Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ODS aneb Návod jak spolehlivě (ne)vyhrát volby

Původně jsem se k tomuhle tématu vůbec nechtěl vyjadřovat. Ale komicky nechápavé tváře špiček ODS na televizních obrazovkách můj názor změnily. ;-)

Pád ODS jsem v různých diskuzích na I-dnes prorokoval již delší dobu. Že bude tak tvrdý jsem samozřejmě nečekal - to nečekal nikdo - ale nicméně - to nepochopení a údiv šéfů ODS z volebního debaklu jsou doopravdy komické. CO JINÉHO PROBŮH ČEKALI?

Už nežijeme v dobách osvícených panovníků, kdy se žezlo dědilo z pokolení na pokolení, ale o tom, kdo bude u moci prostě rozhoduje VĚTŠINA. A pokud VĚTŠINA přežívá od výplaty k výplatě (což není české nebo východoevropské specifikum - ale třeba i v Německu je podobný jev docela obvyklý), ;-) není prostě TAKTICKÉ tu VĚTŠINU... jak bych to řekl slušně... NAŠTVAT. A celá éra panování ODS se ubírala pouze tímto směrem. (Směrem naštvání převážné většiny voličů.)

Pokud změníte daňový systém způsobem, že si výrazně polepší pouze horních dobře vydělávajících sto tisíc, méně majetní zůstanou tak cca na nule, a nejméně vydělávajícím životní náklady vzrostou, myslíte, že vám budou lidé tleskat? Když zavedete poplatky u lékaře, které jsou jenom jiným způsobem dalšího zdanění, jste toho názoru, že lidi budou nadšení? Pokud zrušíte stravenky - které velká většina zaměstnanců oceňuje ze všech benefitů zaměstnavatele nejvíce - domníváte se že vás pak budou volit?

Jestli jste na všechny předchozí otázky odpověděli ano, pak jste vhodným kandidátem na post lídra ODS! ;-)

Z dalších občany "nedoceněných" ODS zlepšováků bych mohl jmenovat třeba slibované PLACENÉ výjezdy policie k bouračkám a spoustu dalších "benefitů", které nám všem za tu krátkou dobu "panování" ODS nadělila, ale nechci vás, čtenáře, unudit k smrti...

Pokud budete dělat nepopulární opatření, a navíc tak ještě budete činit s arogancí, jakou vládnoucí ODS předvedla, zaděláváte si u voleb na poměrně velký problém. Když už chci (v rámci "ozdravení" systému - o kterém si myslím, že je pro státní rozpočet životně nutné - zatížit obyvatelstvo dodatečnými náklady, měl bych to dělat s velkou POKOROU, a ne se u toho tvářit jako MISTR SVĚTA. Co mě na přístupu ODS bezvýhradně fascinovalo, bylo, že ta její AROGANCE MOCI byla úplně stejně velká jako tehdy po sametové revoluci. (Jistě si sami vzpomínáte...) Tehdy ovšem lid na ODS přetvořenou z Občanského fóra hleděl jako na zachránce národa před komunismem, a od té doby se situace maličko změnila...     

Absolutní odtržení od průměrného voliče - díky němuž se lídři stran na své lukrativní posty dostávají - skvěle zdokumentoval např. v nedělní TV debatě pan Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru (mimochodem, také zde má svůj blog), který prohlásil, že - dle jeho názoru - voličům, kteří do urny vhodili lístek ČSSD, nevadil ani tak ten třicetikorunový poplatek u lékaře, jako skandály, které ODS vyprodukovala. Pane Bernarde, dovolte, abych se zasmál. Osmdesát procent voličů zajímá jejich vlastní peněženka, a pan Tlustý v plavkách ve vířivce se slečnou je jim srdečně fuk. Možná byste se divil, ale většině je fuk i Schengenský prostor (jeden z prezentovaných úspěchů vlády) - ovšem zaplatit za každou položku na receptu 30 Kč, to už je pro ně dost "problém", pokud nejsou restituenti či politici. ;o) (Mimochodem - paní, která mi chodí domů uklízet, ani neví, co to ten Schengen je.) ;o) Myslím, že kdyby ta paní zdědila pivovar, také by ji poplatek u lékaře připadal jako triffles (nepodstatná záležitost).

