Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

dolch

14. 11. 2008 18:20
Článek dobrý, ale

Na článku se mi pár věcí líbí - určitě obsahuje dobré postřehy, byť možná ne původní, a je vcelku objektivní v hodnocení toho, na koho se vztahují. Přesto tady asi mícháte hrušky s jabkama. Racionální argumenty těžko kdy můžou existenci jevů a věcí jako Bůh, telepatie, ohýbání vidliček atd. (dokonce UFO :-) vyvrátit. Nemůžou je sice ani potvrdit, přesto bych byl opatrný v pronášení soudů. Rozdíl mezi "běžnými" a paranormálními jevy je v zásadě v opakovatelnosti. Pro vědu má smysl zabývat se pouze takovými jevy, které lze deterministicky reprodukovat. Na druhou stranu ty druhé jevy se zpravidla vyznačují naprostou neopakovatelností, tedy pro nás jako by neexistovaly. To ale nemusí být celá realita. To, že některé síly nehodlají skákat tak, jak my zapískáme, ještě neznamená, že nejsou. Racionalita může být velice ošidná. Já doporučuji všeho s mírou. Ale jinak bych článek hodnotil spíš kladně.

0 0
možnosti
SP

pasacek

14. 11. 2008 14:36
Teorie a praxe: racionalita a víra.

Potíž je v tom, že bez víry nikdo z nás nežije. Nikdo není schopen racionálně prověřovat naprosto všechny informace. Někteří dovedou prověřovat informace některé, někteří nedovedou prověřovat žádné. Drtivou většinu informací přijímáme automaticky pod vlivem nejrůznějších autorit a také ke kritickému myšlení vybízí konkrétní víra, že některý druh informací je podezřelý. Ateista bude nejspíš velmi racionální vůči náboženství, ale klidně uvěří podvodníkovi jen proto, že má bílý plášť. Katolík neuvěří horoskopu (většinou), ale nezapochybuje o zlé moci proklínání (také většinou). Všichni víme, že Země obíhá kolem Slunce, ale jen nepatrný zlomek z nás by to uměl seriózně dokázat (bez odvolání na autority nejspíš nikdo). Bez víry, že i zíra budou platit včetrejší peníze, by se zhroutilo každé hospodářství, přestože je to věc velmi nejistá. Pokud si někdo o sobě myslí, že se ho víra a pověra netýká, už jim podlehl.

0 0
možnosti
MS

Michal007

14. 11. 2008 17:51
Re: Teorie a praxe: racionalita a víra.

Jojo. Asi nejobecnější definice: Víra je otevřenost vůči tomu, co nás přesahuje.

Bez ní by člověk nevstoupil do autobusu či nerealizoval jakýkoli podnikatelský záměr. Může být konstruktivní i destruktivní.

0 0
možnosti
JM

Hucul

14. 11. 2008 13:50
Pekne napsano.

Jeste bych snad doporucila nejakeho toho Richarda Dawkinse, protoze predpokladam, ze jste s jeho dilem obeznamen. Jestli ne, tak se rychle obeznamte, protoze v tom pripade pracujete paralelne na tomtez. :o) A k obveseleni si jeste na youtube najdete Pata Condella!

0 0
možnosti
RP

Roman01

14. 11. 2008 13:53
Re: Pekne napsano.

JJ, Richarda Dawkinse i Pata Condella znám. Jsou to správni chlapi! R^  V jejich šlépějích bych rád pokračoval ;-)

0 0
možnosti
H

h(r)ochy

14. 11. 2008 13:31
musím

Musím se přidat k pochvale. Precizně shrnuto. Co se příkladu s posloupností čísel týče, je to asi podobné jako s vírou. Něco víte, nějak jste vychováván a tak to přijímáte, proč chodit za tuto hodnotu když to funguje že..v případě že by tyto hodnoty neměl, co by bylo poté? Jaký odrazový můstek do života by člověk měl? Jak daleko by se dostal v myšlení? Jak by to poznamenalo budoucí generaci? Otázka nezní jestli být kritický a tím získat co největší množství podkladů...otázka je, jaký vyvodit závěr z absolutního pochopení tématu? Pak je jediné další rovnítko emoce? Co je lepší, nemít znalosti a nechat posoudit emoce, nebo mít přehled(absolutní vědomost) a potlačit emoce...zčásti jste odpověděl v článku na příkladu vědce. Co by se stalo, kdyby se dané téma podařilo vybalancovat k absolutní neutrálnosti jak po logické tak emoční stránce? Díky moc za článek..moooc poučné.

Michal "Hochy" Hochmajer

0 0
možnosti
H

Honzzza

14. 11. 2008 13:27
Živý sen

Astrologii moc rád nemám, protože je to doktrína příbuzná sexismu a rasismu, ale třeba telepatie prokazatelně existuje a různé další "paranormální" jevy vůbec nemusí být v rozporu s přírodními zákony - jenom je správně interpretovat.

Vzpomínám si na případ "živého snu", který já sice nezažil a tenhle se udál už za první republiky, ale nemám důvod mu nevěřit. Šlo o tohle: na jedné venkovské poště čekali ráno lidé na otevření přepážky, bavili se jeden z nich povídá: "Dneska se mi zdál hodně zvlášní sen o mé nebožce mamince. Stála u zdi s velkými hodinami, na kterých bylo za deset minut dvě, ukazovala na ně ukazovátkem a říkala: "Podívej se, teď právě umřel tvůj švagr Franta."" Lidé se začali uchechtávat a klepat si na čelo, když vtom poštovní úřednice, která si za přepážkou připravovala papíry a samozřejmě všechno slyšela, otevřela okénko a povídá: "Tak se moc nesmějte. Právě před chvílí přišel telegram, že František Patočka zemřel dnes v jednu hodinu a padesát minut."

0 0
možnosti
L

lesicatko

14. 11. 2008 12:56
Poklona

Teda klobúk dole. Výborný článok

Schválne - skús zistiť, prečo napr ľudia veria, že cirkev tvrdila, že Zem je placka.

Pritom cirkev sa vždy riadila ptolemaiovou sústavou, kde Zem je guľa ...a to je len jeden z mýtov

http://druidova.mysteria.cz/UKAZY_VE_VESMIRU/ZEME_PLACATA.htm

Alebo si otestuj, koľko ľudí Ti povie, že proti homosexuálom a ich registrovaným partnerstvám nič nemá ale...proti adopciam detí ano. Pritom homosexuáli dávno vychovávajú svoje deti a ako jednotlivci si tie deti môžu adoptovať aj teraz. Štúdie od 70 -tych rokov hovoria v ich prospech. Čo je to potom  - nevedomosť alebo neschopnosť zmeniť zaužívanú paradigmu ? Lebo čo ja viem, dokonca aj keď ľudom predložíš dôkazy, nie sú schopní ich prijať a akceptovať.

0 0
možnosti