přání. Ale to, co budeš mít ty, dostane tvůj konkurent podnikatel dvakrát". Podnikatel si tedy přeje vilu za 150 mega. Lup, má ji a jeho konkurent má vilu za 300 mega. Druhý přání je mít 10 Ferrari. Lup, má deset ferrari a druhý podnikatel má dvacet ferrari. Podnikatel si tedy láme hlavu, jak toho ničemu doběhnout a zniči a jeho třetí přání zní: ať mám jenu kouli dřevěnou. Kdyby se podnikatelé začali chovat po vzoru Bati nebo Forda, asi by to bylo o něčem jiném.

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

26. 1. 2009 18:48
Re: S jídlem roste chuť

To jste trefil hrebik na hlavicku. Kdyz si lide dnes stezuji ze je hur nez za komunistu tak je to hlavne z duvodu, ze existuji lide, kteri se maji o mnoho lip (s tim ze si to nezaslouzi) a ne z faktickeho hlediska, ze by se meli spatne... typicke je taky stezovani si na poslance a to jak se jejich plat lisi od prumerneho. Nebo si vezmeme treba Martina Romana a jeho bonusy (nerikam ze jeho uzasne vysledky jsou jen diky dobre praci managementu pri zahranicnich akvizicich...ale z velke casti diky cene elektriny. Ale tomu kdo vydela miliardy obetuji klidne nejaky ten milion. Miliardy je vic nez milion :-)). Lide by si meli spokojenost hodnotit podle sebe a ne porovnavanim se se sousedem...

0 0
možnosti
KF

k.fuksa

26. 1. 2009 16:11
hmmm

Stimulaci poptavky udelate i tak, ze vezmete tisic lidi a date jim penize, ze budou kopat po okoli jamy a dalsich tisic lidi, kteri ty jamy budou zasypavat a obema skupinam za to zaplatite. Stimuloval jste poptavku, lide dostali zaplaceno... Tito lide ale nic produktivniho neudelali a jak my vime, tak v penezich lide nejezdi, penize lide neji, v penezich se tak maximalne koupou (mysleno obrazne)... takze ty auta, to jidlo, atd. bude produkovat ten zbytek, dostanou za to zaplaceno... Zalezi na tom, jak se poptavka stimuluje, jestli smysluplnymi investicemi nebo jen rozhazovanim. Mamutikovi bych doporucil jeste jednou se zamyslet...

0 0
možnosti
A

autor_clanku

26. 1. 2009 17:07
Re: hmmm

nebojte, mamutík není žádnej vůl ;-) ten to má zmáknutý ;o) to, co popisujete, se bohužel nevylučuje s tím, co píšu v různých vstupech v diskuzi níže... uznávám, že je to sice trochu "na hlavu" kopat jámy, a pak je zasypávat, ale dělalo se to i v minulosti (viz různé hladové zdi)... tehdy ovšem ještě panovníci cítili zodpovědnost za svůj lid, takže pustili nějaký ten chlup, když bylo třeba... o smysluplnosti těchto investic by se samozřejmě z hlediska ekonomického dalo s úspěchem pochybovat... zdi se nenajíte a její užitná nebo směnná hodnota (když budeme používat ekonomické termíny) je také minimální... ekonomická smysluplnost hitlerova zbrojního programu (a zbrojního průmyslu obecně) je také diskutabilní - ale že dal práci miliónům němců a rozhýbal německou ekonomiku, která se zmítala v krizi, o tom se snad žádné debaty nevedou... ve světle jednoho příspěvku níže, ve kterém se píše, že pouze malá část obyvatel ČR produktivním způsobem pracuje (tj. vytváří hodnoty)

0 0
možnosti
JK

Jan Krauskopf

26. 1. 2009 11:05
Dotaz

Můžu se zeptat, proč spojujete pobídky na straně nabídky s kapsou vůdců kmene?

A navíc: v případě, že se podpoří poptávková strana, jak se zvýší spotřeba? Co nového předpokládáte, že si budou lidé kupovat? Nové telefony? Nové počítače? Nové oblečení? Pokud by byla důvodem krize nekoupěschopná poptávka, pak to cenu má. Pokud ale je důvodem krize to, že nejsou nové vynálezy, a lidé prostě odmítají nakupovat nepotřebné krámy, přesto, že je k tomu pobízíme (v USA tato podpora probíhá pomocí monetárních nástrojů od roku cca 2000 - snižováním úrokových sazeb), tak nás budou stát další pobídky jen víc a víc peněz, ale spotřebu "nepotřebného" stejně nerozpumpujeme. :-) Podpora vědy a výzkumu je to nejrozumnější, co se dá udělat. + rozvoj infrastruktury.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

