Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Martin Jirousek

26. 2. 2009 11:47
Evoluční teorie

Má jeden závažný nedostatek. :-) Je vysvětlována tak, že působením vlivu okolí se vyvíjí nové druhy a ty neschopné mizí. To je v přímém rozporu s úžasným druhovým zastoupením druhů živočišných i rostlinných. Evoluce je založena na tom, že desítky druhů ztroskotají, aby některý zůstal. Přesto v historicky zlomových obdobích dochází ke skokovému vymizení dominantních druhů a jejich nahrazení jinými druhy. K-T boundary je takový zlomový okamžik.

0 0
možnosti
NB

j@ck

26. 2. 2009 11:54
Re: Evoluční teorie

Dejme tomu, ze na severoamericky kontinent skokove dopadne vetsine meteorit a zpusobi vyhynuti 90% zivotnich druhu. Tim padem se drivejsi marginalni druhy, ktere naraz prezily, dostanou do popredi a zacnou se prekotne mnozit a obsazovat uvolnene niky. Postupne se rozptyli po celem kontinentu, kde se dale zacnou diferencovat. Typicky pripad skokove evoluce. Dalsi argumenty lze uvest z teorie chaosu - staci vygooglovat chaos theory evolution. Ja vidim hlavne nedostatky ve vasich informacich a schopnosti je intepretovat, pane Jirousek.

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 2. 2009 9:30
Ještě něco k Darwinovi

Ještě napíšu, že vlastně proti Darwinovi osobně nic nemám. On udělal velice pozoruhodný postřeh, že totiž některé druhy si jsou podobné více a jiné méně. Až je zarážející, že si toho nikdo nevšiml dříve. On si toho vlastně všiml dříve už Liné, když začal budovat ten strom biologické systematiky. Ale až Darwinův poznatek umožnil vědcům přidat do toho stromu tu třetí dimenzi, takže systematika se tak stala úplnější. To je určitě dobře, i to, že evoluční teorie třeba podnítila výzkumy v dalších oblastech, jako genetika, které by třeba bez evoluce přišly pomaleji, i když kdo ví.

Takže Darwin je určitě vědec, který si uznání zaslouží. Jenom jedna věc se mi nezdá v pořádku, a to je, když někdo z Darwinových poznatků vyvozuje závěry, které s nimi nijak nesouvisí - jako třeba že není Bůh. To můžu úplně stejně vyvodit třeba ze znalosti meteorologie. Má to zhruba stejnou vypovídací hodnotu.

0 0
možnosti
NB

j@ck

26. 2. 2009 9:39
Re: Ještě něco k Darwinovi

"Až je zarážející, že si toho nikdo nevšiml dříve" - branily tomu cirkevni predsudky. Jinak evoluce obecne neni v rozporu s virou v Boha - pokud chapes boha urcitym zpusobem. Evoluce vsak je v rozporu s Bibli a jejim popisem stvoreni, je v rozporu s teologickym datovanim stari zeme, je v rozporu s nabozenskym antropocentrismem - tj. predstavou, ze clovek je mezi zivymi organismy necim vyjimecnym a ze je vysoce nadrazen ostatnim zivym tvorum, kteri nemaji dusi atd. Takze s urcitymi nabozenstvimi je v rozporu - s krestanstvim, s islamem, tezko s buddhismem nebo taoismem.

0 0
možnosti
JD

gagaryn

26. 2. 2009 8:28
***

Darwin byl asi tak tisíckrát chytřejší než pisatel. To je důkaz, že lidstvo blbne.

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 2. 2009 8:42
Re: ***

No vidíte, a pisatle je asi tisíckrát chytřejší než Jiří P. Kolikrát byl chytřejší Darwin než Jiří P?

0 0
možnosti
W

Wokobere

26. 2. 2009 8:22
Dobrý.

R^

0 0
možnosti
D

Dennys

26. 2. 2009 8:06
Evoluce cloveka

tak, jak je dnes predkladana neni podlozena zadnymi archeologickymi nalezy. Nic vic, nic min. I evoluce druhu jsou pouze variace toho, co uz existovalo ci existuje, a to na stejne vyvojove urovni.