Bohužel nejsme národ milionářů a střední třída (která by měla být voličskou základnou strany středopravicového typu jako je ODS) zkomírá pod tlakem různých forem přímého a nepřímého zdanění, které pro ni vláda uchystala. (Výborným příkladem deptání střední třídy jsou např. právě ony poplatky u lékaře: v první fázi se zavedou celoplošně a bez vyjímky... pak je odpustíme dětem a důchodcům... pak pod dalším tlakem veřejného mínění sociálně slabým... a zbudou ti lidé, kteří by měli volit ODS - střední třída - ale světe div se, když se podívají na svou výplatní pásku, už na to nějak nemají CHUŤ.) ;-) 

Syndromem dvacátého poschodí (pan manažer sedí celý den ve své kanceláři ve dvacátém patře mrakodrapu, a ty lidi mu dole připadají jako mravenečci, o jejich starostech a strastech neví zhola nic, protože domů ho odveze v limuzíně šofér) ;-) trpí velká většina politiků. A nedělám si iluze, že u jiných stran je to jiné. ;-) ČSSD ovšem balí svůj přístup k voličům do obalu přijatelnějšího širším vrstvám. A právě tyhle široké vrstvy vyhrávají volby, ne ta hrstka vyvolených, na které se (s určitou nadsázkou) zaměřila politika ODS.  

To bezmezné odtržení od potřeb většiny obyvatelstva - takhle nějak odjakživa vznikaly revoluce. (Akorát za středověku s tomu neříkalo revoluce, ale defenestrace ;-) a nepopulární "politici" byli vyhazováni z oken radnic na chodník.) ;-) Buďte tedy jenom rádi, lídři ODS, že se doba "zcivilizovala" a vy jste "pouze" prohráli ve volbách... ;o)

Co na závěr poradit? Udělím jednu "královskou radu". ;-) (Platí nejenom pro ODS, ale i ostatní strany.) ;o) Spolehlivý recept, jak vyhrát ve volbách, je vytvořit podmínky pro důstojný život majority občanů, a ne jenom minority několika top manažerů pobírajících královské mzdy a vlastníků zrestituovaných majetků. Rozdíl mezi top a středním managementem a ostatními zaměstnanci ve velkých firmách je opravdu propastný (znám z osobní zkušenosti z bankovnictví), a přitom zodpovědnost manažerů nulová (všude na světě) - viz třeba hypotéční krize. (Skvěle placení "risk tejkři" udělají hafó špatných rozhodnutí, a pak si u národních bank a vlád nárokují refundaci svých ztrát.) (A to samozřejmě ze státního rozpočtu, odkud jinud..?) ;o) 

Chápu, že to není jednoduché. (Rozebírat to tady do detailu vzhledem k omezenému prostoru nebudu. Názory na to, jak zajistit svým občanům "blahobyt" se různí podle toho, z jaké části spektra ekonomických škol pocházíte.) ;-) Ale vzhledem k tomu, že průměrnému člověku je srdečně jedno, zda je premiér keynesiánec nebo zastánce klasické ekonomie, a zajímá ho pouze JEHO VLASTNÍ životní úroveň, budu zde populisticky konstatovat (můžu si to dovolit, je to jenom blog!), ;-) že TAKHLE si "blahobyt" VĚTŠINA českých voličů NEPŘEDSTAVUJE - a stvrzenku vystavili vládnoucí elitě právě těmito volbami...

------------------------------

Více podobných článků na mém weblogu: tuat WEB. :-)

Autor: Richard Polame | pondělí 20.10.2008 11:13 | karma článku: 25,36 | přečteno: 1468x
  • Další články autora

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 20

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

12.2.2016 v 13:30 | Karma: 26,58 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 19

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

7.2.2016 v 17:40 | Karma: 15,29 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 18

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

16.1.2016 v 11:07 | Karma: 31,35 | Přečteno: 732x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 17

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

10.1.2016 v 11:23 | Karma: 31,67 | Přečteno: 961x | Diskuse| Ostatní

Richard Polame

Rádio Sluníčko - Part 16

Vážení posluchači! Hlásí se vám vaše oblíbená antixenofobní rozhlasová stanice Rádio Sluníčko. Doufáme, že svým málem přispějeme k porozumění a míru mezi národy a navážeme na tradici našeho velkého vzoru, Rádia Jerevan.

3.1.2016 v 12:11 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů

5. května 2024  10:39

S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x