Leoš Pohl, šedá eminence české digitalizace

Na poli české digitalizace se pohybuje člověk, který dokáže proplouvat hned několika společnostmi zároveň a někdy se jejich aktivity proplétají. Ředitel společnosti Czech Digital Group, která je provozovatelem satelitní platformy CS Link a digitálního multiplexu B a předseda představenstva společnosti GmGm, i to je Leoš Pohl. Dá se říci šedá eminence české digitalizace.

Aniž bych chtěl někomu upírat jeho podnikatelské aktivity, myslím si, že to, co je umožněno Leoši Pohlovi, je už trochu moc. Jeden člověk stojí v čele několika firem, které mohou zároveň ovlivňovat svou činnost. Hned upřesním, co tím myslím. Pohl je především předsedou představenstva společnosti Czech Digital Group, která je provozovatelem pozemního digitálního multiplexu B. To by nijak nevadilo, pokud by stejná společnost zároveň nebyla provozovatelem satelitní platformy CS Link. Zatím stále nic divného. Problém ovšem nastává tehdy, když se dostáváme k dalším aktivitám této osoby.

Leoš Pohl je také předsedou představenstva společnosti GmGm, která je jedním ze dvou distributorů pro příjem placených programů z oné satelitní platformy. Tato skutečnost mu tak při vyjednáváních o zařazení nových kanálů může výrazně ulehčit pozici. Aby toho nebylo málo, Leoš Pohl je zároveň společníkem v Československé filmové společnosti, firmě, která je provozovatelem programu CS Film, jenž mj. vysílá v satelitní platformě CS Link. Pohl se sice postavil do čela společnosti GmGm poměrně nedávno, už předtím ale tahal za nitky při jednáních o zařazení CS Filmu na konkurenční TT Karty. Dosud tak např. měl Gital velmi jednoduchou pozici při umístění tohoto kanálu na své karty, kdy společnost Trade and Technology (konkurenční distributor) nemá dosud přístup k jejímu dopolednímu dětskému bloku.

PhDr. Pohlovi se velmi dobře daří ovlivňovat také veřejné povědomí o svých společnostech na českém internetu. Informace totiž poskytuje pouze jednomu serveru, kterým je Parabola.cz. Ta má informace o dění v CS Linku a Czech Digital Group vždy z první ruky. Protože CS Link je jedna z hlavních českých satelitních platforem, stává se tento server jednou z nejvyšších návštěvností v tomto oboru účinným nástrojem, kdy jiným nezbývá, než informace citovat, protože je zkrátka odjinud nedostane.

Když nastupoval nový předseda představenstva do společnosti GmGm, která je vlastníkem Gitalu, sliboval lepší komunikaci než její vedení předtím. V současné době si ji však představuje tak, že nezvedá telefony ani neodpovídá na maily, prosby o rozhovor odmítá. Jen server Parabola má informace z první ruky...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | pondělí 12.5.2008 7:25 | karma článku: 18,14 | přečteno: 2763x