Úspěchy z orbitu

V poslední době jsem zaznamenal několik úspěchů na poli satelitní televize. Pořídil jsem si předplatné norské DVB-S platformy, s parabolou zabrousil až na 43 st. západně a u kamaráda a kolegy Michala Hofticha z CSDXC jsem pro zajímavost navštívil družice z východu, kdy jsme sledovali vysílání až NSS 703 na 57 stupních. Pěkné zážitky, o které bych se rád podělil…

Canal Digital Nordic

Nedávno jsem si pořídil předplatné norské satelitní platformy Canal Digital, protože už jsem se nemohl dívat na to, jak naši digitalizátoři nejsou schopni nabídnout českému divákovi alespoň jeden HDTV program ze satelitu. Teď jich mám asi šest (Discovery HD, Nat Geo HD, Voom HD, Canal+ Sport HD, Canal+ Film HD, Silver HD) a brzo přibude další (Eurosport HD). Sportovní svátky jakými jsou Euro a olympiáda už tak budu moci sledovat ve vysokém rozlišení. Moc se na to těším, ale zároveň mě velmi mrzí, že pokud chce místní divák sledovat takto kvalitní obraz (nepočítám-li IPTV a digitální kabelovku), nezbude mu nic jiného, než tento krok.

Více o této skutečnosti jsem psal již ve své nedělní glose minulý týden.

Exotické kanály z východu i západu

V pátek jsem navštívil na pražské Hůrce kamaráda Michala Hofticha. Strávili jsme příjemné dopoledne, ale nikoliv nesmyslným plkáním o ničem, ale prohledáváním pro českého satelitního diváka atraktivních satelitních pozic. Běžně se signály v Česku přijímají hlavně z Astry 23.5 st. vých. (individuální příjem z platformy CS Link a Sky Link), 19.2 vých. (UPC Direct) a 0.8 st. záp. (Digi Tv). My jsme se však dostali až na 57 st. východně, kde parkuje družice NSS 703. Odtud nám hrál pouze jeden kmitočet s dvěma bulharskými a jedním řeckým kanálem. Pro klasického diváka zbytečnost, pro nás satelitní nadšence vítaná exotika a další rozšíření si obzorů.

V sobotu jsem se pro změnu věnoval odpoledne satelitnímu příjmu já a také se vyplatilo. Receiver mám nastaven na DiSEqC, nikoliv na USALS, tzn., že každou družici musím najít manuálně. Je to větší dobrodružství a zároveň i radost, pokud se nějaký úlovek podaří. Satelitům ze západu jsem nikdy nevěnoval moc pozornosti, a to bylo špatně. Zajímavostí např. je, že na pozici 18 st. západně vysílá volně kanál NBA TV Europe, který přináší zápasy a informace z této atraktivní americké soutěže, vrcholem pro mě však bylo naladění nigerijské televize NTA na satelitu Intelsat 905 (24.5 st. záp.). Program až z této africké země se skutečně nevidí každý den...

Mé cesty, resp. satelitní paraboly, však mířily ještě dál. Po tom, co jsem minul španělský Hispasat na 30 stupních, jsem se nezadržitelně blížil k družici Intelsat 3R na 43 stupních. S jejím naladěním jsem vůbec nepočítal, protože satelitní parabola byla už téměř do pravého úhlu se střechou našeho panelového domu. Úspěch se však dostavil a hrála mi s hraničními parametry španělsky hovořící stanice Canal de Autismo. Nabitý dojmy, jsem chtěl jít ještě dál, ale toto byl vrchol dne. Na 45 stupňů už jsem se zkrátka nedostal, přesto, že zbývaly už jen dva stupně. Parabola už se zkrátka neměla kam otočit.

Autor: Lukáš Polák | neděle 27.4.2008 20:28 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1595x