Z 1 aneb příliš mnoho „sympatických“ chyb

Včera odstartovala své vysílání nová digitální televize Z 1, která více méně neměla s odbavením svého programu větší problém. Jediné, co ji v podstatě první den zlobilo, bylo titulkování jednotlivých osob. To, co ale předvedla zpravodajská televize dnes, to byla opravdu silná káva.

Na její start jsem se velmi těšil a neváhal hýřit superlativy. Ale… Na vině však nebyli moderátoři Veronika Sedláčková a Jan Němec, kteří jsou bezesporu profesionálové, ale technika ve spolupráci s lidským faktorem. U každé televize, která startuje, je obvyklé, že se objeví ve vysílání několik chyb. Člověk je tak trochu čeká, a pokud se neobjeví, je zklamaný. Porodní problémy jsou zkrátka nutností. Proto bylo překvapením, když se žádná chyba ve vysílání první den téměř neobjevila a Z 1 se představila ve vší parádě. Dneškem si však zpravodajská televize vše vynahradila…

Veronika Sedláčková s Janem Němcem zahájili zpravodajskou relaci o sedmé přehledem zpráv, a poté následovalo tolik chyb, že jsem je přestal počítat. Budu jmenovat jen některé z nich - opět se přestaly zobrazovat jmenovky u jednotlivých osob, moderátorům se podařilo si prohodit přečtení zprávy, v režii špatně otitulkovali kolegyni-zpravodajku ze zahraničí, které bylo voláno, místo předpovědi počasí se objevilo plánované zpoždění na evropských letištích, rychlost větru pro změnu nenaskočila vůbec. Evropská letoviska pak zaskočila pouze jediná lokalita v podobě grafiky. Vrcholem byly pravděpodobně dva vstupy redaktorky Anety Snopové, která ani v jednom ze dvou oken na počátku nevěděla, že je ve vysílání.

I na moderátorech samotných pak bylo vidět, že takovéto kiksy, které jsem zdaleka nevyjmenoval všechny, je pěkně vykolejily, i když jako profesionálové to na sobě pochopitelně nedávali znát. Z 1 je také třeba nutné vytknout poměr zvuku mezi znělkami a vysílanými publicistickými pořady. Když jsem se zájmem sledoval Interview B.T. s Barborou Tachecí, hlasitost televizoru jsem musel značně zvýšit, abych pořad slyšel. Když pak skončil, televize začala opět doslova křičet. Důvod, proč televize několik dní před zahájením vysílání během smyčky křičela, je známý, mělo jít o upozornění diváka, že je tu cosi nového. Pokud existuje důvod k tomu, že zvuk během pořadů téměř šeptá, není mi znám a pochybuji o tom, že o něm televize neví.

Zkrátka „zet jednička“ má stále moje sympatie, ale těch chyb, které se dnes v programu objevily, bylo přece jen trochu moc…

Autor: Lukáš Polák | pondělí 2.6.2008 20:30 | karma článku: 11,29 | přečteno: 1903x