Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

1. 9. 2010 13:39
asi to myslíte dobře

ale tak nějak z toho na mě dýchá absence ekonomických znalostí.....globální ekonomika takto funguje, protože je to pro strany nakupující a prodávající výhodné.....ti, co jsou jen součástí nakládky o tom nikdy a za žádného režimu nerozhodovali a rozhodovat ani nebudou.;-)

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

1. 9. 2010 13:41
Re: asi to myslíte dobře

a dodám Orwellovo: jedni jsou nahoře a chtějí se tam udržet, ti veprostřed je chtějí nahradit....a jen ti dole chtějí rovnost. Už v okamžiku, kdy jim umožníte zlepšení ke středu....změní se jejich tužby a budou chtít střídat (rovnost zapomenuta);-D

0 0
možnosti
MP

Martin Procházka

31. 8. 2010 14:01
UFFF!

1. Svobodná výměna zboží je základním atributem svobodné společnosti i svobody jednotlivce. Nevidím důvod proč by mě měl nějaký stát omezovat v tom, jaké výrobky budu nakupovat.

2. Globalizaci nelze regulovat ani omezovat, ba ani proti ní protestovat, je to proces, který se děje, nebyl vyvolán žádným direktivním rozhodnutím shora, ale miliardami spontálních rozhodnutích zdola.

3. Obchodem získávají vždy obě strany, nejedná se o hru s nulovým součtem, jak tvrdili merkantelisté. Volání po uzavřených ekonomikách bylo snad v minulém století definitivně odporoučeno do propasti dějin.

4. Existuje pouze rovná chudoba, nikoliv rovné bohatství. Česko je jednou z nejrovnostářtějších zemí na světě, měřeno Giniho koeficientem, kupodivu by jste marně hledal doklad, že v liberálních ekonomikách typu USA je vyšší nerovnost příjmů než v relativně socialistických typu Švédska. Nejvyššími rozdíly se vyznačují země nesvobodné, autoritářské, (Čína, KLDR, Kuba, Barma) čímž se obloukem vracím k bodu 1.

0 0
možnosti
ČP

Opinion

31. 8. 2010 14:52
GINI Index

Bohatství je distribuováno ve společnosti rovnoměrněji v Číně nežli v USA viz http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality 

R/P 10  Kolikrát je průměrný příjem 10 % nejbohatších proti 10 % nejchudších

R/P 20 Kolikrát je průměrný příjem 20 % nejbohatších proti 20 % nejchudších

  GINI UN – GINI index podle Spojených národů

  GINI CIA – GINI index podle CIA

0 0
možnosti
5

590130

31. 8. 2010 13:35
Nojo,

ono střídání ročních období taky není legrace a co s tím naděláte.

0 0
možnosti
A

autor_clanku

31. 8. 2010 14:50
Re: Nojo,

já bych vám řekl co... ale oni by mi to smazali... ;o)

0 0
možnosti
ML

m. l.

31. 8. 2010 12:49
Nebojte, nepřejde

Globalizaci si totiž nevymyslela parta zhýralých miliardářů aby se mohli ve své kapitalistické zvrhlosti opájet chudnutím zahraničních dělníků. Globalizace přišla sama, protože je levná doprava. Zbytek jsou dohody vynucené situací :-)

 

A Čína na globalizaci neprodělává. Všimněte si jejich salda zahraničního obchodu - to snad mluví za všechno :-)

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

31. 8. 2010 12:48
nu ...

cely ten vas elaborat me jeden drobny zadrhel: vy se z nejakeho pochybneho duvodu domnivate, ze KAZDY clovek je v jadru hodny, empaticky, socialne citici tvor, ktery stavi zajmy spolecnosti nad svoje vlastni, nebo by to alespon mel delat ... realita je naproti tomu takova, ze znacna cast lidi jsou egoisticke, individualisticke a prospecharske povahy, a nejaky "zajem spolecnosti" je jim pomerne silne u zadele ... a ja se hrde hlasim k te druhe skupine.

ano, samozrejme ze vyroba v cine, prodej v evrope a daneni na kajmanech JE vyhodne pro dotycneho podnikatele a nevyhodne pro spolecnost ... a ten podnikatel to samozrejme velmi dobre vi, akorat svuj prospech stavi nad zajmy te spolecnosti, na cemz neni nic spatneho ... ja take nepotrebuji, aby se meli dobre vsichni okolo, me uplne staci, kdyz se budu mit co nejlepe ja osobne, a jestli u toho umre hlady pulka asie, tak jsem ochoten to uznat jako prijatelnou cenu.

0 0
možnosti
RH

Ubaram

31. 8. 2010 12:37
pravdivost článku?

Ve vašich úvahách je pár drobných trhlin. Otevření dvou výsostně rozdílných ekonomik totiž k vykořisťování zas tak úplně nevede. Příklady můžete vidět v Africe - nejchudší státy nejsou ty vykořisťované, ale ty které všechny ty vykořisťovatele vykopaly pryč. Stejně tak Čína, možná tam někde nějaký tatík vyrábí krabičky za pár juanů, ale kdyby tam zlí kapitalisté nechtěli vyrábět televizory, auta, krabičky či hadry, myslíte si že by byl ekonomický růst Číny takový jaký je?

Co se týče českých zaměstnanců vs ukrajinci, rozdíl je v tom že ukrajinci sem jezdí "vydělat" a tak makají. A makají tak aby vydělali, aby byla práce hotová tak abyste dal reference někomu dalšímu a oni vydělali ještě víc. Prakticky ideální "kapitalisté". U Čechů slyšíte jen vzdychání a v každé větě slovo "problém" (obvykle následované slovy "složité" a "drahé"). Sehnat na Jižní Moravě kvalitního Českého zedníka je skoro nemožné. Mám ho zaměstnat jen proto, protože není Ukrajinec?

0 0
možnosti
  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2603x