Jak mi digitalizace dávala, ale hlavně brala

1. října spustila Česká televize tzv. veřejnoprávní multiplex (balík programů složených z kanálů ČT a Českého rozhlasu) hned ve dvou lokalitách - na Českobudějovicku z Kletě a v Praze, resp. středních Čechách z Cukráku. V první oblasti se vysílá na kanále 49 a v druhé na kanále 53. Zkušenosti s příjmem přináším právě v tomto textu.

Příjem z Kleti (49. kanál)

Česká televize využila pro zapnutí svého veřejnoprávního multiplexu 49. kanál, kde dříve vysílal analogový program ČT 2. Ten byl před svým vypnutím na určitou dobu označen piktogramem (čtyři čtverečky v pravém dolním rohu obrazovky), který vždy upozorňuje na vysílač, který bude vypnut, a informační lištou. O této lokalitě se zmiňuji proto, že právě analogové vysílání z ní jsem v Praze chytal. Obraz nebyl za běžných podmínek nijak extra kvalitní. Buďto byl obraz zašuměný nebo byl slyšet pouze zvuk. Pouze při zlepšených nebo dobrých podmínkách se stalo, že měl obraz barvu, popř. byl i bez šumu. Výkon analogové ČT2 byl tehdy 600 kW. Nyní „září“ 100 kW a bohužel je to znát. Digitální signál do Prahy na Jižní Město zkrátka nedoletí. O možnost příjmu televize z Kletě jsem tak bohužel přišel. Můj kamarád z Křeslic, který má ale příjem z jihu pěkně otevřený, Kleť zachytil. Někdy zkrátka stačí opravdu jen málo...



Digitální signál z Cukráku (53. kanál)

Pochybovat o tom, že se nepodaří na Jižním Městě chytit digitální signál z Cukráku, je snad nesmysl. Tento vysílač je od mého bydliště co by kamenem dohodil a navíc se šíří veřejnoprávní multiplex opět se silou 100 kW. Příjem na 53. kanálu je naprosto bezproblémový, a to doslova i na kus drátu. Měl jsem na paměti slova představitelů Českých Radiokomunikací, kteří v několika tiskových zprávách tvrdili, že příjem bude možný bez problémů i na tzv. pokojové antény. Je to opravdu tak. Měl jsem si toto tvrzení možnost ověřit na přenosném přijímači Albrecht digi-TV 100 a bez problémů jsem uvnitř panelového domu chytal ČT1, ČT2, ČT24 i ČT4 Sport a všechny stanice Českého rozhlasu, které jsou součástí veřejnoprávního multiplexu. Osobně ale nemám z využití tohoto kanálu pro Prahu radost. Dříve jsem měl čas od času možnost na „třiapadesátce“ chytit DVB-T z Německa, a to z lokality Frankfurt/Oder (Booßen) v Braniborsku. O něm jsem psal např. v tomto článku. Tímto krokem jsem o tento dálkový signál nadobro přišel.

Autor: Lukáš Polák | sobota 11.10.2008 22:06 | karma článku: 10,95 | přečteno: 1860x