Digitální televize z Polska doputovala do Prahy

Je možné zachytit v Praze digitální televizní signál z Polska? Ode dneška už znám na tuto otázku odpověď. Podívejte se, jak hon na Telewizju Polska probíhal.

Počasí v neděli večer dávalo naději, že vládnou na UHF pásmu zlepšené podmínky. Až nestandardně dobře hrály některé polské vysílače. V místní kvalitě chodil např. Polsat na 54. kanále, Telewizja Polska na 29. a 49. kanále z vysílače Kulin Kłodzki *G.Grodziec*. V pěkné kvalitě se objevily také signály z jihu. V šumu, ale přesto v barvě, hrála např. Kleť - kanál ČT2 (49. kanál) a snažil se protlačit i kanál 39 s ČT1, na němž bude v září spuštěno digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu pro Českobudějovicko. Bohužel nedělní večer se přehoupl v noc, a na člověka přišla únava, takže jsem si šel krátce po půlnoci lehnout.

Dobré podmínky naštěstí vládly i v pondělí nad ránem. Venku bylo poměrně chladno a každou chvíli to vypadalo, že se spustí nějaká přeháňka. Do Prahy dolétly opět signály z Polska v analogu a v DVB-T (pozemní digitální vysílání) šly bez problémů např. oba multiplexy z německých Drážďan. Řekl jsem si tedy, že by nebylo marné zkusit pokořit další hranici, kterou bylo zachycení digitálního signálu z Polska. Na serveru RadioPolska.pl jsem si tedy našel veškeré frekvence, kde se DVB-T vysílá, porovnal se seznam stanic, které je možné na Jižním Městě zachytit a vyrazil na lov. 

Polsko moc kmitočtů pro digitální vysílání nevyužívá. Je jich zatím pouze osm. Na rozdíl od nás se zde ale vysílá v jiné kompresi obrazu, a to MPEG-4. Znamená to tedy, že pokud český divák má set-top-box (krabičku pro příjem digitální televize), který umí pouze starší formát obrazu MPEG-2, zařízení ho neumí zpracovat. Divák sice kanály naladí, ale už nic neuvidí a v nejlepším případě uslyší pouze zvuk. Po asi deseti minutách prolaďování UHF pásma se dostavil velmi potěšující výsledek na kanále 45. Hrál zde totiž digitální multiplex buďto z lokality Żagań *Wichów*, nebo Zielona Góra *Jemiołów*. Tipuji to na první oblast, která vysílá s vyšším výkonem.

A jaký byl obsah onoho polského multiplexu, který je v seznamu označen jako DVB-T (Lubuskie)? Jde o síť, která patří Polské televizi (Telewizja Polska) a jsou v ní obsaženy stanice TVP 1, TVP 2, TVP INFO Gorzów, TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Sport. Počet televizí dává napovědět, že se vysílalo v již zmiňované kompresi MPEG-4. Jediné, co jsem slyšel, byl zvuk rozhlasu. Šlo o Polskie Radio Program 1, Polskie Radio Program 2 a Polskie Radio Trójka. Jako přijímací zařízení posloužil set-top-box Golden Interstar 8300 T/S a anténa XL 91 BL Color Super s rotátorem Yeasu G-450C.

Dálkovému příjmu digitální televize jsem se věnoval na svém blogu již několikrát. Stačí, když si prolistujete seznam mých článků a narazíte např. na úlovky z Německa . Včera se na 57. kanálu objevil s vertikální polarizací signál z lokality Boossen (260 km).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | pondělí 7.7.2008 12:21 | karma článku: 17,32 | přečteno: 6498x