Státem povolená a podporovaná lichva.

  Lichva byla a je. Byla i v roce 1543, jak nám o ní starosvětsky promlouvá zápis z českého sněmu ze 30. dubna onoho roku. Až deset procent z půjčených prostředků dlužník věřiteli platit musel… Proto se stanovovala (jako už mnohokrát před tím) maximálně dovolená úroveň úrokových sazeb.. Dovolený křesťanský úrok činil 6 % a „nekřesťanské“ chování se trestalo konfiskací majetku i smrtí. 

  

     Lichva je jako nemoc, která daleko snáze postihne oslabený organismus. Je zcela přirozené, že oběti lichvy se rekrutují v největší míře právě z řad sociálně nejslabších jedinců a rodin. Laik by řekl, že podstatou a hlavním znakem lichvy je půjčka na vysoký úrok. Viděno dnešní optikou, kolik je vysoký úrok? Můžeme označit úrok 50 % jako vysoký? Ještě ne? A 100 %? Příklad: Sjednáte si půjčku na částku 500 000 Kč se splatností 10 let. Po 5 letech řádného splácení zjistíte, že stále dlužíte více jak 300 000 Kč. Jak je to možné? Lehce. Připočítejte si všechny poplatky a úroky z úroků a také RPSN, kde mají být zahrnuty náklady, ale vy je platíte už v poplatcích za vedení účtu, takže 2x. Ve finále zjistíte, že jste zaplatili o cca 280 000 více, než jste si půjčili. Podle dřívějších zákonů by to byla lichva a trestně postižitelné, ne však v současnosti. Protože stát dělá dluhy aby měl na výdaje (záleží na vládě, jak umí hospodařit a kolik se odkloní peněz na konta těch, co tu vládu řídí), půjčuje si u bank, takže je logické, že lichvu netrestá, ale naopak toleruje a proto nemůže zasahovat  ani proti lichvářům z nebankovního sektoru i když jí to trestní zákon podle § 253 umožňuje, protože by pak musela zasáhnout i proti bankám. Všichni víme, že většina bank u nás má zahraničního majitele, který by si doma nedovolil to, co si dovolí u nás, ale přecházíme to a platíme a platíme a MF k tomu dává požehnání.

 

     Sice se najdou tací, co hlásají, že se nikdo nemá zadlužovat, což by bylo idelální, ale to by musel mít každý zase práci, aby měl na splácení nejen půjček, ale i na pokrytí nákladů na domácnost, energií, vody atd, což je v dnešním světě utopie. Bohužel se tím dostává do mlýnice, kde půjčku vykrývá další půjčkou až do úplného pádu na dno. A takových rodin a jedinců přibývá denně a také tím, jak stoupá nezaměstnanost, protože fimy krachují a dostávají se do insolventnosti a nejen že propouští zaměstnance, ale dluží jim i několik měsíců výplaty.  

    Jen v květnu dostalo nůž na krk 480 firem a podnikatelů v podobě insolvenčního návrhu kvůli dlužným fakturám. Zaměstnanci přitom často ostrouhají. Potom se z nich kvůli štosům složenek, které kvůli chybějící mzdě nemají z čeho zaplatit, stávají dlužníci a hrozí jim exekuce. A čeho je to důsledek snad všichni ti starší ví a bohužel, protože je to ve všech kapitalistických státech stejné i horší, musela by přijít změna politiky, aby přestalo extrémní bohatnutí bank a jednotlivců a chudnutí většiny ostatních občanů. V jednotlivých státech se to řeší násilím, což je špatná cesta, ale asi snad jediná, protože banky se nevzdají svých miliardových zisků a nevěnují jich část na zlepšování životní úrovně občanů své země.  A to násilí a nespokojenost narůstá ve stále více a více zemích světa a to vždycky předznamenávalo válku. Ať občanskou, nebo i světovou.

 

Autor: Miloslav Pokštefl | sobota 6.7.2013 11:09 | karma článku: 22,70 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26