Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

laduk

11. 7. 2011 22:50
hm...

0 0
možnosti
VH

Stará kára

11. 7. 2011 16:38
Teoreticky to možná obstojí

Náznak praktického řešení? (A prosím nenechte ty singly bez jakýchkoliv příjmů ve stáří. Tak to nikdy nedopadne. A mohou být i chudí singlové).  Děkuji za dovysvětlení.  Kára

0 0
možnosti
M

martina2211

11. 7. 2011 17:57
Re: Teoreticky to možná obstojí

Nejsem autorkou, ale přesto posílám názor

Sám dobře víte, že až na krev bez penzí to rozhodně nepůjde. Mnoho docela rozumných návrhů je na blogu pan Rusého.

Pokud vycházíme z průměrné pojistné matematiky, my všichni jsme se skládali jen na penze svým rodičům a prarodičům. Na naše penze se budou skládat v průměru jen naše děti a možná i naši vnuci. Návrh Jenny během jedné až dvou generací nastolit systém, jaký popisuje ve svém příspěvku. Minimálně polovinu odvodů směrovat výhradně k vlastním rodičům. Zachovat státní průběžnou penzi v podstatě na poloviční úrovni (při stejných odvodech). Tím, že by singles a bezdětní v průměru začali ztrácet až polovinu své penze během 25-50 let (protože oni nedodali nikoho, kdo by se skládal na jejich důchody, stejně jako Romové, co mají sice 6 dětí ale všechny na dávkách). Mohli by ale všechny své úspory, co nevložili do nastupující generace ušetřit a zajistit se jinak. Odvody od vlastních dětí by mohly postupně nastolit otazku "kvality" další populace

0 0
možnosti
L

lomihnát.

11. 7. 2011 15:55
Máte hned v základu článku fatální chybu.

Výminek (vejminek, výměnek) není argumentem pro průběžný systém, ale pro systém úspory na stáří.

Odstupující hospodář(-ka) si při předání usedlosti VYMIŇUJE právo dožití na určitém místě s rentou a službami, a to jako břemeno na svém majetku, který za toto břemeno předává.

Nebylo málo případů, kdy šlo o předání cizímu člověku.

Tedy,

snese to spíše srovnání k fondovému spořícímu systému: předáte úspory a pobíráte celoživotně rentu. Žijete déle, tak déle, umřete záhy - tak krátce. Dokonce mám za to, že dobře ošetřený vejminek vázl na usedlosti i v případě, že ji nabyvvatel prohrál v kartách nebo propadla bance.

0 0
možnosti
M

martina2211

11. 7. 2011 16:11
Re: Máte hned v základu článku fatální chybu.

Je to kombinací obého. Pokud by nebylo následující generace, nebylo by přece komu vejminek (se závazkem se o staré lidi postarat) předat.

Stejně tak bude důchodcům na nic, pokud si ve statistické většině pořídí za svého aktivního života místo dětí další byt, aby žili v penzi z pronájmu. Nebude komu pronajímat, pokud neotevřeme dveře dokořán islamistům. A oni na nájem budou mít stejně jen z dávek, pokud přijdou parazitovat na našem sociálním systému.

Stejně jako statisticky větsinové investice alá petrhajek.bigbloger.lidovky.cz budou na nic, pokud bude chybět generace, která se svou prací postará. Automatizace se moc nepostará a dolary, zlato a brilianty nejsou moc výživné a moc nezasytí. Zbývá tedy pak někam odjet (třeba od Afriky a nebo do Asie), kde se za vaše investice a majetek "někdo postará".

Fondový a investiční způsob bez dětí a následující generace nemůže samostatně fungovat, kočka a pes vás v penzi nezaopatří, ani když to budou 100 násobní šampióni. Obráceně to možné ale je

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

11. 7. 2011 15:35
zajimava uvaha,

ale vidim tam 2 velke nepresnosti:

- neni nutny trvaly rust obyvatelstva. V drivejsich dobach byla zasadni lidska prace, takze cim vic deti, tim lip. Dneska, diky automatizaci, klesa podil produktivni automatizovane prace, jeden clovek dokaze vyrobit mnohonasobne vice, nez tehdy }napsal jsem na toto tema clanek: http://petrhajek.blog.idnes.cz/c/149608/Proc-potrebujeme-mesta-na-Mesici-a-Marsu.html ). Takze reseni je v efektivnejsim vyuziti stavajici lidske rpace i automatizace.

- problem singles. Co jste napsal by platilo, kdyby singles jinak byli ve vsem stejni, jako rodice. Ale oni nejsou. Nezridka jedou na karieru, vydelavaji casto mnohem vice, nez nekdo, kdo se nemuze kariere venovat. Takze odvadi statu mnohem vice na danich i soc. a zdrav. "pojisteni". Proti tomu necerpaji zadne davky a ulevy souvisejici s detmi. Takze maji moralni pravo po statu pozadovat zajisteni - sice nemaji potomka, ale odvedli mnohem vice a ze to stat "prozral" neni jejich chyba.

0 0
možnosti
JJ

Jenny-Ju

11. 7. 2011 15:29
Tohle zde padlo už mnohokrát, teď jde o první pokus.

Část odvodů na státní penze směřovat přímo na penze vlastních rodičů. Za chvíli ta možnost bude. Pak se možná dočkáme i jisté institucionální upravy. Ať děti platí svým rodičům, třeba i s dvouletým zpožděním, podle výsledku daňového přiznání.

Každý rok snížit penze o 1% a zároveň přidat 1% z odvodů vlastních dětí. Za 20 let penze klesnou o 20% a každý pracující, vydělávající a danící bude ze svých odvodů podporovat 20% svých odvodů svého otce a 20% svou matku. Zavést stejný systém jako vydědění, kdy rodič může nezdárné dítě vydědit. Podobně uvést zákonné důvody, kdy prostě dítě může odmítnout část svých odvodů posílat přímo rodiči.

Za 20 let lidé přesně pochopí, jak systém funguje a přejdou zpět na vícedětné rodiny. Během 35 let by systém vypadal takto:

Státní penze o 35% mensí než dnes (v průměru cca 6500 v dnešních cenách) a 35% odvodů vlasních dětí. Pro období, kdy má někdo otce a matku v důchodu by to znamenalo 30% přímo státu a 2x35% svým rodičům.

0 0
možnosti
  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik