Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HZ

DADAnce

24. 6. 2011 0:26
Pane Tomáši,

je hezké, že je máte v takové úctě, ale i tak se píše "ruský národ" s malým "r".

0 0
možnosti
AK

alana

22. 6. 2011 10:40
je úsměvné

když slavíme odchod někoho, kdo nám tady obratem skoupil půl republiky :-))) Předpokládám tudíž, že panu Černému byl ke vztyčenému prstíku na tanku modelem některý ruský oligarcha. V Praze už v českých rukách není ani dlaždička na ulici a v Karlových Varech bojují o to, aby nápisy na ulicích byly nejen v ruštině, ale také pokud možno v češtině. Opravdu je co slavit?;-D

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

22. 6. 2011 0:00
Nesmysl

Prahu osvobodily jednotky generála Vlasova a ne Rudá armáda. A celé Pražské povstání byla zbytečná akce, která měla na svědomí spoustu zbytečných životů. Německé velení bylo připraveno vyklidit pozice.

0 0
možnosti
JR

kulinek2

22. 6. 2011 6:22
Re: Nesmysl

Nesmysl. Ta poslední věta vašeho příspěvku - to víte odkuď? Že by vzpomínky dědečka?

0 0
možnosti

CART09

21. 6. 2011 20:36
Ta památka nebyla zneuctěna

Ta památka nebyla zneuctěna, resp. nebyl zneuctěna až po revoluci, ale hned tři roky po osvobození, kdy si z těch mrtvých vojáků udělali komunisti propagandistický materiál. A rokem 68 to dorazili.

Takže se nedivte, že ten tank už dávno není symbolem osvobození v roce 45 (jakkoliv je to kruté k těm padlým), ale zejména té "kampaně" 1948-1989...

2 0
možnosti
MP

Vrah

21. 6. 2011 23:43
Re: Ta památka nebyla zneuctěna

Mluvíte mi z duše. R^

0 0
možnosti
PZT0-4

pyjonýr z tup 009 - 4

21. 6. 2011 20:36
Jsem zvědav,kd vjede první americký tank do Ostravy

nebo Brna.;-D;-D;-D

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

21. 6. 2011 18:03
Od pangejtu k pangejtu.

Zatímco 116 padlým americkým vojákům se staví monumentální památníky jako výraz našeho poděkování za osvobození republiky a jsou organizovány bombastické oslavy, na 100 000 padlých vojáků RA bychom nejraději zapomněli. Co ti kluci s kalašnikovy, rekrutováni kdesi za Uralem a v podstatě nic nechápající měli se Stalinem společného? Prošly stovky kilometrů fronty a bojů, viděli důsledky nacistických zvěrstev, jejich polní podmínky se s těmi operetními americkými nedají ani srovnat a do nekonečna budou vyprávěny příběhy o tom, jak kradli hodinky a znásilňovali. Možná ten Ivan viděl hodinky poprvé v životě a znásilňování? Pokud vím, byli za to dokonce stříleni. Takže dnes natíráme sovětské tanky na růžovo, nebýt komunistů tak na hroby padlých vojáků RA nikdo ani kytku nepoloží. Zato vyhrabáváme mrtvoly Němců a pátráme po zvěrstvech, kterých jsme se na nich dopustili a odsun byl vyhnáním. Potom se nedivme, že se mladý člověk ptá: prý se na porážce nacistického Německa podílel i SSSR.

0 0
možnosti
JH

ExPat

21. 6. 2011 19:36
Re: Od pangejtu k pangejtu.

Ač s Vámi v mnohém souhlasím, nemohu Vám nepřipomenout že to není tak dávno kdy se mladí lidé ptali jestli je pravda že se na osvobození Československa podíleli také Američané.

Také se vsadím že toho 20ti-letého Hanse který šel do války protože upřímě věřil v národní socialismus, lepší budoucnost Německa a německého národa z důvodů takřka identických těm jež přiměly toho kluka za Uralem udělat totéž, toho Vám líto není ani trošku.

Tedy je to tak - dějiny vždycky píší ti kteří vyhráli.

Life sucks. Zvykejte si.

