Vláda z nás udělala socky, ale my jí zatleskáme

V Bruselu se jedná o zvýšení DPH na nové byty. Vláda kvůli tomu udělala z většiny českých obyvatel socky, které se na „normální“ bydlení nikdo nezmůžou. A přitom DPH na nové byty (mimo jiné) sama zvedne. Přesto jí většina voličů nejspíš zatleská. Proč?

Že by sociální bydlení u jezera?Free Digital Photos

Česko si před vstupem do EU vymohlo výjimku na daň z přidané hodnoty u nových bytů. Přesněji řečeno, že bude moci do konce roku 2007 danit nové byty sníženou sazbou DPH, tedy 5 procentní. Výjimka nám vyprší, Česko ji chce prodloužit do roku 2010. Bez ohledu na to, jestli se jí to podaří nebo ne, na ceny drtivé většiny bytů v Česku to mít velký dopad nebude.

Nižší sazba se totiž bude dál vztahovat na sociální bydlení. A za to označila česká vláda všechny byty do 120 a domky do 350 m2. Co na tom, že má takovou výměru 90 procent všech bytů a domků v České republice? Teď se sice u bydlení těchto parametrů DPH zvedne z 5 na 9 procent. To bude ale z rozhodnutí české vlády. Ne kvůli Bruselu nebo tlaku ostatních států Evropské unie.

Evropské komisi česká definice sociálního bydlení nevadí. A jestli jí vadí, nepodnikla zatím žádné konkrétní kroky aby na české vládě žádala její změnu. Tvrdí to alspoň čeští diplomaté. Četl jsem sice minulý týden článek v týdeníku Euro, podle kterého to se to Kalouskovi vymstí. Ale diplomaté s odkazem na právníky tvrdí, že co si členský stát označí nebo neoznačí za sociální bydlení, je zcela jeho vlastní věcí a nikdo to nemůže napadnout.

Normální bydlení, označované na českém trhu obvykle „luxusní“, ať se klidně daní 19 procentní sazbou DPH. Jak už jsem se doslechl, developeři se přizpůsobují: dají se třeba postavit dva menší byty příhodně vedle sebe. Ty koupí jeden zákazník a danit se budou sníženou devítiprocentní sazbou. Pak se probourá nebo úplně zbourá příčka a ze dvou bytů je byt jeden.

Co na tom, že v rámci reformního baťohu vláda sama navrhla zvýšení snížené pětiprocentní sazby na devět procent. Hlavně, že jsme socky, ať nám to ta "únyje" nezvedne ještě víc! Co vy na to?

Pozn.: tento komentář vychází ze zprávy, kterou jsem připravoval pro Ekonomický magazín Radiožurnálu a zprávy na ráno 4. prosince.

Dodatek z 5. 12: Výjimka České republiky na nižší sazbu DPH byla nakonec po jednání v Bruselu prodloužená. Česká vláda ji ale nevyužije! Důvod vysvětlil ministr financí Kalousek ČTK takto: "Česká republika přijala v letošním roce definitivní řešení v podobě mimořádně výhodné definice sociálního bydlení, které umožňuje ponechat ve snížení sazbě DPH rodinné domy s plochou do 350 m2 a bytů s plochou do 120 m2. Je mnohem výhodnější ponechat v právním řádu toto definitivní řešení, které je výhodné pro více než 90 procent obyvatel, než využít prodloužení výjimky, urychleně měnit legislativu a za dva roky opět velmi obtížně hledat definitivní řešení."

Otázka: Za co tedy čeští ministři financí v posledních dvou letech bojovali? To, že stačí označit velkou část bytů za sociální, bylo jasné od začátku?

Autor: Vít Pohanka | úterý 4.12.2007 9:04 | karma článku: 34,39 | přečteno: 12285x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21

Vít Pohanka

Karen ze skal

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61