Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

veš na pleši

24. 10. 2011 11:48
Je mi líto,

sice se snažíte psát střízlivě, nicméně Váš článek je plný medicínských nesmyslů, interpretovaných tak, aby Vám vyhovovaly. Pokud rovnou napíšete, že si přejete rodit doma, protože nemocniční prostředí Vás velmi stresuje a opravdu porod brzdí, nic proti, máte plné právo na Vaše pocity a požadovat při nekomplikovaném porodu co nejtišší a nejklidnější prostředí. Prosím, nepoužívejte ovšem argumenty jako "ruptura vaku je příčinou vyhřeznutí pupečníku". Ano, je, ale v případě, že vak praskne samovolně a plodová voda odtéká proudem a pupečník strhne. Proto se vak protrhává ručně (nepraskl-li sám), aby voda odtekla pomalu a postupně a pupečník nestrhla. Například. Atd.

2 0
možnosti

withep

18. 10. 2011 20:09
Pěkný článek

Věcný, rozvážný, informovaný, dotýká se podstaty věci R^

1 0
možnosti

Astaroth

18. 10. 2011 13:48
jen si doma rodte

A pak s traumou po prvnim zesnulem diteti se starejte o celozivotne postizene druhe :-P

0 0
možnosti

iVčera.iDnes.iZítra

18. 10. 2011 13:29
Pro bubuli

Taky byste si měla zjistit, že ve Vámi vzpomínaném Holandsku se systém porodů doma vyvíjel, a ten vývoj stál život dost dětí. Celková úmrtnost dětí v letech 1969 - 1983 byla 14,5 promile, z toho 51,7 promile mezi porody, které začaly doma a  musely být akutně převezeny do porodnice. Až poté se začaly selektovat nízkorizikové rodičky a úmrtnost klesla na 2,3 promile. Nic není zadarmo, ani pokrok v medicíně, viďte? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2803988?dopt=Abstract

2 0
možnosti

bubuli

18. 10. 2011 13:45
Re: Pro bubuli

No, u nás v té době byla novorozenecká úmrtnost okolo 22 promile, takže i přes to, že Holandsku ji "kazily" domácí porody, bylo na tom Holandsko líp.

Ale nemusíme si brát za vzor Holandsko a minulost, co třeba Švédsko a současnost? Ani Německo nebo Rakousko nemají výrazně horší novorozeneckou úmrtnost.

1 0
možnosti

David H

18. 10. 2011 12:33
zdá se zcela logické,

že lékař, nebo zdravotnický personál, nikdy porod nezanedbal a nikdy dítě nebo rodičku nepoškodil..to jen ty nezodpovědné domarodičky...

1 0
možnosti

pesimistka7

18. 10. 2011 15:21
Re: zdá se zcela logické,

Nikdo netvrdí, že personál v porodnici nemůže chybovat. K domácím porodům chodí nějaké speciální neomylné PA? :-/

0 0
možnosti

Psí zadek

18. 10. 2011 11:47
Sama bych doma nerodila ani za nic

Ovšem velmi oceňuji tento střízlivě napsaný blog na velmi ožehavé, až tabuizované téma. A autorce upřímně držím palce ve zvládání reakcí hysteriků, kteří mají potřebu strkat rypák do života druhých a lynčovat lidi s názorem odlišným, než je ten jejich.

Jinak osobně za ideální řešení považuji porodní domy v bezprostřední blízkosti porodnice, tak, aby bezproblémový porod probíhal pouze s porodní asistentkou (ta by měla mít takové vzdělání, aby bezproblémový porod mohla vést zcela sama), ovšem v případě kompikací by lékař dorazil během několika málo minut.

Teď není čas, ale později možná popíšu i svou osobní porodní zkušenost - téměř do puntíku se shoduje s tím, co autorka v blogu popsala jako lékařsky medikovaný porod.

0 0
možnosti

hmmmmmmmm

18. 10. 2011 9:24
Porody

Nemyslim, ze by vetsina vasich argumentu platila pro velke a ne pro male porodnice. V techto diskusich bude logicky vzdy hodne emoci, ale rozhodovani musi byt postavene na medicine zalozene na dukazech. Nelze nez souhlasit s vasim bodem o sekci a slusnem chovani doktoru - dle mojich zkusenosti z velkych porodnic s tim ale prave tam nikdy nebyl problem - a rovnez jsou casta spatna rozhodnuti lidi co ridi proplaceni zdravotni pece. Se zvysnymi body moc nesouhlasim - pochybuju ze pri rozhodovani o domacim porodu ctou zeny cely text odbornych studii vcetne metodiky a kriticky interpretuji vysledky, o nastrihu se zena muze sama rozhodnout, ale neni pravdou, ze by zvysoval komplikace, dela se prave z opacneho duvodu a zivot ohrozujici komplikace a psychicka nepohoda mi prijdou neporovnatelne (to neznamena, ze se nema delat vse pro to, aby bylo pohodli co nejvetsi). Vzdy je co zlepsit (urcite komunikace), ale budme radi za to, ze CR ma jednu z nejnizsich novorozeneckych umrtnosti na svete.

