Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OD

Ondřej Dvořák

16. 9. 2011 11:06
Podepisuji do puntíku

Ahoj Blanko,

před 14ti dny jsem se vrátil z 9ti měsíčního potulování se Řeckem a hledání práce. Cesty vedla nejprve do Atén, potom Korintosu a okolí, někdy v lednu jsem se přesunul na Krétu a v koncem února na Rodos, kde jsem strávil 3 měsíce a nachodil kolem 500 km hledajíc práci. Když jsem našel, zas jí opustil, protože .. a teď tedy potvrzuji vše co píšeš, že je to platné do puntíku.. vztahy zaměstnavatelů a zaměstnanců byly pro moje české normy nezkousnutelné. Rodoská církev mi nakonec zaplatila lístek do Atén, kde jsem na Syntagmě strávil v součtu asi tak 2 měsíce s revolucionáři a 2 dny s řeckou policií. 2 měsíce se na náměstí dalo dýchat dobře, 2 dny se na náměstí nedalo dýchat takřka vůbec, taky bylo hůř vidět vlivem slzného plynu. To byla reakce na snahu té odpovědnější řecké menšiny s tristním stavem Řecka něco udělat. Pan Papandreu však byl jiného názoru, takříkajíc, že to zvládne sám a ony kritiky bude lepší vyhnat z náměstí plynem a obušky.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

16. 9. 2011 14:44
Re: Podepisuji do puntíku

Ahoj Ondřeji, při čtení celého toho dobrodružství mi spadla brada ke kotníkům, já bych teda asi zdrhala mnohem dřív. Na jednu stranu jsem ráda, že se našel i někdo z Čech, kdo může z vlastní zkušenosti potvrdit situaci v Řecku, na druhou stranu to je samozřejmě hrůza a kéž bychom se mýlili, avšak bohužel… Represivní postup policie v Řecku je na

hooodně dlouhou debatu, “zlé” jazyky říkají, že k těžkooděncům jsou vybíráni

lidi s vážnými psychickými problémy protože normální člověk by asi nemoh mlátit

pendrekem do důchodců nebo studentů… Tak děkuju za podporu a držím palce ať máš

větší štěstí příště!

0 0
možnosti
KB

Kolokol

13. 9. 2011 20:39
Struktura ekonomiky a produktivita

Jeden zásadní problém. To jak se máte, nezáleží tak úplně na tom jak dřete. Jeden příklad: Když budu plést ručně proutěné košíky, tak můžu dřít do úmoru, 12 hodin 7 krát v týdnu, ale nikdy nebudu mít životní úroveň např. vysoce kvalifikovaného mechanika, nebo odborníka v IT. Prostě moje výrobky nebudou mít takovou přidanou hodnotu. Problém Řecka je, že před pál desítkami let nabyli dojmu, že ekonomicky patří do západní Evropy. Nepatří. Průměrný řek by měl mít spíš životní úroveň průměrného bulhara, než průmerného němce. Vy píšete o problému soukromých zaměstnavatelů, ale pokud děláte např. číšníka v taverně nebo pokojskou, tak to není žádná vysoce odborná práce. To není prostě nic proti řekům, to je prostě obecný ekonomický fakt.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

13. 9. 2011 21:29
Re: Struktura ekonomiky a produktivita

Dobrý večer, takže, pokud jsem pochopila správně (a jestli ne, tak mě opravte), narážíte na to, že Řecko

nemá těžký průmysl. To je pravda, a přitom by ho v některých oblastech

mohlo rozvíjet (ropa v Egejským moři, větrná energie atd.) Dále máte

bohužel také pravdu, že vysoce odborná práce v Řecku moc podporovaná není, to jsem měla

namysli když jsem psala o « úniku mozků », pokud se někdo chce věnovat výzkumu, tak mu často bohužel nezbyde nic jiného než vycestovat do zahraničí. Toto vše si myslím, že by se dalo změnit. Žel, prozatimní realita je jiná…

0 0
možnosti
FB

Durzo Blint

13. 9. 2011 17:21
Já jsem v Řecku jako doma, především díky přátelům,

se kterými jsem chodil do školy a kteří sem z Hellady doputovali se svými rodiči, kteří se zde usadili, když jim doma hořela koudel u zadku a nebo se tu přímo narodili, jako další generace.

Já vidím přičiny dvě: a to politiku, kterou nazývám ode zdi ke zdi a sama víte, o čem hovořím. Za to si Řekové mohou sami, stejně jako my Češi na politické scéně domácí, kde jsme totalitní papaláše vyměnili za zcela bezcharakterní bandu lupičů a i na nás dojde. Pokud prostě budeme volit za jidášský groš v podobě předvolebních slibů o pečených holubech, tak je hlavní vina na nás, nikoliv na politicích.

