Realita současnosti.

         Stále více zaměstnaných lidí v poslední době marně vyhlíží výplatu. Přibývá totiž firem bez peněz. Jen v únoru dostalo nůž na krk 480 firem a podnikatelů v podobě insolvenčního návrhu kvůli dlužným fakturám. Zaměstnanci přitom často ostrouhají. Potom se z nich kvůli štosům složenek, které kvůli chybějící mzdě nemají z čeho zaplatit, stávají dlužníci a hrozí jim exekuce.

     A to nejsou jen firmy a zaměstnanci. Nejsou peníze pro klokánky, na  hrazení léčby těžce nemocných dětí se pořádají sbírky a sbírají se víčka od petlahví, zvyšují se o 600 Kč měsíčně platby seniorům v domovech důchodců, chybí peníze na školství, zdravotnictví, vědu a výzkum, pro maminky na mateřských a na dávkách, atd a defakto na všechno. Kolik posílají třeba na dětské domovy a domovy důchodců apod multimilionáři a miliardáři měsíčně, jako poděkování za to, že dostávají miliardové státní zakázky od státu, který nemá peníze na nic, protože jen předražení IT a poradenství na všech úrovních spolkne miliardy? Co všechno by se dalo pořídit za vyhozené miliony z oken  při prezidentské kampani? A byly by investovány rozumně a smysluplně a ne za letáky, bilboardy a další reklamy.

     Ovšem peníze na odměny náměstků ministrů a dalších úředníků na ministerstvech a v úřadu vlády v řádech statisíců se najdou, zrovna tak jako peníze na zvyšování platů poslanců, senátorů a soudců. Zvyšování DPH zapříčinilo nárůst cen úplně všeho, ale mzdy se  buď vyplácejí pozdě, nebo také vůbec ne. Valorizace důchodů v takové výši, jakou provedlo Drábkovo ministerstvo bylo jen výsměch v porovnání s růstem cen.

     Je jisté, že 585 000 nezaměstnaných + 185 000 nezaměstnaných vyřazených z evidence + 400 000 odešlo do předčasného důchodu jelikož nenašlo práci se = 1 070 000 nezaměstnaných !!  což činí z práce schopného obyvatelstva cca 19-20 procent nijak nepomáhá růstu ekonomiky, ale naopak. Zvyšují se mandatorní výdaje, stále více občanů se propadá pod hranici chudoby, ekonomika u nás rapidně klesá, zatím co v okolních státech roste, ale naše vláda je v klidu, protože přece v Řecku, Španělsku, Portugalsku atd jsou na tom ještě hůře, že. To, že jsou státy, kde jsou na tom lépe, jako SRN, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko apod, nic pro ní neznamená. Životní úroveň nějakých dolních cca 10 milionů v podhradí naše politiky bude zajímat jen před volbami to jen tehdy, až jim zase budou lhát, co pro ně všechno udělají ( a pak se to vrátí zpátky k tomu, co udělají pro sebe, kmotry a své kamarády, jak si budou rozdělovat odměny, ale budou při tom říkat, že nejsou na nic peníze). Z dluhu 802 mld který byl v r.2006, se podařil udělat téhle vládě, potažmo ministru financí dluh 1,71 bilionu a to šetří, škrtá, zvedá daně a DPH. Jak je to tedy možné?

     Na závěr bych se chtěl všech těch, co v listopadu 1989 cinkali za lepší zítřky, svobodu a otevřené hranice zeptat, zda si to představovali zrovna takhle. A jak je možné a kde se udělala chyba, že to došlo tak daleko a zda by nebylo lepší opět se sejít v hojném počtu jako tehdy a zkusit to zase napravit.

Autor: Miloslav Pokštefl | úterý 2.4.2013 10:14 | karma článku: 22,70 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26