Diskuse

Eutanazie.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

20. 8. 2010 17:44
Pře dlouhou dobou existovala jedna výhoda

když byl člověk nemohocí, prostě ho sežral medvěd či nějaké jiné zvíře a proto se takovéto otázky vůbec nemusely řešit.

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

20. 8. 2010 22:30
Re: Pře dlouhou dobou existovala jedna výhoda

LoL...jako jejich královna o tom něco musíte vědět;-)Ale jinak...správný mědvěd láme vaz rychle, tak snad by se to dalo nějak využítR^

0 0
možnosti
M

milanalois

20. 8. 2010 14:49
Však ono se jich najde dost,

takových "lékařů" a jiných živnostníků, kteří za mírný obolus dědečkovi nebo babičce ten jed do těla vpíchnou. A rádi.

0 0
možnosti
K

katango

20. 8. 2010 14:38
Jsem taky lékař.

Byla bych ale spíš pro doslovné naplnění pojmu euthanasie - tady dobrá smrt.Dostatečné tišení bolesti,metod je plno a závislost na opiátech v těchto případech nehrozí.Ovšem vzhledem k tomu,že mnozí praktici si ani nevyzvednou recepty s modrým pruhem.....Dále - aplikovat to,čemu se říká paliativní medicína ( tam patří i ty opiáty ) .Ne že se budou do umírajícího lejt litry cytostatik,třeba,i když je to beznadějné a přináší to jen trápení.Neprodlužovat tedy aktivní léčbu i s jejími komplikacemi,ale zavést léčbu paliativní.No a nikoli na posledním místě dopřát kontakt s rodinou a přáteli včetně zvířecích bez větších omezení.No,vychází mi z toho hospic,asi.Nemyslím si,že by úplně utichlo volání po eutanázii,ale bylo by určitě méně intenzívní.

0 0
možnosti
M

milanalois

20. 8. 2010 14:51
Naprostý souhlas.

Kvůli pitomým feťákům se už skoro neužívají opravdu účinné tišící prostředky a velké části lékařů a skoro všem sestrám je to úplně jedno.

0 0
možnosti
IM

Irena Maura

20. 8. 2010 14:23
Eutanazie

Díky za článek, bude si s kým o tom povídat, neboť nedávno jsem jsem zde o tom publikovala článek. Jsem právník a jistě se budou právníci opět s lékaři přít o problému, jak tomu bylo, je a bude, neboť pro lékaře je to zapeklitá záležitost. Snažila jsem se problém dívat přes prizma náboženské etiky, občanské etiky, ale vyšlo mi, že je to opravdu rozhodnutí, které má trpící vyslovit sám. Lékař jde vždycky do velkého rizika, i s pitomým průjmem, z kterého se může vyklubat vážné onemocnění. Ale právníci by měli být v tomto případě rozumní a lékařům to neztěžovat, pokud k debatě o eutanazii dojde a bavit se k věci. Vyslovte se k jediné otázce - co je to hodnota života? Z pohledu celostního. Je to problém pro lékaře? V

0 0
možnosti
M

milanalois

20. 8. 2010 14:52
Život je jediná opravdová hodnota.

Není-li život, nejsou žádné další hodnoty. Jen živý člověk může něco hodnotit, jen pro živého člověka může mít něco nějakou hodnotu. Bez života je všechno bezcenné. Proto je život první a základní a tím i nejvyšší hodnotou.

0 0
možnosti
R

realateista

20. 8. 2010 14:19
Je to nutné více promyslet

Jde o složitý problém, ale od čeho máme právníky?

Tento návrh (příbuzní) má mnoho nevyřešených problémů. Já bych navrhoval více zapojit samotné nemocné, např. formou "závěti", která by byla sepsána předem v době "úředně ověřené" příčetnosti a přesně by specifikovala, jak se v konkrétních situacích zachovat. Např i ve stylu Homéra - "i kdybych Vás prosil, neodvazujte mě".

