Kabeloví operátoři nechtějí „must carry“

Jednou z novinek, kterou by měla přinést digitální novela, je tzv. „must carry“, neboli povinné zařazení nových digitálních kanálů do základních nabídek kabelových operátorů. Jak se ale oni samotní na tuto podmínku dívají? A nebude na tom nakonec tratit samotný divák? Přečtěte si článek z 2. bloku Kulatého stolu DigiZone.cz, který se konal včera v pražském hotelu Adria.

Povinnost tzv. „must carry“ se nelíbí největšímu kabelovému operátorovi u nás, společnosti UPC, ani České asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK). UPC vidí hlavní problém v kapacitě. To má pro základní nabídku k dispozici pouze deset, respektive dvanáct kanálů. „Znamenalo by to přeprogramovat síť, a to by stálo desítky milionů korun,“ řekl mluvčí UPC František Malina. Navíc se postupuje cestou proti evropskému právu. Jiří Balvín Malinovi oponoval, že budou buď v nabídce všichni, nebo nikdo.

„Řada malých operátorů bude mít vůbec problém dostat programy do nabídky,“ řekl místopředseda představenstva ČAKK Jan Dašovský. Celá se jim totiž zaplní programy „must carry“, dodal. Problém totiž je, že někteří menší operátoři jich nabízejí třeba jen patnáct.

Jako plus pak vítají „must carry“ operátoři IPTV. „Lepší než must carry by pro nás bylo must give,“ zavtipkoval Miloslav Diviš, který zastupoval operátora Volný. Zařazení nových kanálů je pak pro operátora pracující s IPTV otázkou ne desítek milionů, ale desítek minut.

Rozsáhlou reportáž z 1. bloku Kulatého stolu DigiZone.cz si můžete přečíst na serveru tvCentrum.
Foto: Michal Hoftich, CSDXC.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | středa 3.10.2007 11:52 | karma článku: 9,87 | přečteno: 1537x