2 0
možnosti

J.Sindlerova

18. 10. 2011 9:33
Re: Porody

Děkuji. Myslíte si, že přesun rodiček z tzv. "malých" porodnic do "velkých", zlepší péči? Zhorší? Nestane se nic?

Osobně jsem zažila stop stav velké porodnice a byl to dost hrozný zážitek. Personál měl velké starosti, některé sestry byly na pokraji hysterie, co se stane, jestli přivezou další rodičku, zdravé matky byly na oddělení JIP zbytečně separovány od zdravých novorozenců... Zoufalství po všech stránkách. Nejsem si úplně jistá, jestli tohle nebude častější, neobnoví-li VZP smlouvy.

0 0
možnosti

terezav

18. 10. 2011 9:18
komunismus vs současnost

jinak pro sobecké matky a jejich příznivce: mě porodila maminka za komunismu v porodnici, která spadala do jejího obvodu; porodnici ani porodníka si vybrat nemohla; na návštěvy za ní nikdo chodit nesměl, tatínek být u porodu nemohl; děti nemohly být s matkami na pokoji; domů se šlo v případě hladkého průběhu po třech dnech

dnes... porodnici i porodníka si můžete vybrat; v porodnici můžete mít náývštěvy, tatínek může být u porodu, domů jdete po stejné době jako v komunismu

jak je možné, že za komunismu rodili ženy téměř výhradně v porodnici (až na pár překotných porodů) a všechny maminky to psychicky přežily a teď, když je taková možnost výběru, tak sobecké matky naříkají, jak je to v porodnicích hrozné?

1 0
možnosti

J.Sindlerova

18. 10. 2011 9:25
Re: komunismus vs současnost

Terezo, právě proto, že si můžeme vybrat. Naučily jsme se být náročné, naučily jsme se přemýšlet o sobě i svých dětech. POznaly jsme chuť svobody a nelíbí se nám, že ačkoli se přístup k osobní svobodě v mnoha věcech změnil, v některých porodnicích přetrvává duch doby minulé.

CO je cílem. Nestěžovat si, pokorně se podřizovat, i když to někdy může být v náš neprospěch (přestože samozřejmě ve většině případů je to v náš prospěch a každá soudá maminka si to uvědomuje a nedělá "problémy" zbytečně), neo se aktivně starat o to, aby porod proběhl co nejlépe pro matku i dítě, byť to znamená drobné narušení obvyklého chodu nemocnice?

2 0
možnosti

Jarka05

18. 10. 2011 9:12
zodpovědnost za dítě

Rodila jsem,už dávno,v porodnici.Přístup sester byl dost hrozný,jednaly arogantně,ošklivá vzpomínka zůstala dodnes.

Přesto bych doma nikdy nerodila.Během porodu se  synovi zapříčila hlavička a pak to šlo ráz na ráz - císařský řez.

Narodil se zdravý,v pořádku.Ale stát se to někde doma ,s asistentkou,nevím,jak by to dopadlo.

Přitom tuhle komplikaci nikdo nemohl očekávat,celé těhotenství probíhalo v pořádku a byla jsem zdravá.

Takže - domácí porody podle mě určitě ne.

1 0
možnosti

tappat

18. 10. 2011 9:13
Re: zodpovědnost za dítě

no jak by to dopadlo - zavolali by zachranku a doufali, ze je z toho nejblizsi nemocnice vyseka. Mezitim by zapalili bylinky a tancovali kolem vas ritualni tanec. :-)

1 0
možnosti

bubuli

18. 10. 2011 9:09
Možnost volby

Znovu opakuju - civilizované země nabízejí možnost VOLBY, což je pro mnoho diskutujících zřejmě nepřijatelné a zřejmě nejsou schopní pochopit, že svět nekončí na hranicích ČR.

3 0
možnosti

tappat

18. 10. 2011 9:12
Re: Možnost volby

Jake civilizovane zeme? Domaci porody bez problemu pripousti jen Nizozemsko a mimochodem tam od te doby zaznamenali vyssi procento komplikaci u porodu. Treba takova Francie, Spojene kralovstvi, Skandinavie domaci porody prisne reguluje a rozhodne je nepodporuje. Vybirate si jen to, co se vam hodi a pak tim argumentujete.

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
První pokus

Seznam rubrik