Jde o složitý problém, tak ať si s tím každý dá trochu práce. 

0 0
možnosti
AT

Antek

20. 8. 2010 14:14
Eutanazie

A u nás,kde zákony platí jen pro chudé?NIKDY! Za chvíli by i zdravotní pojišťovny diktovaly,koho mají zbavit života,protože je pro ně nerentabilní.

0 0
možnosti
M

milanalois

20. 8. 2010 14:53
O tom vůbec nepochybujte.

Lékaři by snadno dohnali kohokoli k vyslovení žádosti o usmrcení - stačí, když mu budou líčit, jak se jeho stav bude zhoršovat, a umístí ho na pokoj s umírajícími.

0 0
možnosti
V

venouš

20. 8. 2010 13:45
Jenomže

jsme v Čechách - a zneužití všeho je úplně normální, tak proč ne zneužití euthanasie? Uvědomujete si, kolik nepohodlných, majetných či jinak překážejících příbuzných by si příslušní "příbuzní" přáli odstranit? Domnívám se, že u nás v Česku by měla být euthanasie naprosto tvrdě zakázána a skutečným trpícím poskytována maximální lékařská péče, aby trpěli co nejméně. Jiné řešení nevidím.

0 0
možnosti
VL

VSvihlik

20. 8. 2010 14:00
Re: Jenomže

Snad budete mít štěstí a nebude jí potřebovat. Škoda že nechcete vidět jiné řešení - ale třeba zákonodárci vidět budou.

0 0
možnosti
PU

barka

20. 8. 2010 13:40
...

Jen by mě zajímalo, kolik příbuzných, kteří třeba i v současnosti volají po eutanzii, by v praxi zvládlo zákrok provést. To samozřejmě nemyslím po technické stránce...

A ta Hippokratova přísaha provádí se ještě provádí? To by lékaři nesměli provádět ani interrupce. Pokud se mýlím, vyveďte mě prosím z omylu:)

0 0
možnosti
L

lesicatko

20. 8. 2010 13:35
Veľmi efektné vyvlieknutie sa

Skúste potom aj v prípade interrupcií. Tam tiež lekári plnia sociomedicínske služby a mnohým sa do toho nechce ...

Majú smolu, aspoň niektorí musia, lebo keby všetci odmietli...

.

Ale k veci -  ak by to odmietli robiť lekári, bezpečne by to odmietli aspoň väčšinou aj príbuzný, zabezpečovala by to zrejme nejaká narýchlo vymyslená profesia eutanazátor alebo by to bola priamo externá služba,zrejme dobre prosperujúca -  ani príbuzný nechcú mať na svedomí človeka.A hra na pokrytectvo pokračuje.Hlavne, že lekár neporuší Hippokratovu prísahu a príbuzný si nezaťaží svedomie...  

0 0
možnosti
PU

barka

20. 8. 2010 13:51
Re: Veľmi efektné vyvlieknutie sa

S tím nesouhlasím... Lékař studuje, aby mohl léčit. Proč tíhu společnosti za tyhe činy na něj přesouvat? Myslím, že život pacienta je v této oblastí věcí příbuzných, protože oni jej znají a vědí, co by chtěl. A pokud to nezvládnou, tak se přece nic neděje, eutanazie není přece povinná.

Taky si moc nedovedu představit, že by lékař a po tom, co pár zabil, měl někoho resuscitovat.

jinak už tato autorem nabízená teorie je proti Hippokratovi, neboť podal přípravek, který napomohl ke smrti.

0 0
možnosti
RV

aprilea

20. 8. 2010 13:31
dobrá téma

máte úplnú pravdu. ak sa človek ocitne v neriešiteľnej situácii bez šance na jej zlepšenie, mohol by byť tento spôsob ukončenia života dôstojným riešením. každý z nás by mal mať právo si vybrať. dôstojne. preto s právom na eutanáziu súhlasím.R^

0 0
možnosti