Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nova s Primou nic neřekly, nikoho to snad nepřekvapilo

TV Nova a TV Prima měli do dneška oznámit, zdali v Praze vypnou analogové vysílání z vysílače Žižkov. To alespoň byl termín, který obě zmíněné televize doposud garantovaly. Novináři celý den čekali na vyjádření, ale nedočkali se. Překvapení?

Generální reditel TV Nova Petr DvorákIvana Dvorská, DigiZone.cz Vypnutí analogových kmitočtů Novy a Primy je nutné. Oba kanály se totiž k němu zavázaly tím, že přistoupily na Technický plán přechodu, který je také nazýván jízdním řádem české digitalizace. Za to, že televize na tento krok přistoupily, mj. už v loni v srpnu (viz článek na DigiZone.cz), dostali jako odměnu tzv. bonusovou licenci. Nova díky ní mohla spustit v terestrické síti v prosinci 2008 Novu Cinemu a Prima pak 1. dubna 09 Cool TV. Jediný, kdo ale garantoval, že analog v Praze 30. dubna vypne, byla Česká televize.

Pohled Novy na digitalizaci je poměrně zvláštní, mluvíme-li tedy o té pozemské. Asi nejlepším příkladem je oblast Domažlicka, která byla nazývána pokusným králíkem české digitalizace. Šlo o první oblast, která přišla o analogové vysílání. Nova dokonce v chodské metropoli rozdávala obyvatelům set-top-boxy . Vše šlo ale až moc hladce a muselo se tudíž něco zvrtnout. Po nějaké době se tedy televize Nova ozvala a konstatovala, že digitalizací si její diváci pohoršili. Analogové vysílání bylo obnoveno a trvá dodnes.

Jako příklad to zde uvádím proto, že k něčemu podobnému by klidně mohlo dojít i v Praze. Tentokrát už jsou ale patřičné orgány na případné argumenty české komerční jedničky připraveny - mohou ji např. odebrat ony bonusové licence, o kterých sem již psal výše a také ji výrazně zdražit analogové kmitočty, které bude svým nesouhlasem blokovat pro další případné použití. Překvapením však bylo nedávno také vyjádření Primy, která se rozhodla ke stejnému kroku jako Nova - zadala si průzkum u renomované agentury Mediaresearch. Pokud bude mít 95 % diváků zajištěnou digitální Primu, pak bude vše v pořádku.

Zmínka o Domažlicku není žádným překvapením, dává dobrý obrázek o tom, co si Nova o digitalizaci myslí. Rozhodnutí, zdali jí opravdu záleží na divácích, ponechám na vás. Orgány, jako je Český telekomunikační úřad nebo Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, sice mají na komerční televize páky, jak je k vypnutí analogových kmitočtů donutit, na straně druhé si je však zapotřebí uvědomit, že minimálně TV Nova má velmi dobré právníky, které by určitě česká jednička v případě nutnosti neváhala použít. Odhadovat tedy, jak zítra rozhodnutí obou televizí dopadne, je podle mě v tuto chvíli věštěním z křišťálové koule.

Autor: Lukáš Polák | úterý 28.4.2009 20:31 | karma článku: 17,43 | přečteno: 2396x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Prahu analogová tma nezahalila

V následujícím textu bych chtěl poopravit tvrzení mnohých médií, která s oblibou používají mylné a zavádějící tvrzení, že se Praha ponořila do analogové tmy. Zároveň bych se rád podělil s tím, co vypnutí analogového vysílání ze Žižkova přineslo.

10.5.2009 v 20:58 | Karma: 14,08 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Náročný 30. duben

30. duben byl pro mě jedním z nejnáročnějších dnů za poslední dobu. Ani nevím jak, jsem se ocitl ráno na obrazovce České televize, čekal mě koncert mojí milované Beyonce Knowles a hlavně se vypínalo v Praze analogové vysílání, které ovšem šlo tak nějak úplně mimo mě.

3.5.2009 v 18:43 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Konference HDTV Forum - svěží vánek v záplavě digitálního smetí

V Praze začala v úterý 21. dubna velmi zajímavá konference s názvem HDTV Forum 2009. Jak již z názvu vyplývá, věnuje se vysokému rozlišení. Druhý den už jsem neměl možnost sledovat, ale to, co jsem viděl na prvním dnu, mě utvrdilo v tom, že takováto akce byla trefou do černého.

22.4.2009 v 11:57 | Karma: 12,97 | Přečteno: 3446x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Viděl jsem to na vlastní oči

Když jsem včera koukal do seznamu hostů na zpravodajské televizi Z1 a zahlédl jsem mezi nimi jednu z ikon novácké investigativní žurnalistiky Josefa Klímu, řekl jsem si, že tohle asi nebude dobré znamení, nebylo...

16.4.2009 v 21:34 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2620x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Polibek za sto tisíc

V úterý se v Českých Budějovicích konala akce Vysypeme na vás 100.000,- Kč. Během ní rádio rozházelo na náměstí v tomto městě poukázky v dané hodnotě. Média informovala o tom, jak hrůzně akce dopadla. Položte si ale otázku, mohla akce vůbec dopadnout jinak?

9.4.2009 v 20:08 | Karma: 11,92 | Přečteno: 1785x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.