Jsme ještě Češi?

   Jsme opravdu potomci těch, co žili za císaře Karla IV., co bojovali proti vlivu Němců do společnosti a bránili českou zem a český jazyk? Silně o tom pochybuji. Posledních cca 20 let svědčí o opaku.

         Rozhlédněte se kolem sebe. Anglické názvy obchodů a výrobků, reklamy na ně  od výrobců, jen přeložené do češtiny, názvy TV stanic: Prima family, Prima Cool, prima Love, NOVA Cinema atd. Pěvecké soutěže, jako např. Superstar apod zásadně v soutěžení anglicky zpívaných písniček. Je hezké, znát cizí jazyky, ale to nemá nic společného s podlízavostí a  lezení někam v tomto případě Spojeným státům. Jsme sice malý, ale suverénní národ s bohatou tradicí a dějinami a klidně se můžeme v tomto rovnat i těm velkým. Čeští císařové byli nadřazení králům a vládli velkým říším a nejen Českému království.

          Nepamatuji se, že by v minulém režimu, kterému se vytýkala závislost na SSSR, byly někde obchody s ruskými názvy, nebo snad v azbuce.  Ani pěvecké soutěže se nekonaly v duchu ruských a sovětských písní.  Dneska už je ten, co honem nepoužívá anglických názvů a nezpívá anglicky, ale česky, brán jako nějaký exot, nebo přinejmenším divný. Ta podlízavost (někdo si myslí, že je to světovost) se začala projevovat už i ve změnách jmen. Na NOVĚ máme zářné příklady moderátorek - Ema Smetana,  Petra Svoboda a další. Přičemž právě to zakončení příjmení u žen  - ová, je typicky české. Ale to by nebyly COOL, nebo IN že. Když přijedem do ciziny, vidíme někde české nápisy, hovoří tam někdo češtinou ( vyjma emigrantů)? Copak nejsme jim rovnocení?

          Jak dlouho bude trvat, než zanikne úplně český jazyk, úředním jazykem se stane angličtina a vrátíme se do do doby národního obrození,  kdy na prvém místě byla němčina a čeština byla podřadný jazyk, kterým mluvil jen plebs a bojovalo se o navrácení českého jazyka do celé společnosti? Pokud se bude i nadále pořád rozvíjet tento trend, tak to opravdu nebude dlouho trvat. Bohužel, nová generace už ztrácí pojem vlastenectví a pýchy na národ, ze kterého pochází, na prvním místě jsou peníze a pak t.zv. falešná světovost, to je podlézání jiným. I ti Američané,  po kterých se opičí, ať už pocházejí z kteréhokoli národa, jsou hrdí na to, že jsou američané, protože se v Americe narodili. V Česku je to pravý opak. A to, že je to pravda dokládají i znalosti žáků a studentů nejen z českého jazyka, ale hlavně z dějin českého národa. Při posledním mezinárodním hodnocení znalostí studentů z mateřského jazyka a dějin, byli čestí studenti ohodnoceni bodováním C-1 a C-2, což je nejhorší hodnocení.

           A to není pro nás zrovna lichotivé, bohužel. 

          

Autor: Miloslav Pokštefl | středa 29.5.2013 15:56 | karma článku: 28,53 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Miloslav Pokštefl

Tak hluboko jsme klesli.

6.5.2015 v 11:16 | Karma: 37,69

Miloslav Pokštefl

Trochu pravdy by neškodilo.

25.4.2015 v 14:55 | Karma: 31,14

Miloslav Pokštefl

Invaze vojsk USA do Evropy.

10.3.2015 v 9:49 | Karma: 37,26