Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5.5

6. 12. 2008 18:23
kolik

vam je let? To si fakt myslite, ze v 30 letech se to vsechno dalo vyresit jen utracenim?

0 0
možnosti
ZK

SID09

6. 12. 2008 11:28
Autor se zmýlil.

Uvádíte nevhodný příklad. Správný příklad je tento: fabrika s 3 směnným provozem dostala už třetí měsíc za sebou o 70 % méně zakázek než normálně každý měsíc dostává. Musí tedy propustit 2/3 zaměstnanců. Tito zaměstnanci žili od výplaty k výplatě. Teď dostanou jen 60 % podpory, protože ve stejné situaci jsou všechny firmy v okolí 50 km. Propuštění zaměstnanci nemají možnost najít náhradní zaměstnání a hypotéku za předražený byt nemohou splácet. Nejprve to řeší rychlou půjčkou s 25 % úrokem, takže první rok to na první pohled maloobchodní tržby tolik nepoznají. Otázkou je jak dlouho ta krize potrvá. Na nejbližších 6 měsíců však žádné zlepšení není indikováno. 

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

6. 12. 2008 11:35
Re: Autor se zmýlil.

I to je spatny priklad. Proc ta fabrika dostava mene zakazek? Aha, bud lidi spori nebo presmerovali poptavku. V druhem pripade je potreba, aby se zamestnanci presnuli do jinych odvetvi, kde je ted nyni vyssi poptavka. V tom prvnim pripade se take nic nedeje, nekdo si ulozi a to s tim, ze penize utrati pozdeji. Vysledkem by mely byt investice do oblasti, kde se ocekava, ze pak lidi budou utracet. Take to ze si lide ulozili penize by melo znamenat nizsi uroky, takze snadnejsi pristup k investicim. Zadna krize zde neni, pouze zmena struktury ekonomiky. Jina vec je ale situace v USA, kde byla krize zpusobena státními zasahy a nikoli zmenou postoju spotrebitelu.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

6. 12. 2008 11:15
ne

Sorry, ale je to cele trosku jinak. Pokud zakaznici zacnou setrit, tak to neznamena, ze vyvolaji krizi. Uspory jsou totiz jen odlozena spotreba a nic vic. Pokud si napriklad prestanu kazdy den kupovat rohliky a rozhodnu se misto toho jet v lete nekam do Krkonos, tak to znamena, ze se moje vydaje presmeruji a mohou jit do investic na sluzby turistum a nekdo pak v budoucnu vydela. Zamestnanost se presune od pekare do jinych odvetvi. Takze jediny vysledek je PRESMEROVANI vydaju a nikoli ze vydaje prestanou existovat. Navic ulozene penize muze na druhe strane nekdo investovat. Autorovi bych doporucoval precist si nasledujici clanek, neb je to primou odpovedi na jeho teorie o zakaznicich zpusobujicich krize: http://mises.org/story/3194

0 0
možnosti
W

wiki5.5

6. 12. 2008 18:29
Re: ne

no tak to taky neni. To ze zacnu setrit v TAKOVEHLE situaci znamena jenom jedno. Neverim v system, neverim, ze tok penez bude jak byl a ze me ocekavane vydelky budou aspon tak velke jako dosavadni, proto sedim na penezich co mam a omezuji vydaje, abych prezil tuhle dobu. To znamena ze sice vsichni spori, penize jsou v bankach, ale nikdo je ani nepotrebuje, protoze kdyz neni poptavka, kdo by proboha investoval a do ceho?. Takze ano, prestanete kupovat rohliky, ale nepojedete do Krkonos, protoze kdyz ztratite praci budete subvencovat svuj snizeny prijem a kdyz neztratite, pak teprve az bude po krizi mozna pojedete do Krkonos, tedy v dobe kdyz znovu ziskate duveru, ze vas to existencne neohrozi. Proto se mluvi o krizi duvery (credit crisis).

0 0
možnosti
A

agent_A54

6. 12. 2008 10:54
Je to dobrá myšlenka, ale neplatí na 100 %

protože mohu uvést mnoho příkladů které působí směrem k tomu aby krize byla. A primární příčinou je hloupost a chamtivost, která ji spouští... Tak např.: ceny nemovitostí jsou u nás momentálně vyšší než v Rakousku, Německu apod. - to znamená, že si někdo pořídí třeba v Praze byt na hypotéku a vše co od nyní vydělá, musí   dát na splátky  - a tudíž musí šetřit, a dostáváme se k momentu, kdy najednou přestane chodit ke kadeřníkovi, do restaurací atd. Ten, kdo mu ten byt prodal si za ty prachy třeba postavil a ještě si půjčil v bance a provozuje restauraci... do které mu z ne úplně záhadných důvodů najednou chodí méně hostů... a najednou i on musí více šetřit, aby zaplatil svou hypotéku... atd. Stačí? Jsem spíše pravicového smýšlení, ale myslím, že nyní přišla doba spíše na levicové kroky a státní zásahy...[>-]

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik