Kam až může vést náboženský fanatismus?

V roce 2006 se v rámci festivalu Jeden Svět promítal americký dokumentární film „Jesus Camp“. Film v USA vzbudil velkou kontroverzi, přesto si ale vysloužil nominaci na Oskara v kategorii dokument. Před pár dny jsem měl možnost tento film vidět a musím přiznat, že mě z něj jímala hrůza.

 

 

 

 

 

Ústřední postavou dokumentu je Becky Fischerová, která pořádá přednášky a letní tábory pro evangelické děti. Metody, které Fischerová používá pro výuku dětí mají však nebezpečně blízko k „vymývání mozků". Mezi klasické způsoby „kontroly myšlení" patří vyvolat u své oběti strach a nabídnout jim, že jediný způsob záchrany je příjmout danou ideologii. „Ďábel jde po mladých. Po těch, kteří se o sebe nedokáží postarat. A proto se vám snažíme pomoci, snažíme se vás varovat," říká v dokumentu Fischerová vystrašeným dětěm. Hned nato mluví o Harry Potterovi a tvrdí, že kouzelnící jsou nepřátelé Boha a kdyby Potter žil ve starozákonní době, byl by odsouzen na smrt. „Nedělejte z těch černokněžníků hrdiny!" hřímá Fischerová.

Becky Fischerová chce, aby vládu v USA převzali fundamentalističtí křesťané a aby se zěmě podřídila „Božím" pravidlům. V dokumentu je názorně ilustrováno, jak pomocí metod psychické manipulace, vychovává  pro tento úkol „Boží bojovníky."

„Víte, myslím si, že demokracie je nejlepší politický systém na světě. Ale je to prostě... je to jedinečná věc na zemi. Ale celé to samo míří k zániku, protože potom musíme dát kus svobody každému...a nakonec nás to zničí. Takže to nebude prefektní svět, nebude to perfektní svět, dokud se Ježíš nestane Pánem," říká Fischerová.

Hrůza domyslet, jestli se jí její záměry opravdu podaří uskutečnit. A proto říkám: Ne náboženskému fanatismu!

PS: Dokument Jesus Camp vřele všem doporučuji, nesmírně poučné a...mrazivé!

Autor: Roman Polach | sobota 8.12.2007 12:10 | karma článku: 37,03 | přečteno: 11616x