Nevim jak Darwin, ale Einstein se smal tem, kteri jeho teorii relativity verili.

0 0
možnosti
M

manawatu

26. 2. 2009 3:08
a co zeměplocha

kdo se zastane nás,kteří důvěřují každodenní realitě? EU určitě ne.:-/

0 0
možnosti
PK

dolch

26. 2. 2009 3:15
Re: a co zeměplocha

V diskusi s ateisty často slyším argument - je to tak, protože všechno do sebe krásně zapadá. To musí bejt strašný, ztratit život jenom kvůli tomu, že něco do sebe zapadlo :-)

0 0
možnosti
V

Viktor-Č

25. 2. 2009 22:58
Hm

To bych rád věděl, jak je možné takovéhle hovadství do lidské hlavy dostat. Snad by pomohla nějaká značka v růžku pod příspěvkem z které by čtenáři mohli zjistit zda to dotyčný dělá z blbosti nebo za peníze :-/ 

0 0
možnosti
JN

honzajaka

25. 2. 2009 21:51
ty teorie

nejsou ani zdaleka mrtvé, to je jen zbožné přání

0 0
možnosti
MV

M.Vav.

25. 2. 2009 21:26
Trochu krátký článek na tak dlouhou diskusi

Ale, už i z názvu evoluční teorie vyplývá, že je to teorie. Tak se k tomu myslím i přistupuje. Není to ideologie, do které nás někdo nutí. Pokud někdo přijde se smysluplnější teorií vzniku druhů, tak ti vaši strašní materialisté budou první, kdo ji přijme.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

26. 2. 2009 11:38
Re: Trochu krátký článek na tak dlouhou diskusi

Je ovšem s podivem, že tato teorie je ve všech učebnicích jako oficiální. Na školách, pokud vím je vyučována evoluční, nikoli kreatistická teorie. Je to mnohem jednodušší dětem vysvětlit, že se člověk vyvinul z opice a nenutí to k přílišnému přemýšlení. A nesouhlasím s tím, že by evolucionisté byli ochotni přijmout jinou teorii. Pro ně je evoluce dogma, z kterého neustoupí. Ano, dogma bez jediného kousku hmotné evidence. :-)

0 0
možnosti
PK

dolch

25. 2. 2009 21:01
pro j@acka a ostatní

Jste všichni poněkud mimo. Věda má mnoho podob a odvětví. Některá jsou užitečná hodně, jiná méně, a některá jsou vyloženě škodlivá. Už jsme to tady probírali mnohokrát, a nakonec ani nejzarytějším zastáncům evoluce nezbývá než přiznat, že evoluční teorie jako celek, je v podstatě nedokazatelná. Podobně je na tom teorie velkého třesku a vývoje vesmíru. Tyto teorie mají totiž zásadní zádrhel, že nejdou zopakovat.

Další věc je, že evoluční teorie nemá žádný přímý praktický význam pro náš život - léčit choroby, operovat, klonovat - všecko všecičko se dá bez veoluční teorie úplně stejně dobře. Čili jediný význam, který tato teorie má, je filozofický, a tedy ve svém důsledku se jedná o ideologii. Takže autor má v podstatě pravdu. Jen se pořád divím, že vás tak strašně popuzuje, když se ta vaše víra správně pojmenuje. :-)

0 0
možnosti
NB

j@ck

26. 2. 2009 8:04
Re: pro j@acka a ostatní

to je opet jen tve "wishful thinking", ve kterem se snazis nenapadne podsouvat, ze veda a nabozenstvi jsou na stejne urovni. Nejsou. Evolucni teorie je vyvratitelna, proto je vedecka. Jakmile nekdo objevi zkamenelinu kralika ve vrstve usazenin z prvohor, tak evolucni teorie pada. Jenze co tvrzeni o tom, ze Jezis chodil po vode? Takove tvzeni je nevyvratitelne, tudiz nevedecke, a navic urceno k odriznuti occamovou britvou. A ze me to popuzuje? Pravda, uz jsem na svete nejaky ten patek a na lidskou hloupost uz jsem si mohl zvyknout, ale porad je to tezke.

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik