Teleshopping pod roškou digitální osvěty

19. října zahájila v české satelitní platformě CS Link vysílání nová nekódovaná televizní stanice CS Link TV. Dle vlastní charakteristiky je cílem programu poskytovat informace o digitálním televizním vysílání se zaměřením na satelitní příjem, přinášet novinky ze světa vysílání a příjmu programů ze satelitu a další informace o televizní technice. „Na programu CS Link TV najdou prostor k vysílání také nově vznikající české televizní stanice, české vysoké školy a tvorba nových mladých tvůrců,“ uvádí se na webu provozovatele. Vysílání programu CS Link TV je možno naladit ze satelitu Astra 1E v paketu CS Link na pozici 23,5° východně. Program není kódován a pro příjem tedy není vyžadována dekódovací karta.

Jak je to ale v reálu? Opravdu je program tak revoluční, jak o sobě tvrdí? Pozitiva jsou v tom, že se divák dozví něco o tom, jak jsou vysílány družice do vesmíru, jak fungují, a jak např. nainstalovat satelitní komplet, ale tady bych kladný výčet pro kanál skončil. Od programu především člověk očekává obrazovou kvalitu, alespoň takovou, aby ho bylo možné v rozumné míře sledovat. Kanál má dle informace odborného serveru, který soustřeďuje informace o obrazové a zvukové kvalitě kanálů, datový tok téměř dva a půl megabytu. To vůbec není hodně. Německé kanály na Astře mají např. až 6 Mbps (RTL Television). Horší kvalitu má v CS Linku už jen HBO, jehož kvalita odpovídá hodně ohrané VHS-ce.

CS Link TV má přinášet informace také z vysokých škol a seznamovat s tvorbou mladých tvůrců, což jistě dělá. Pořady s touto tematikou jsou dělány takovou formou, že připomínají doby ještě nedávno minulé. Rozum zůstává stát i nad samotným teleshoppingem stanice. V něm se totiž objeví stále dokola pouze tři jména firem - Gital, Omko a Technisat. Člověka zběhlého na poli české satelitní televize však ihned napadne jedna věc. Kanál CS Link TV mohl vzniknout nejenom s dobrým úmyslem lidi informovat o digitálních novinkách, ale také proto, aby se propagovaly patřičné firmy. Vše ostatní by pak bylo pouze povinnou omáčkou.

Firma Gital je jedním z distributorů karet pro satelitní platformu CS Link, a tak jistě bude mít zájem, aby se náležitě zviditelnila. Co na tom, že je tu ještě druhá společnost Trade and Technology, se kterou, z „neznámých" důvodů, nechce provozovatel kanálu o možnosti inzerce vůbec jednat? Brněnská společnost Omko je známou prodejnou anténní a satelitní techniky a německá firma Technisat s ní bohatě spolupracuje. Ve výsledku lze hodnotit CS Link TV jako nezajímavý kanál s pár atraktivní pořady, které se však ztratí v záplavě teleshoppingu a reklamy na danou platformu. Ale třeba ještě budeme v budoucnu příjemně překvapeni. Přece jen jde zatím o zkušební vysílání.

Autor: Lukáš Polák | sobota 24.11.2007 12:20 | karma článku: 9,13 | přečteno: 1428x