Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

m. l.

14. 10. 2010 17:03
Obecně jsem pro státní maturity

ale tohle - to je paskvil. Třeba zrovna ta otázka jmenovaná v článku. S vysvětlením, jak jsem to myslel by se daly uhádat dvě nebo i tři verze - ale u odpovědí u písemky přece nikdo není na nějaké vysvětlování zvědavý, tam mají být odpovědi jednoznačné a nezpochybnitelné. Je možné, že to byl příklad převzatý z nějaké konkrétní učebnice a tam rozebraný včetně "správné" odpovědi - ale tím hůř, přece se děti nemají učit češtinu nazpaměť stylem [otázka, očekávaná odpověď] :-) Mé děti za chvíli budou maturovat také a nelíbí se mi, že nějaký přemoudřelý úředník, dokonale izolovaný od reality, vymýšlí takovéhle nesmysly.

0 0
možnosti
I

ivabublan

14. 10. 2010 17:00
Skola vzdy byla, je,

a v nasi postkomunisticky zemi jeste asi dlouho bude o nicem. Zabil jsem tam radny kus zivota a lituji, ze ten cas neslo vyuzit lepe. Pres 80% casu zabityho skolou je k nicemu a v praxi clovek vyuzije max. 10% znalosti ze skoly. (Vyjimkou je mozna medicina a chemie, kde mozna vyuzije i 30%) Ale i to je bida.

0 0
možnosti
SPTZ

Si0 po třetím zákazu

14. 10. 2010 16:23
Ano, na špatné škole

strávili studenti ty roky úplně zbytečně.

Když si dnes každý rozumbrada může založit svou střední škou a za peníze posbírat ty, co se nedostali na zavedené střední školy, tak ať je to taky nějak poznat. Vzdělání by se za peníze kupovat nemělo.

0 0
možnosti

lopee

14. 10. 2010 14:20
Kam dojdeme bez maturity?

Logické myšlení se naučit nedá. Stejně tak je jasné, že člověk znající dobře řemeslo, maturitu třeba ani nemá - není důvod, aby ji měl. Ovšem pokud ano, je to jeho plus. Jenže stejně tak se dá říci, že člověk s maturitou již něčím prošel, něco musel dokázat, aby tu maturitní zkoušku získal. Jenže poslední dobou to bylo bohužel tak, že maturitu získal i naprostý nevzdělanec, pokud si tu zkoušku zaplatil. A maturita začala ztrácet smysl. Tedy dle mého názoru opravdu všichni maturanti zdaleka nemusí doběhnout do cíle (= úspěšné završení studia maturitní zkouškou). Byla by totiž veliká chyba naší společnosti, kdyby tomu tak bylo. Pokud všichni z nich splní zadání a požadavky, proč ne. Ale jen pokud tomu tak bude. PS: Drahá autorko, selský rozum říká, že se ty otázky budou průběžně měnit. Stejně tak maturita složená před čtvrtstoletí neznamená, že se tenkrát svět zastavil a nijak se nezměnil. Změnil. A mění se pořád. Pokud se tomu nepřizpůsobíme, čekat na nás nikdo nebude.

0 0
možnosti
IM

motiva

14. 10. 2010 13:08
miluju všechny testy iq a pod,

takže jsem neodolala a ty maturitní otázky si projela, těžké mi nepřišly, ale co fakt nechápu, jak souvisí schopnost  zorientovat se v otvírací době jednotlivých oddělení knihovny se znalostmi českého jazyka?

0 0
možnosti
R

ragingox

14. 10. 2010 13:33
Re: miluju všechny testy iq a pod,

Priznam se ze bych to asi nedal, cestin jsem jak noha a vim to o sobe :-). Ale presne, spousta otazek mela blize k logice nezli k cestine. Mozna tim autor chtel po studentovi aby mu dokazal ze chape psany text :-). To maturita z matematiky byla o dost lehci ..

0 0
možnosti
IP

deviv

14. 10. 2010 11:19
Neměla by

jednotné maturitě také předcházet jednotná výuka? Je to všechno fraška, dnes je na každé škole zvolena individuální výuka, záleží na učiteli z čeho chce čerpat a poté přijde jednotný test???? To zase někdo přeskočil "A" a udělal rovnou "B" a ještě pěkně blbě.

Dodělávala jsem si maturitu dálkově a už v roce 1999 hrozila státní maturita, v té době byla matematika vyučována u pěti dálkových ročníků pouze do třetího, jak lze ale odmaturovat z matematiky, když poslední výuka probíhala dva roky před ní? Nově zařadit opakování v pátém ročníku? A nebo již dopředu přizpůsobit osnovy podle maturity? A to je jen jeden příklad, našlo by se jich jistě víc.Rv

0 0
možnosti

mamina2

14. 10. 2010 12:31
Re: Neměla by

Nemusela. Ke stejnému výsledku se dá dojít různými cestami.

0 0
možnosti
EK

Deleter

14. 10. 2010 8:33
Jednotná maturita je OK.

V současné podobě ovšem ne. Kromě ostatního i dementní slovní popis křížkování odpovědí, když i středně inteligentnímu okounovi by stačil obrázek "Tak ANO - Tak NE"

0 0
možnosti
G

Gmur

14. 10. 2010 8:09
jestli v tomhle testu opravdu nekdo

propadne, tak to je jen a jen ukazka tech ucitelu, kteri ho meli neco za ty leta naucit.

Popripade uz vubec nechapu, jak muze nekdo, kdo tento test neudela , byt vubec na skolu prijat.

8-o

0 0
možnosti

Dr No

13. 10. 2010 22:30
Maturita je fraška vždycky

protože je absurdní posoudit studenty podle několika náhodně vybraných otázek, které postihnou nepatrný zlomeček z učiva, které za ty čtyři roky probrali. Ovšem když se na takovou frašku vyhodí stamiliony z erární kasy, pak nejde o frašku, ale o sprostou zlodějnu, za kterou by měl někdo jít do kriminálu ....

0 0
možnosti
A

akki

13. 10. 2010 23:04
Re: Maturita je fraška vždycky

R^R^R^ Ale jinak smutné.:-(

0 0
možnosti
JV

mrshaolin

13. 10. 2010 21:31
Fraška

U nás na škole se o maturitě vždycky říkalo, že to je fraška. Co pak tedy říct o té nové? Ještě tento školní rok mě čeká ostrá verze toho, co tento týden proběhlo a někde ještě probíhá. Testy, co jsme dostali byly tak jednoduché, že už se o svou maturitu nebojí. Bojím se jen o to, že i když ji udělám, nebude to vlastně vůbec nic znamenat. Nápad udělat z maturity jednotnou zkoušku byl určitě chvályhodný, ale co pak znamená ta možnost dvojí obtížnosti? Když jsem si vybíral obtížnější verzi matematiky, čekal jsem, že se u ní řádně zapotím, protože jsem se na generálku vůbec nepřipravoval a velká část posledního ročníku a jeho učiva mě ještě čeká. Nakonec snad ale nezůstala úloha (s výjimkou jedné, která obsahovala pro mě zákeřné kuželosečky), která by mi dělala vážnější problémy. I v případě, že někdo danou látku ještě neprobral, zbývalo dost času, aby řešení a jeho postup vyčetl v tabulkách nebo vyzkoušel improvizací.

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik