Média už nelegální kopie filmů nezajímají

Obvykle píšu na svém blogu většinou o digitálním vysílání, tentokrát jsem se však rozhodl udělat výjimku. Na internetu se totiž v pondělí objevila velmi zdařilá nelegální kopie jednoho z českých filmů, který měl premiéru v prosinci loňského roku. Četli jste o tom někde? Těžko! Ale proč, ne? Vždyť o Svěrákových Vratných lahvích, které unikly na internet minulý rok, se tolik psalo. Pozornosti téměř unikl i další český snímek, který brouzdá internetové vody českého internetu...

Ivan Trojan, foto: archiv SPI Int. Důvodů, proč už se o nelegálních kopiích filmů nepíše, může být několik. Tím prostším je fakt, že česká média už se prostě informacemi tohoto typu přesytila. Na internetu se denně objevují více či méně zdařilé nahrávky posledních snímků, a to v devadesáti devíti procentech těch zahraničních. Občas se však objeví i film český. Loni to byly Vratné lahve, Roming nebo Obsluhoval jsem anglického krále. U prvního jmenovaného snímku to bylo o to pikantnější, že ho vynesl zaměstnanec přímo z ministerstva. Letos už přišly na řadu místní snímky dva. Vzhledem k tomu, že text má informovat, nikoliv být návodem, o jejich názvech pomlčím. Vzhledem k počtu filmů uniknuvších na internet by toto téma už lidi nezajímalo nebo nijak nevzrušovalo.

Důvodem pro neuveřejnění informace o úniku další nelegální kopie na internet, může být ale i fakt, že média mohla dostat ze strany distribučních firem varování, že pokud budou o jejich úniku informovat, bude jim hrozit žaloba. De facto by se tak totiž nepřímo podíleli na šíření těchto snímků mezi veřejnost nelegální cestou. Ze strany distributorů tedy určitě nějaké ty ty ty proběhlo, ale myslím si, že své sehrála v celé kauze i první skutečnost. Pravdou ovšem zůstává, že zápasit s hackery nemá smysl. V době internetu, jde o boj s větrnými mlýny. Mám-li to vztáhnout na obor, ve kterém se pohybuji, hovořil bych o satelitních pirátech. Pokud je nějaká platforma nabouraná a dojde ke změně v kódování, na internetu jsou stejně vždy během několika minut nové klíče. Tak je to i u filmů. Pokud je nelegální kopie odněkud odstraněna, stejně se vždy během chvíle objeví jinde.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | čtvrtek 13.3.2008 20:11 | karma článku: 12,23 | přečteno: 1754x