2 0
možnosti
JD

Judge Dredd

21. 6. 2011 17:59
aaaaa

nadšený bývalý svazáček ;-D;-D

0 0
možnosti
KL

Tipeq

21. 6. 2011 17:36
Trapas

Pamatuji si aféry kolem přebarvování tanku jen jako jeden velký trapas, kterým se chtěli určiti pseudoumělci, pseudopolitici a pseudostudenti dostat na obrazovky. To účel splnilo. Rv

Jinak tank byl jen symbol ukončení války a příchodu míru. Taky paradox. 8-o A jako památník neměl smysl. Ovšem, lidé si za léta na něj zvykli a takto ho vnímali.

V Praze osvobozovací boje proběhly jen sporadicky s izolovanými ozbrojenými skupinami. I tak přinesly řadu obětí. Po vypuknutí povstání, podepsání kapitulace a s blížící se Rudou armádou ti Němci, kterým se to podařilo odešli sami. Ty, kteří neodešli, nečekal zrovna růžový osud.

0 0
možnosti
K

Kozel_

21. 6. 2011 17:13
Ani mně se nelíbí tank na růžovo

Ten tank neosvobozoval Prahu ani při ruské invazi v r. 1968, ani v květnu v. 1945. Byl to nějaký tank, který vzali, aby lidem dokola připomínal, jací jsou ti Rusové hodní, že nás osvobodili od nacistů. Že ten tank vzali od jinud soudruhům nevadilo. Vážím si vojáků Rudé armády, která osvobozovala tuto zemi, spolu s americkou armádou. Ta ovšem do Prahy nechtěla, protože Stalin chtěl Prahu a celou zemi pro sebe, do sféry vlivu Sovětského svazu. Neboli vážím si vojáků osvoboditelů, zároveň říkám, že Prahu osvobodit Američani nesměli, ač by ji osvobodili dříve. A že osvobození bylo z pohledu Stalina a sovětského vedení chápáno spíše jako dobytí země pro sebe, o čeměž bylo dalších téměř 45 let.

Byli to právě bolševici, kteří zneuctili památku padlých ruských vojáků. Dokola se to omílalo, aby se tím odůvodňovalo, proč nyní u nás vládnou Rusové. Tím lidem Rusy leda zneuchutili. Ale nejvíc lidem zprovitilo Rusy jejich invaze v r. 1968. Přepadení spojenecké země, pak si počínali do slova a

1 0
možnosti
K

Kozel_

21. 6. 2011 17:19
Re: Ani mně se nelíbí tank na růžovo

písmene jak na dobytém území. Jak se chovali ruští okupanti během více než 20 let jejich "dočasného" pobytu netřeba připomínat. Běžné bylo vylévání vyjetého oleje nebo nafty do země, přestože v Milovicích je dosti píščitá půda, takže vše jde hned do vody lidem ve studních.

Ten tank neměl být zohyzděn na růžovo, ale odstaven do muzea nebo dán do šrotu. Nepotřebujeme tu už symboly ruské moci a nadvlády a legendy o ruských osvoboditelích. Navíc nepotřebujeme dokola připomínat konec 2. světové války. Nakolik se mluvilo o první válce třeba v 50. letech? To bylo od války málo přes 30 let. Nyní je po válce 66 let, tak nač to připomínat? Kdo tu válku ještě pamatuje? Já pamatuji ruské tanky, ale z r. 1968.

1 0
možnosti
S

Silia

21. 6. 2011 16:56
Co...

na to říct? Máte pravdu. Památník byl určen těm, co nasadili vlastní životy a v podobných tancích riskovali víc, než kolik kdy předvedl a předvede David Černý. Lhostejno, jak tank vnímaly davy lidí po jeho přetření na růžovo, pořád je to památník na počest vojáků účastnících se 2. světové války. Bohužel s uvolněnou a euforickou dobou přišlo i to, že spousta lidí míchalo hrušky s jablkama a Černý z toho tehdá leda vytěžil - zvedl si popularitu a začalo se o něm mluvit. A to je na umělcích jedna taková "fuj" věc - pro vlastní zviditelnění jim není nic svaté. U Černého to tedy tak nějak "omlouvám" tímhle jeho nastavením. Skutečně daleko smutnější fakt je, že si z památníku udělaly i vyšší instance symbol sametové revoluce. Na všech postech holt sedí lidi, co jsou vzorek našeho národa. A náš národ nikdy neoplýval přehnanou vděčností. Spíš se zasmějeme Švejkovi, než bychom se poklonili Masarykovi - například. A to holt přináší i tyhle excesy, které by jinde brali za hrubé zneuctění. :-/

1 0
možnosti