Barbora padla. Vás to překvapilo?

1. listopadu loňského roku nastoupila do funkce ředitelky Radiožurnálu bývalá šéfka programu na Frekvenci 1 Barbora Tachecí. Na tento post přišla s velkým mediálním ohlasem a mnoho se od ní očekávalo. Od 1. ledna pak přišla s razantními změnami ve vysílání prvního programu veřejnoprávního rozhlasu. Tachecí působila sebejistě a přesvědčivě. Nikoho nenechávala na pochybách, že půjde i „přes mrtvoly“. Je tedy vůbec překvapením, že jí včera generální ředitel Českého rozhlasu odvolal? Ne!

Barbora Tachecí, foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Ke konci roku 2007 přišla z postu programové ředitelky komerční Frekvence 1 do Radiožurnálu Barbora Tachecí. Mnozí její odpůrci se proto obávali, že coby šéfka zpravodajské stanice veřejnoprávní instituce zavede do programu bulvární prvky. Ještě dnes v tiskovém sdělení iniciativy „Nechceme přeladit, nemáme kam" stálo: „Jako přívlastky by se pro současný Radiožurnál hodily - plytký, uspěchaný a bulvární. V reakcích vedení rozhlasu a Rady ČRo zaznívá, že se Radiožurnál stal moderní a dynamickou stanicí. To však podle našeho přesvědčení neznamená totéž jako seriozní a kvalitní."

Tachecí udělala na Radiožurnálu skutečně radikální změny, přestože si toho někteří posluchači ani nevšimli, a způsobila tím také vlnu nevole ze strany tisíců posluchačů. Je to ale skutečný důvod k jejímu odvolání? Vždyť podle ředitele ČRo Václava Kasíka měla plnou podporu vedení i samotné Rady ČRo. Proč došlo k takovému obratu? Oficiální vyjádření představitelů rozhlasu k celé věci bylo strohé a omezilo se pouze na konstatování, že ředitelka byla odvolána bez dalších podrobností. Jak zjistila agentura ČTK, důvodem k odvolání byl narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu, a to je právě jádro problému a důvod odvolání.

Bývalá šéfka Radiožurnálu si byla svým postupem bezmezně jistá a neohlížela se na okolí. Změny sice měla posvěceny samotným Kasíkem i radou, ale už jí vůbec nezajímalo to, co na změny řeknou samotní redaktoři a zaměstnanci Radiožurnálu, tedy její podřízení. Jich se totiž její změny dotkly nejvíc, někteří z nich byli nuceni rozhlas opustit nebo přestoupit do sesterských stanic. Nedivil bych se, kdyby ředitel Kasík jednal i pod jejich nátlakem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Polák | středa 6.2.2008 22:13 | karma článku: 15,68 | přečteno: 2036x