Polsat News: Nový zpravodajský kanál z Polska

Téměř bez zájmu českých médií, a je to škoda, odstartoval včera v Polsku tři roky očekávaný kanál komerční televize Polsat s názvem Polsat News. Zatímco Česká republika má zpravodajské programy pouze dva (ČT24 a Z1), Polsko už může mezi takovéto programy počítat veřejnoprávní TVP Info nebo třeba komerční TVN24, TVN CNBC Biznes, TV Biznes a Superstacja.


Komerční televize Polsat News rozhodně nezačala své vysílání skromně. V jejím týmu je přibližně 400 zaměstnanců, z čehož je 180 redaktorů a editorů denní směny. V Polsku má osm lokálních zpravodajů a v zahraničí prozatím šest, tři další zaměstnanci jsou pak spolupracovníkyz dalších médií. V tuto chvíli jsou pokryty posty redaktorů v Berlíně, Londýně, Moskvě, Bruselu a Paříži. Polsat News vysílá od 7 do 24 hodin a bude pokrývat obecné zpravodajství, počasí, sport, publicistiku, business news a další formáty. S naší „Zet jedničkou“ má společné to, že chce mířit na tzv. opinion leadery a vyšší management. Počítá se zásahem přibližně 1 - 1,5 % Poláků.

Polsat News je dostupný v rámci promoakce prozatím volně na satelitu Hotbird, 13 st. vých. (11158/V, SR 27 500, FEC 3/4), mohou ho tedy sledovat bez problémů i čeští diváci. Od 1. srpna však bude kódován a získají ho bezplatně zákazníci kabelových společností v Polsku a abonenti platformy Cyfrowy Polsat. Kanál již od svého startu vysílá v širokoúhlém formátu 16:9 Full Screen a pořady jsou vyráběny ve vysokém rozlišení (HDTV), pro potřeby distribuce jsou však prozatím převáděny do klasického SD formátu.

Cílem stanice je uniknout z dosavadního stereotypu polských zpravodajských kanálů. Polsat vsadil na nové mladé tváře a do programu neobsadil nikoho známého. Můžeme jmenovat např. Wiolettu Gaskou, Katarzynu Włodarczyk nebo Konrada Krakowiaka. Během Eura nabídne kanál každé dvě hodiny sportovní zpravodajství. Co se týká klasických zpráv, tak ty se budou vysílat na Polsat News každou půl hodinu, standardem v každé hodině bude také předpověď počasí. Již první měsíc se mohou diváci těšit na tematické magazíny a spolupráci s časopisy jako je např. Newsweek. Zajímavostí je také skutečnost, že televize disponuje s vlastním vrtulníkem EC-135.

Připraveno s využitím wirtualnemedia.pl a satkurier.pl

Autor: Lukáš Polák | neděle 8.6.2008 18:50 | karma článku: 11,96 | přečteno: 2084x