0 0
možnosti
FB

Durzo Blint

13. 9. 2011 17:22
Re: Já jsem v Řecku jako doma, především díky přátelům,

A za druhé, je to morální úpadek národa v podobě korupce a obcházení zákonů. A nebojte, to není jen v Řecku, v tomhle jsme také mistři světa. Švarcsystém, "daňová optimalizace", zaměstnávání cizinců na černo a třeba u nás ještě navíc heslo - "kdo nekrade, okrádá rodinu". Rozdíl mezi řeckým úředníkem a českým je zatím jen v tom, že český úředník se ještě snaží jakžtakž braní úplatku maskovat a čeká, až mu ho nabídnete, z řecké zkušenosti vím, že tam už je to bráno zcela automaticky.

Takže nezoufejte, my jsme na tom lépe jen zdánlivě.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

13. 9. 2011 14:45
Mám pár výhrad

Dobrý den přeji, náhodu jsem narazil na tento blog a měl bych pár výhrad.

1) Nadpis - slovo "přičmoudlý" je naprosto zbytečné, evokuje jakýsi domělý rasový podtext, který neexistuje. Nebýt toho slova, neměl bych k nadpisu výhrad.

2) Vidíte vinu na (v) obou stranách (PASOK i ND), máte sice pravdu, ale rozhodně se nejedná o vinu 50/50. Spíš bych řekl 20/80 (80% viny dávám řecké pseudopravici ND). Ano, korumpovat voliče začal starý, dnes již nežijící Papandreu (Andreas).

Ale proč? Do roku 74 junta, po roce 74 tvrdá vláda pravice, která ovládala kompletně celý státní sektor svými lidmi. Starý Papandreu chtěl tento poměr logicky zvrátit a tak po té, co se dostal k moci (1981), korumpoval státní sektor svými lidmi - a to dost dlouho. Jakmile se dostala k moci ND, dělala totéž (1990-93, 2003-2009). Nastal ale cimrmanovský efekt hromadících se "horníků" - úředníků. Hlavní vina ale byla na straně ND (2003-2009), která začala statistiky záměrně falšovat....

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

13. 9. 2011 14:54
Re: Mám pár výhrad

Pokračování: ... A falšování PASOKU mastr. kritérií při vstupu do eurozóny je nesmysl, který má na svědomí opět ND. Když GR vstupovalo do Eurozóny, tak za Simitise opravdu mastristská kritéria splňovalo. Problém byly některé vojenské zakázky a systém jejich zápočtu do rozpočtu. Přičemž Řecko údajně ten způsob s Bruselem konzultovalo a nebylo prý žádných výhrad. A i kdyby se započítalo jiným nevýhodnějším způsobem (zakázka nerozčleněna na více let), Řecko by překročilo schodek na 3,6% - tedy jen nepatrně nad  kritérium (o 1 desetinu procenta). Jenže pánové z ND potřebovali body (tím že to natřou v Bruselu PASOKU) a milý PASOK "nabonzovali" z podvodu při vstupu. Novináři z toho poté udělali léta podvodů - taková je realita.

3) Na rozdíl od PASOKU, ND v letech 2007-2009 naprosto účelově tvrděl falšovala statistiky - co z toho vzniklo, když tio prasklo, vidíme nyní.

4) A nesmíte zapomenout na korupci samotných Němců a Francouzů, kteří léta korumpovali Řeky právě zbrojními mega zakázkami,

0 0
možnosti
JF

Frollik

12. 9. 2011 17:55
Kdo v Řecku byl, třeba na dovolené

udělal si jistě nějaký obrázek. Pro mne se stalo Řecko srdeční záležitostí, protože lidé se kterými jsem přišel do styku byli velmi vstřícní a příjemní. Zažil jsem i neosobní strohé jednání, ale vždy se zaměstnanci státních zařízení (banka, pokladní v Delfách). Soukromí vlastníci v turistickém průmyslu se chovají naprosto jinak. Jezdím tam daleko raději než do Chorvatska protože se tam cítím lépe, doslova jako doma. Lidé, kteří nejsou státními zaměstnanci v Athénách rozhodně nejsou líní. Je třeba se trochu rozhlédnout, kdo že to pije v taverně své ouzo. Většinou jsou to staří důchodci. Ti kdo mají nějakou živnost se docela pěkně otáčejí. Jen to chce vidět a nepapouškovat hlouposti. To, že nemají silný průmysl a spoustu peněz musí stát jejich armáda je bohužel  dalším aspektem této krásné země.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

12. 9. 2011 23:04
Re: Kdo v Řecku byl, třeba na dovolené

Jejda, tak ohledně té armády máte obrovskou pravdu, já hlava dubová jsem článek psala dost

rozzlobená a na armádu jsem zapomněla! Samozřejmě, že armáda spolkne každoročně obrovské množství peněz a jsem toho názoru, že se uměle udržuje napětí vůči

našim sousedům, jen aby se měly zelený mozky dobře. Je to opravdu na dlouhé

psaní, řekla bych, že na další článek. Děkuju, že jste mi to připomněl a také jsem

ráda, že se Vám v Řecku líbilo a líbí :)

