Odvažte se zažít víc

Tento týden oslavila televize Nova své kulaté výročí, a i když už jsem se jí na svém blogu věnoval v krátké době již dvakrát, toto je rozhodně příležitost to udělat znovu.

Televize Nova oslavila ve středu 4. února 15 let od svého startu. Bylo to v roce 1994, kdy poprvé vstoupila na obrazovku a zůstala s námi až doposud, kdy je nejsledovanějším kanálem v České republice. I já jsem s Novou 15 let. Pamatuju si, jak tehdy ještě jako jedenáctiletý klučina jsem tehdy vyhlížel celý nedočkavý hitparádu Eso s Terezou Pergnerovou. To byl skutečně kult. Pamatuji se, že na první vydání desky Čágo belo, šílenci se stála obrovská fronta, která z prodejny, kde Tereza album vlastnoručně podepisovala, vedla ještě hluboko do ulice.

Pan ředitel Dvořák na středečním setkání s novináři řekl, že televize Nova přinesla mnoho nového. Jeho slova o skvostech jako byla např. Pobřežní hlídka, jsem bral s rezervou. Rozhodně se jednalo, ať chceme, nebo ne, o kultovní seriál devadesátých let, ale mluvit o skvostu? To si opravdu Petr Dvořák asi dělal s přítomných legraci. Nova, ať se nám to líbí, nebo ne, skutečně přinesla do našich domácností to, co v nich chybělo. Zasvěceně o tom hovoří více než padesátistránková speciální publikace s názvem „Je nám patnáct let, odvažte se zažít víc.“

Stačí v ní zalistovat a čtenář uvidí, že již v roce 1994 přinesla Nova pořady pro masy, které diváka chytly. Šlo např. o Bingo, Proč?, Tabu a další. Již v tomto roce se na obrazovce objevil dnes již legendární a neexistující pořad Volejte řediteli, jehož určité díly se stále těší velké oblibě na některých  serverech jako je YouTube apod. Nova si svou pozici dokázala udržet až do dnešních dnů a Prima, i když na tom mělo vinu samozřejmě i ne příliš dobré pokrytí, se na českou komerční jedničku nedokázala dotáhnout. Stačí už se jen podívat na to, kde sídlí Nova a kde Prima. Zatímco první jmenovaná má sídlo na Barrandově, v mecce českého filmu, druhá se musí spokojit s Palmovkou.

Petr Dvořák je rozhodně dobrý podnikatel a ne nadarmo ho např. v roce 2007 pasoval Blesk na nejvlivnějšího člověka českého showbusinessu. Vše si umí dobře spočítat a jeho stroj šlape téměř bezchybně. Start českého MTV, na nějž Nova vlastní licenci, byl původně stanoven na první čtvrtletí letošního roku. V současné době to vypadá, že tato hudební televize regionalizovaná do české mutace odstartuje až v příštím roce. V době ekonomické krize přece není kam spěchat… Stroj zvaný Nova zkrátka funguje bezchybně. Jak jinak by pak Petr Dvořák mohl říci např. toto? "To, že se každý druhý člověk v hlavním vysílacím čase dívá na Novu, a tak to funguje už patnáct let, má na diváka bezpochyby vliv."

Autor: Lukáš Polák | neděle 8.2.2009 22:18 | karma článku: 13,45 | přečteno: 1806x