Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

http://vladimiraantosova.blog.idnes.cz/c/319377/Priklady-tahnou.html

Při dnešním pročítání objeven článek, který opět nezaujatě dokládá, jaké "vychovatelky" máme ve školkách. Paní autorko, co vy na to?

0 0
možnosti
GK

ono se to děje i v klasických divadlech - zažila jsem několikrát a dalo mi dost práce vysvětlit dceři, proč se tak ty paní chovají...

0 0
možnosti
JF

J57a85n 13F77r74o53l29í17k

30. 1. 2013 12:05

Byl jsem příjemně překvapen jak funguje školka mých dvou vnuků. Vřelý vztah těch našich dvou raubířů s učitelkou nelze přehlédnout a pokud si čtyřletý kluk umí říct matce o kytičku pro paní učitelku něco to znamená. Víc než všechny ty pomlouvačné řeči.

3 1
možnosti
Foto

Školka je první instituce, kde se děti vzdělávají a mají vzdělávat, učitelky mají pedagogické vzdělání a stejně jako v jiných oborech jsou méně kvalitní i vyloženě výborné.Myslím, že problém je hlavně ve výchově v rodině, školka ji nemůže suplovat...Vidím kolem sebe spoustu úzkostných matek, které své děti nezvládají a zároveň požadují po učitelkách ve školce, případně ve škole aby si poradily ... Naučit dítě respektovat druhé,uznávat autoritu a zároveň podporovat jeho individualitu je těžké, ale v první řadě je to na nás, na matkách ...a samozřejmě na otcích. A co se týká jídla - kolik dětí nejí mrkev, špenát, znám děti, co nikdy nepozřely jahodu, rajče, za to vědí, jak chutnají hranolky a hamburgry ( kupované, ne domácí),mají očividně nadváhu a neumí udělat kotrmelec nebo chytit balón..a zase jsme u výchovy v rodině.

6 1
možnosti
GK

Jak já bych byla ráda za zeleninu v naší školce... jediná, kterou jsem tam potkala, byla (nestrouhaná!) mrkev ke svačině. Nejsem výživový poradce, ale matně si pamatuji, že mrkev lze plnohodnotně využít jen zakápnutou kapkou oleje... V tom ostatním máte pravdu.

1 0
možnosti
Foto

Myslím si, že je to vždy selhání jedince. konkrétního vedení, konkrétních rodičů, netřeba vše házet do jednoho pytle.

Já si třeba například školku kam chodí dcera nemůžu vynachválit. Učitelky se dětem věnují do "posledního dechu". Strava se připravuje vždy ten den, do školky se vozí čerstvé maso od řezníka vždy ráno. A chtěla bych podotknout, že to není žádná soukromá MŠ.

Naopak co mě mrzí, že tato školka bojuje s nedostatkem dětí ! Uprostřed města kousek od centra ! A to jen z toho důvodu, že rodiče z jiných částí, kde jsou školky plné, jsou líní odvést ráno dítě kousek dál. Paní ředitelka je naprosto skvělá a sama se také dětem věnuje, vždy odpoledne.

1 2
možnosti
Foto

Základní prů ... ser je v tom,, že naše pedagogika a školství se dívá na školky jako na prvotní institut ve vzdělávání.

...

Pokud jste ochotna vaši školku koncipovat jako prvotní institut na vzdělávání dětí .... tak jste docela mimo podstatu problému. Ale zato jste na nejlepší cestě získat doktorát z pedagogiky a jít vyučovat na Karlovu universitu.

2 2
možnosti
RM

Vychovávat má především rodina! Chytáte zbytečně za slovo, článek je o něčem jiném.

2 2
možnosti
Foto

Vážená paní, obávám se, že sama sebe usvědčujete ze selhávání školek.

Přece mi nebudete tvrdit, že hlavní náplní učitelky mateřské školky je VZDĚLÁVÁNÍ!!

Když už tak VÝCHOVA paní ředitelko.

...

Jakou máte ve své školce výchovnou koncepci? Máte vůbec nějakou?

.... Výchova je nejslabším místem celého školského systému, který v současnosti funguje stejně jako za císaře pána. S poměry v rodinách souhlasím - co tak propagace pohledu na rodinu jako sociální dělohu a jiné - prý!! - alternativní postupy. ... česká psychologie naprosto selhává a pedagogika to není schopna nahlas a veřejně konstatovat

2 3
možnosti
Foto

Náplní práce uč. MŠ je výchova a vzdělávání.