0 0
možnosti

Gaspard

12. 9. 2011 17:14
Moje osobní zkušenost s privátním sektorem v Řecku

je poněkud jiná. Spolupracoval jsem s jednou aténskou IT firmou a její zaměstnanci měli "na růžích ustláno". Pracovní prostředí, které by jim mohl kdekdo závidět a podle aut, kterými jezdili obyčejní kodéři do práce se ani po finanční stránce špatně neměli.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

12. 9. 2011 22:54
Re: Moje osobní zkušenost s privátním sektorem v Řecku

Tak

samozřejmě, že ani v soukromém sektoru to není všechno na jedno brdo, každopádně s těmi auty máte pravdu. Jedna ze slabých stránek některých Řeků je, že se často rádi vytahují (někdy i když na to nemají). Ani bych se nedivila, kdyby valná většina těchto majitelů neměla pořádně co do hrnce ale hlavně, když si ostatní o nich myslí, jak jsou na tom dobře (tuto logiku taky nechápu, nicméně jsou lidi, kteří takto uvažují). Velké procento exekučně

zabavených aut v Řecku jsou luxusní vozy u kterých majitel nebyl schopný splácet ani minimální nutnou částku. Toto se dělo hlavně

v období kdy banky radostně všem půjčovaly aniž by byla finanční situace

žadatele dostatečně prověřena.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

12. 9. 2011 16:21
díky za dobrý článek

i vaše inteligentní reakceR^

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

12. 9. 2011 22:38
Re: díky za dobrý článek

Také děkuju

za chválu a komentář :)

0 0
možnosti
B

B.D.S

11. 9. 2011 17:31
V jiných zemích

se na Vás dívají jako na ubožačku z třetího světa nebo sprostou vyžírku, ale vysvětlit to chcete českým hlupákům. No bezva. Česky umíte obstojně, já řecky ani slovo, prozraďte mi, má řečtina čas budoucí? V něm totiž hovořil Klaus, ale jestli má řečtina jen prostý přítomný či jen časy minulé, chápu, že mohlo dojít k nedorozumění.

Ale jestli jsem četl správně, za situaci Řecka mohou Řekové - buď starší, kteří špatně volili, nebo mladší, jež ovládají zkorumpovaný soukromý sektor. Případně revizoři EU, kteří se nechali napálit.

Kdyžtak mě opravte.

PS: o barvě kůže či rase slyším poprvé - je to nesmysl, nepřehánějte.

PS2: Řecko jako kolébka mnohého vědění i v současnosti pomáhá na složité cestě poznání, že eurozóna je parádní nesmysl, o SSE ani nemluvě. Za to tisíceré díky. Zase jste první, kdo ukazují světlo v tunelu EU temnot.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

11. 9. 2011 19:36
Re: V jiných zemích

Nemyslím si, že se hlupákům (jakékoliv národnosti) dá něco vysvětlit. Bohužel to jsou však právě oni, kteří vytvářejí předsudky, šíří poloprvdy atd,

kterými pak můžou “nakazit” i jinak soudného člověka. Řečtina čas budoucí samozřejmě má a myslím, že je celkem patrné, že jsem pojala výrok Václava Klause s humorem. Ráda bych také upozornila,

že v Řecku se o něm téměř ani nepsalo, jen mě nazlobilo, když jsem si někde přečetla, že Řekové by měli sedět na hanbě a jen se stydět :) Neřekla bych, že mladší generace

může za situaci Řecka (problémy kumulované desetiletí ani nemohla ovlivnit), ani že ovládá soukromý sektor. O barvě kůže samozrejmě, že přeháním, jak jsem již psala níže v diskusi, vím, že nejsou všichni lidi takový, avšak jsem již měla tu čest se dočíst v diskusích atd, že co je “přičmoudlé” to nemaká. Jestli

je eurozóna nesmysl či ne, to se přiznám, že nevím a nemám na to vyhraněný názor. Myslím, že to ukase čas.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

8. 9. 2011 11:54
:)

Dobrý den, jsem ráda, že Vám přišel článek zajímavý, určite zčásti

opakuje to, co už jste veděli ale o tom jak to v Řecku chodí v soukromém

sektoru jsem se aspoň já zatím nikde nedočetla,proto jsem chtěla poukázat i na něj. Určitě pomáhá ta dvojí krev ale je i plno ”čistokrevných” Řeků kteří to vidí stejně. Řekla bych, že Řekové si něco uvědomují, něco zase ne, určitě by to chtělo další článek, je těžké to vysvětlit v diskuzi.

0 0
možnosti
BB

Blanka.Barmpagianni

8. 9. 2011 11:53
:)

Dobrý den, jsem ráda, že Vám přišel článek zajímavý, určite zčásti opakuje to, co už jste veděli ale o tom jak to v Řecku chodí v soukromém sektoru jsem se aspoň já zatím nikde nedočetla,

proto jsem chtěla poukázat i na něj. Určitě pomáhá ta dvojí krev ale je i plno

”čistokrevných” Řeků kteří to vidí stejně. Řekla bych, že Řekové si něco uvědomují, něco zase

ne, určitě by to chtělo další článek, je těžké to vysvětlit v diskuzi.

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik