Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Leoš Pohl obratně manipuluje se značkou CS Link

V minulém článku na svém blogu jsem vás seznámil s postavou Leoše Pohla, který na českém digitálním trhu ovládá hned několik firem, mj. působí jako předseda představenstva společnosti Czech Digital Group, GmGm a figuruje např. v Československé filmové společnosti, která je provozovatelem kanálu CS Film. Dnes bych vás rád seznámil s tím, jak je to vlastně s provozovatelem platformy CS Link a jak je do jeho aktivit zainteresován Leoš Pohl. Ve snaze o rozpletení tohoto spletitého propletence firem jsem požádal o názor Jaromíra Glisníka, výkonného ředitele společnosti TRADE and TECHNOLOGY.

Leoš Pohl; foto: archiv DigiZone.cz

Na začátek tohoto textu se musím omluvit za mystifikaci z minulého článku. Jak mi objasnil Jaromír Glisník, Czech Digital Group není provozovatelem ani systémovým integrátorem platformy CS Link.

Fakt, že se tato informace objevila v oficiálních materiálech SES Astra, považuje výkonný ředitel TaT za nepochopitelný. „Je to dezinformace. Firma Czech Digital Group nemá s CS Linkem oficiálně vůbec nic společného," konstatoval Glisník.

Firma Media Vision, vlastník značky CS Link, se s touto firmou někdy zaměňuje, ale ani tato společnost není provozovatelem platformy či jejím systémovým integrátorem. „Dokonce ani firma Czech DiVision, která zajišťuje některé služby spojené se satelitní distribucí ČT, provozovatelem CS Linku není. Žádný provozovatel této platformy jednoduše neexistuje," upřesnil Jaromír Glisník.

Firma Gital i TRADE and TECHNOLOGY mají vlastní smluvní vztahy se společnostmi distribuujícími programy na Astru 23,5.

 

Dále už pokračuje popis situace samotným Jaromírem Glisníkem, výkonným ředitelem společnosti TRADE and TECHNOLOGY, která je jedním z distributorů dekódovacích karet pro příjem placených programů z platformy CS Link:

„Připadá mi, že se pan Pohl snaží navodit dojem, že on a s ním spřízněné firmy nějakým způsobem provozují nebo zastřešují to, čemu se říká CS Link. Tím ovšem mate veřejnost a občas i vážené instituce, jako je ASTRA (satelitní operátor, kterému patří mj. satelitní pozice 23.5 st., pozn. red.). Soubor televizních a rozhlasových programů, který se velmi nepřesně nazývá CS Link, ve skutečnosti není žádnou platformou a nemá žádného provozovatele. Různé společnosti vysílají na pozici 23,5 E různé programy. Digitální kompresi, uplinkování, satelitní distribuci a u kódováných programů podmíněný přístup zajišťují různé firmy.

Tyto služby (mimo podmíněného přístupu) pro národní broadcastery v ČR (programy ČT a Prima TV) a rovněž pro většinu dalších programů uplinkovaných z Prahy zajišťuje Czech DiVision (firma, ve které má TandT 50 % majetkový podíl), pro broadcastery v SR (programy STV, TV JOJ, Markíza) zajišťuje distribuci TRI R (SkyLink). Podmíněný přístup k programům na pozici 23,5 zajišťují na základě individuálních smluv TandT, Gital a TRI R.

Rovněž financování satelitní distribuce je různé.

a) broadcaster (ČT, STV, Prima TV, Nova Cinema, TV JOJ, Markíza, TA3, Óčko, Noe TV, Public TV, Galaxie sport, CS Film, SPORT 5, XXX Xtreme),

b) TRI R (FILMBOX, FILMBOX EXTRA, Viasat Explorer/Spice, Viasat History, JimJam částečně z peněz TandT),

c) Media Vision (TV Nova a HBO z peněz TandT a Gitalu, Spektrum z peněz Gitalu).

Firma Media Vision, která je vlastníkem obchodní značky CS Link, tedy toliko smluvně zajišťuje (a ještě ne vlastními silami, ale přes Czech DiVision) satelitní distribuci TV Novy, HBO a Spektra. Žádnou jinou roli nehraje. Firma Czech Digital Group je provozovatelem jednoho multiplexu DVB-T. Nevím o tom, že by se přímo účastnila aktivit kolem satelitního vysílání."

Autor: Lukáš Polák | pátek 23.5.2008 15:03 | karma článku: 10,99 | přečteno: 2180x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Prahu analogová tma nezahalila

V následujícím textu bych chtěl poopravit tvrzení mnohých médií, která s oblibou používají mylné a zavádějící tvrzení, že se Praha ponořila do analogové tmy. Zároveň bych se rád podělil s tím, co vypnutí analogového vysílání ze Žižkova přineslo.

10.5.2009 v 20:58 | Karma: 14,08 | Přečteno: 2326x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Náročný 30. duben

30. duben byl pro mě jedním z nejnáročnějších dnů za poslední dobu. Ani nevím jak, jsem se ocitl ráno na obrazovce České televize, čekal mě koncert mojí milované Beyonce Knowles a hlavně se vypínalo v Praze analogové vysílání, které ovšem šlo tak nějak úplně mimo mě.

3.5.2009 v 18:43 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Nova s Primou nic neřekly, nikoho to snad nepřekvapilo

TV Nova a TV Prima měli do dneška oznámit, zdali v Praze vypnou analogové vysílání z vysílače Žižkov. To alespoň byl termín, který obě zmíněné televize doposud garantovaly. Novináři celý den čekali na vyjádření, ale nedočkali se. Překvapení?

28.4.2009 v 20:31 | Karma: 17,43 | Přečteno: 2396x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

Konference HDTV Forum - svěží vánek v záplavě digitálního smetí

V Praze začala v úterý 21. dubna velmi zajímavá konference s názvem HDTV Forum 2009. Jak již z názvu vyplývá, věnuje se vysokému rozlišení. Druhý den už jsem neměl možnost sledovat, ale to, co jsem viděl na prvním dnu, mě utvrdilo v tom, že takováto akce byla trefou do černého.

22.4.2009 v 11:57 | Karma: 12,97 | Přečteno: 3446x | Diskuse| Osobní

Lukáš Polák

Viděl jsem to na vlastní oči

Když jsem včera koukal do seznamu hostů na zpravodajské televizi Z1 a zahlédl jsem mezi nimi jednu z ikon novácké investigativní žurnalistiky Josefa Klímu, řekl jsem si, že tohle asi nebude dobré znamení, nebylo...

16.4.2009 v 21:34 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2620x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.