Satelitní vysílání ovládla Čína

Titulek by mohl navodit dojem, že komunistická Čína se rozhodla ovládnout satelitní vysílání. I když bude řeč o něčem trochu jiném, je to do určité míry vlastně pravda. V Pekingu začala olympiáda, která nám teprve ukázala možnosti satelitu v plné kráse.

Kdo chtěl v domácnosti zdigitalizovat televizní vysílání, udělal to už dávno a místo terestrického set-top-boxu je vlastníkem satelitního přijímače. Má to řadu výhod, které se u mě osobně projevily naplno až se zahájením letošních olympijských her v Pekingu. Zatímco u DVB-T, tedy terestrického digitálního vysílání, má divák k dispozici z olympiády pouze dva kanály, ČT2 a ČT4 - Sport, které mohou v jedné chvíli vysílat logicky pouze ze dvou sportovišť, na satelitu je díky mnohonásobně vyšší kapacitě také odpovídající výběr televizních programů.

Kromě klasických tahounů olympiády, na čele se drží Eurosport, je tu i řada dalších výhod. Např. na jedné z pozic, která je určena pro britský trh, vysílá sedm interaktivních programů v pěkné kvalitě obrazu i na velkých zobrazovačích. Kanály jsou komentovány v angličtině a divák se zde může v jednu chvíli dívat až na šest různých sportovišť najednou. Tyto streamy má na starosti BBC a vysílány jsou zcela zdarma. Ano, divák za ně opravdu nemusí zaplatit ani korunu a navíc mu postačí pro jejich sledování parabola běžných rozměrů.

Další výhodu, kterou přinesl až Peking 2008, je vysílání některých kanálů ve vysoké kvalitě obrazu. Ne, že by se ve formátu HDTV nevysílalo už dříve, ale čínská olympiáda je první, kdy některé televizní programy vysílají v tomto rozlišení nekódovaně. Jedná se např. o německý kanál Anixe HD (pouze záznamy některých sportů), maďarskou televizi MTV 2 (nepleťte si se stejnojmenným hudebním kolosem) nebo Beijing Olympics. A v neposlední řadě bychom měli připomenout také skutečnost, že pátek přinesl start nového televizního kanálu. U nás to byl v roce 2006 program ČT4 - Sport, na Slovensku tentokrát Trojka, třetí program tamní veřejnoprávní televize, která je zároveň prvním tematickým kanálem STV.


O tom, že satelitní digitální vysílání přináší oproti tomu pozemnímu řadu výhod, už není třeba pochybovat. Místního diváka také potěší fakt, že při příležitosti OH v Pekingu byl spuštěn také kanál CCTV News, který přináší zpravodajství tamní státní televize. To je sice pochopitelně zmanipulované, přesto vůně exotiky a pocit, že to, co vidím, se právě teď vysílá z Číny, je výjimečný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | sobota 9.8.2008 19:20 | karma článku: 11,26 | přečteno: 1711x