Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

6. 4. 2010 14:16
no vidíte

A to před časem chtěla KDU-ČSL volitelné manželství "nafurt", nez možnosti rozvodu.Obojí je podobná blbost, ale o tom až na konec.

Neboli, rozchod a odcizení dvou blízkých lidí je vždy psychicky náročné, a institut rozvodu k tomuto dodává jen trochu nezbytného papírování,aby to zase nebylo pro někoho jednoduchý až moc, ve stylu sbohem a šáteček. A není vlastně  ani nutné složité dokazování viníka - při rozvodu dohodou stačí aby oba podepsali společné prohlášení, a rozdělili si majetek a péči o děti.

Důvodem proč by to nešlo, vidím v prvotním "požádání o ruku".Neboli, ani ve snu si nedovedu představit, že bych svou nynější manželku kdysi žádal o ruku, na ..no řekněme, 2-3 roky, a pak že se uvidí. A i kdybych jí to nějak dokázal vsugerovat, u její maminky bych neuspěl určitě.Vstupujme do manželství s vírou a pevnou nadějí, že ten vedle je ten pravý, na celý život. Možná že se to nevyvede v růžových barvách, a budem to muset řešit. Ale nespolehejme na to že nějaký zákon to vyřeší za nás.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

6. 4. 2010 13:14
Doba určitá nic neřeší

Když budou chtít od sebe dřív, měli by mít stejně právo se rozvést. A když budou chtít dobu prodloužit, tak kdo jim bude bránit?

-

Teoreticky jsem se kdysi možnostmi manželství zabýval (a možná by bylo zajímavé o tom napsat taky blog ;-)) a dospěl jsem k závěru, že by manželství z pohledu státu mělo podporovat a stabilizovat rodinu. Ideální by byla forma manželství, umožňující přistoupit k manželství libovolnému počtu dospělých osob jakéhokoli pohlaví, jediným omezením by bylo, že každý by mohl být v kterémkoli okamžiku jen v jednom manželství.

-

Takovéto uspořádání by vyšlo vstříc křesťanům, homosexuálům, polygamistům i většině nonkonformistů. Pokud by se lidi v takovém manželství dokázali dohodnout, tak bych řekl, že větší počet účastníků by vedl k lepšímu využití zdrojů i k lepší dělbě práce.

0 0
možnosti
F

Fumu

6. 4. 2010 13:57
Re: Doba určitá nic neřeší

myslíš grupáč ?!;-D

0 0
možnosti
L

lesicatko

6. 4. 2010 12:43
Dávno prekonané

Už boli návrhy na 7 ročné, 20 -25 ročné lehoty  -vždy to stroskotalo na jednoduchom fakte  - čo s deťmi z takýchto vzťahov ? Alebo manželstvo na dobu určitú len po splnení si reprodukčných záležitostí ? A čo medzi tým ?

http://www.slovenka.sk/index.php?id=blog&no=3154

0 0
možnosti
JC

Jarcho

6. 4. 2010 12:39
To máte z Německa?

S něčím takovým přišla už G. Pauli v Německu (viz informace např. zde: http://hamilton.bloguje.cz/612659-budoucnost-manzelstvi.php)

Pro nekatolíky by to určitě mohlo být přijatelné uzavírat manželstvi na tři roky s tím, že nebude-li prodlouženo, automaticky zaniká; ovšem pokud se za trvání manželství narodí dítě, prodlužuje se doba trvání manželství do zletilosti tohoto dítětě.

A současně by se vyloučila možnost předčasného zrušení smlouvy vyjma konkrétním v zákoně vyjmenovaných důvodů (nevěra, ztráta způsobilosti plnit manželské funkce, nehospodárné nakládání s majetkem, trestný čin proti druhému účastníku manželské smlouvy - a to stačí).

No a kdo by chtěl, mohl by nadále uzavírat nezrušitelné manželství, což by stejně byli zase jenom katolíci, takže by stačilo nechat tuto možnost pro církevní formu sňatku. A civilní sňatek by byl automaticky dočasný.

0 0
možnosti
L

lesicatko

6. 4. 2010 12:47
Re: To máte z Německa?

 "...pokud se za trvání manželství narodí dítě, prodlužuje se doba trvání manželství do zletilosti tohoto dítětě."

.

 No a  vyrobíte hneď 2 problémy - tak či tak bude tlak ukončiť manželstvo aj počas výchovy dieťaťa - detí  - a to masovo a hlavne, ak by nastúpili nejaké sankcie tak ľudia v manželstve radšej tie deti nerisknú...

0 0
možnosti
U

Ulator

6. 4. 2010 12:24
Hezký alibismus

Místo společné snahy překonávat problémy, které potkají snad každé manželství, tak je snadnější říci....hele, neklape to, jdu od tebe. A myslím obě strany. Když člověk vstupuje do vztahu, tak proto, aby v něm setrval a má dělat vše proto, aby ten vztah byl plnohodnotný i v dobách krize. Kdo vstupuje do vztahu s tím, že stát se může cokoliv, tak ať raději do vztahu nevstupuje. To si vlastně jen objednává zpáteční jízdenku

0 0
možnosti