Krátce k věci - o Československu, DVB-T v Plzni a zpravodajské Z 1

V dnešním příspěvku na svém blogu bych chtěl okomentovat pár záležitostí, které mě v poslední době zaujaly. Dánská hudební televize Voice z nás udělala Československo, konečně se vysílá také mj. digitálně na Plzeňsku a velmi se těším na start zpravodajské televize Z 1. Uvnitř najdete také odkaz na fotky z nového kanálu.


ČR opět Československem

V pondělí krátce po půl osmé večer jsem pustil svou oblíbenou stanici The Voice v satelitní platformě Canal Digital a nevěřil vlastním očím. Během znělky, kdy se „po červené“ putovalo napříč Evropou, jsme se mohli zastavit také v Praze. Byl to doslova pro mě šok, když mapa ukázala nikoliv Českou republiku, ale Československo. To, že nás považují v USA za tento dnes již neexistující stát, chápu, ale že z ČR udělá ČSR některá z evropských zemí, to na mě byla opravdu silná káva…

Pokud mi nevěříte, stačí, když se podíváte na tento obrázek.

Celá událost měla naštěstí dobré rozuzlení, když jsem zjistil, že poté, co se objevila moderátorka, jde o jakýsi pořad, který mapuje pravděpodobně minulost jednotlivých zemí. Moderátorka se zde totiž pohybovala jako prostá selka v historických částech měst.



Digitální televize v Plzni

Jak říká můj kamarád, cesty elektřiny jsou nevyzpytatelné, a tak jsem se chtěl pokusit zachytit nově spuštěné digitální vysílání z Plzně. Dnes se tu rozjelo DVB-T z lokality Košutka o výkonu pouhé 2 kW. Podle mapy pokrytí by měl být signál na 52. kanálu dostupný kromě Plzně např. také v Nýřanech, Třemošné, Dobřanech a částečné také v Rokycanech. Nedalo mi to a signál jsem se pokusil zachytit, protože mi na mysli vytanula právě ona slova. Signál jsem však bohužel nezachytil…

Pěkně zpracovaná mapka podobná té na stránce Českých Radiokomunikací je zde.


Zpravodajská televize Z 1

V pátek jsem navštívil novou zpravodajskou televizi Z 1, která zahajuje vysílání již tuto neděli. I když, jak se to vezme. Kanál už vysílá delší dobu, jen jeho signál nejde ven z budovy, jen tzv. do zdi. Mám rád nové věci a to, co jsem viděl, byla fakt bomba. Tedy měl bych se držet asi na uzdě, protože jsem novinář a slušelo by se psát nezaujatě, ale to, co se povedlo společnosti První zpravodajská je opravdový nářez. Zkrátka jsem nevěřil vlastním očím. Připadal jsem si jako malé štěně, které poprvé objevuje venek nebo člověk, který se nedostal dál, než k hranicím svého malého městečka. Myslím, že zázemí můžou Z 1 závidět i takoví velikání, jako je Nova se svým News Center, protože přesto, že má opravdu co nabídnout, zkrátka s tím nedokáže dělat taková kouzla jako zpravodajská „jednička“. :-)

Podívejte se na obrázky z televize Z 1.

Autor: Lukáš Polák | pátek 30.5.2008 19:34 | karma článku: 9,20 | přečteno: 1795x