26. 1. 2009 11:33
Re: Dotaz

to já ne, to mamutík ;-) psal jsem přece, že je to pohled "skalního voliče čssd" ;o) ale vážně: důvodem krize (imho) není ani malá nebo nezajímavá nabídka ani nekoupěschopná poptávka, důvodem je špatně nastavený systém, který stojí a padá s dosahováním profitu za každou cenu... celosvětově stále více lidí neuvěřitelně bohatne - a to na úkor miliónů lidí neuvěřitelně chudých (to byl možná ten důvod, proč jsem psal o "kapse náčelníka") ;-) ale to se už dostáváme spíše do roviny filosofické... nicméně, zřejmě tenhle můj názor docela koresponduje s vaším pohledem na neustálou stimulaci poptávky (viz vámi zmíněná politika usa)... jen malá poznámka - ona ta stimulace poptávky je v současnosti životně nutná, současné systémy (peněžní, sociální, zdravotní) bez poptávky začínají kolabovat (viz třeba sociální systém, který se hroutí, nerodí-li se děti geometrickou řadou, a je třeba zvyšovat věk odchodu do důchodu)... jistě, podpora vědy je základem pro to, jak z toho ven - ale v profitově

0 0
možnosti
P9

pavel 99

26. 1. 2009 10:30
No asi by to chtělo položit si otázku,

zda převážná část naší produkce jde na tuzemský trh, nebo na export. A z toho plyne nejspíše odpověď. Exportér, v době utlumení zakázak, potřebuje "přežít" - tedy nezadlužit se příliš do doby, než se odběr zase "rozběhne". A k tomu mu kupní síla důchodce rozhodně nepomůže. A navíc mu může zarazit poslední hřebíček zvýšení daní (což plánují KSČSSD).

Výrobci pro tuzemský trh by sice stimulace poptávbky pomoci mohla, ale pokud budou exportéři propouštět, tak to nejspíše převáží.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

26. 1. 2009 10:46
Re: No asi by to chtělo položit si otázku,

to je pravda... ovšem můj (nevyřčený, říkám ho až teď) ;-) předpoklad byl, že stejné problémy má nějaký německý mamutík (který odebírá většinu produktů vyrobených firmou "náčelník s.r.o." z česka)... takže fundamentální otázku, zda podporovat nabídku nebo poptávku, váš nápad řeší pouze regionálně... ;-)

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

26. 1. 2009 10:12
Pro zajímavost

Z 10 000 000 obyvatel ČR produktivním způsobem pracuje (tj. vytváří hodnoty) pouhých 780 000 lidí. Tato hrstka financuje zbylé „konzumenty systému“. Včetně všech těch bláznivých sociálních projektů.

• Logika je jediná: Seberu ti všechno zrní, pak ti s velkou pompou přerozdělím zpět 3 zrníčka a spoléhám na to, že jsi takový debil, že to neprokoukneš, nebo budeš jen zlobně koukat po druhých, jestli nedostali zrníčka 4.

• Autorovi: v té anketě jsem nějak nenašel 3. volbu :-)

0 0
možnosti
JH

NáhodněProcházející

26. 1. 2009 10:00
Pozvednuti poptavky...

Udelame to tak, ze sebereme vice vydelavajicim vice penez. Oni na to zareaguji tak, ze nebudou tolik vydelavat, protoze se jim to nevyplati nebo se proste presunou jinam a nebudou zde odvadet vubec nic...

Nicmene dulezite je spravne ty sebrane prostredky rozdelit. Takze napriklad pridame 100,- mesicne na dite. A duchodci dame 13. duchod. Proc, kdyz rok ma dvanact mesicu nevime, ale vypada to dobre. Takovy prumerny duchodce si prilepsi mozna o celych 10 000,-. A snizime spodni sazbu DPH. Treba o 4% procentni body. Ono to sice znamena na rohliku usporu asi 20 haleru. Ale pri nakupu milionu rohliku uz usetrite dveste tisic... A to se vyplati...

No a ted ta pointa. Tohle uzasne prerozdeleni nam pomuze prekonat krizi. Jsme zavisli na automobilovem prumyslu. Ale ted uz budeme zachraneni. Protoze kazdy duchodce si za 13. duchod preci poridi novou Skodovku. A rodiny si poridi rovnou dve. Za to uzasne zvyseni prispevku. A lide v regulovanych najmech si koupi tri.

A budeme mit raj....

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x