2 1
možnosti
GK

První, co mě zarazilo, je fakt, že přijímáte tříleté děti - to je ještě v tomto státě reálné? V jakém městě? Ochotně se přestěhuji :-). Naše školka je celkem fajn, ale že bych zrovna měla pocit, že je tam má dcera soustavně v něčem vzdělávána, to tedy nemám. Dětem je pouštěna televize, když tam přijdu (ráno nebo odpoledne), paní učitelka se věnuje předškolákům, ostatní se sami a bez vedení placatí kolem, na školkové zahradě paní učitelky sedí na lavičkách a děti bezcílně pobíhají... Ano, zpívají - dítě umí tolik koled, kolik jsem já snad ani neslyšela (byla besídka pro rodiče). Ale to je tak vše. Už tu zazněl komentář na děsivé jídlo - to je u nás také a už chystám nějaký frontální útok, protože drožďová polévka, fazole, guláš, knedlíky a podobné chuťky nejen že nepovažuji za nejzdravější, ale dcera je prostě nejí. Takže je celý den bez jídla (chleba namazaný pažitkovou pomazánkou jí fakt nespasí) a dojídá se doma - od návratu až do večera. A jak nikdy moc nejedla sladké, teď ho vysloveně vyhledává - je unavená, hladová a potřebuje "rychlý cukr". Nevím, mám pocit, že se toho za posledních třicet let moc nezměnilo a je mi trochu smutno. Nemluvě o tom, že děti nejsou ve třídách podle věku, ale všechny dohromady, takže dcerka mi doma plakala, že jí ostatní odstrkují od hraček a houpaček s tím, že je ještě malá a nic neumí... Jsoují čtyři, to jen pro pořádek. Ale zase se těší do školy, protože si myslí, že ta péče, věnovaná předškolákům, je něco extra. Nejen smutno je mi, vlastně hodně hořko. A každý den vysvětluji, utěšuji a krmím. :-/

1 2
možnosti
Foto

Vypadá to, že jste padly na to nejhorší, co je v tomto oboru k mání...;-( Televize v MŠ je zvěrstvo, předškoláci mají spec. péči mít extra, učitelka si hraje s dětmi i venku...

4 2
možnosti
SW

Ona je asi vina na obou stranach, nekde je asi vetsi, rodice neuci deti zakladni veci a nektere ucitelky ve skolkach nemaji trpelivost ci baziruji na jistych tabulkach. Jsou veci, ktere by deti mely umet nez jdou do prvni tridy. Pokud je neumi, nemely by byt prijaty. To same by melo platit u skolky, ale az u povinne.  Vychova je hlavne otazka rodiny, skolka je spis takove zarizeni na hrani s ostatnimi detmi, zatimco jsou rodice v praci a pozdeji se tam uci zaklady, nez jdou deti do skoly, melo by to hlavne byt o tom zvyknout si na "skolni" rezim, naucit se poslouchat autoritu atd. Pokud rodice hazi hodne ze zakladu na skolku, je to spatne.

6 1
možnosti
Foto

"Školka je spíš takové zařízení na hraní s ostatními dětmi..." To je tedy hodně zjednodušené...:-)

3 4
možnosti
MK

A jestli školky selhávají? Dle mého názoru většina ano a bohužel ne jen v předškolní výchově, ale i v ostatních aspektech. Přijde Vám normální, že v jídelníčku se v naší školce nachází paštiky, 2x týdně knedlíky, zabíjačkové kroupy,  jogurt 1x týdně a když to chci řešit, prý mají zastaralé normy, které musí dodržovat??? Že paní učitelka řve na děti a paní ředitelka to sice ví, ale ono se to spraví, až se paní učitelka rozvede. Díky přeplněnosti školek si dnešní školky nastavují pravidla a vy je můžete buď dodržovat nebo si zaplatit chůvu. Na to bohužel nevyděláváme  dost peněz. S předškolní výchovou tedy mám jen špatné zkušenosti. Dle mého názoru odkladiště dětí a pokud Vaše dítě nedejbože v něčem vybočuje - a  to v jakémkoli směru, máto obrovskou smůlu a bude Vás to stát jen hromady nervů ,než se začlení do davu.

1 2
možnosti
SW

A co spojit se s ostatnimi rodici a vyzadovat zmeny? Jste ochotni si priplatit za novy jidelnicek? A co posilat s ditetem vlastni obed/svacinu misto skolni jidelny? Vazne by se nenasla nejaka starsi pani ci nejaka pani na materske, ktera by pohlidala dite misto skolky?

4 1
možnosti
IH

I30r12e42n44a 34H63r88u75b52á

29. 1. 2013 18:43

Nevím, ale jak jste popsala tříleté dítě, co neumí mluvit a pije z dudlíku atd, tak to jsme měli před přijetím do školky podmínku, že to děti musí umět, jinak budou ze školky vyloučeny. A je to tak v pořádku, učitelky nemají co učit tříleté dítě pít z hrnečku. A musím říct, že jsem se s takovým dítětem ani nesetkala, přijde mi to jako do očí bijící vyjímka, spíše z asociální rodiny. Náš syn taky chodí do dětských koutků v nákupních centrech a nepřijde mi, že je potřeba to nějak dehonestovat. Jako jedináček bez dětí v sousedství byl rád (a je), že si může o víkendu s někým hrát. Musím také říct, že s učitelkami ve školce spokojená moc nejsem. Všechno je v takovém zmatku, pořádně nikdy nevíme co máme dělat, co přinést, velmi špatná organizace. Z učitelek je cítít snaha nepředřít se a ulehčit si den jak jen to jde. Ale přesto si myslím, že kritika školek byla neoprávněná.

2 0
možnosti
MK

s Vaším článkem naprosto souhlasím. Jen myslím, že každá dobře míněná kritika, která zamyslí ředitelky se zamyslet je dobrá.

0 1
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik