Rusové dobývají Evropu. Tedy, jestli ji už nedobyli

Vladimir Putin a jeho strana Jednotné rusko jsou podle očekávání jasnými volebními vítězi. Do Státní dumy se dostanou ještě dvě s vítězem sympatizující formace a také komunisté. Komentátoři a analytici meditují, co to bude znamenat pro západní část kontinentu. Já si při té příležitosti vzpomněl na jedno setkání s mladou Ruskou.

Vlidimir Putin a José Barroso - přátelské potřesení nebo medvědí stisk?EK, audiovizuální odd. Olga Garejevová je sebevědomá, mladá žena. Je jí něco kolem třiceti, pracuje v jedné bruselské realitní kanceláři a kromě francouzštiny a angličtiny ovládá i ruštinu. Spíš bych měl asi říct, že kromě rodné ruštiny ovládá i ty druhé dva zmíněné jazyky. Jenže ona sama rusky moc mluvit nechce.

Prováděla mne před časem s manželkou v Bruselu po několika bytech, které bychom mohli pronajmout. Když jsem v Olzině přízvuku rozpoznal společné slovanské kořeny, které potvrdil pohled na její zaoblenou tvář, promluvil jsem na ni rusky. Ale můj pokus se nesetkal s příznivou odezvou. Olga jej ignorovala a pokračovala v plynné angličtině, jako bych nic neřekl.

Olga se do Ruska asi jen tak nevrátí a pokud ano, tak leda na dovolenou nebo ve službách zahraničního zaměstnavatele. Působila dojmem, že se jako spousty Rusů už zabydlela v Evropě řečené západní. A nejenom v ní. Rusy dnes ve velkém počtu cestovatel potká všude, kde je v Evropě i jinde příjemně: od tureckých, řeckých a egyptských středomořských letovisek, přes francouzskou riviéru po Costa del Sol. Ulice kyperské Nikósie jsou jich plné, o Limassolu ani nemluvě. Ti opravdu bohatí si kupují byty v Paříži, Londýně. Tak trochu podezřívám, že v Karlových Varech jsou to spíš Ti, kteří to nedotáhli až tak daleko.

Rusové jsou v západní Evropě už nejspíš napořád a Brusel není výjimkou. Potkáváme je se synem na dětském hřišti, v parku, v obchodě. Chce se říct všude, kam jdeme. Na lavičkách v parku vídám i nápisy v azbuce, některé vulgární. Ty tam jen těžko nechali dospělí, spíš jejich -náctileté děti, což je také známka toho, že se tu Rusové zabydleli. Kde jsou ty doby, kdy jsem je vídal jako student v osmdesátých letech minulého století v moravské Olomouci jen ve špatně padnoucích uniformách. Dnes dobývají Evropu Rusové v kvalitním oblečení a elegantních vozech. Tedy, pokud ji už dávno nedobyli.

Tento příspěvek zazněl před časem ve vysílání Českého rozhlasu. Toto je jeho mírně upravená podoba.

Autor: Vít Pohanka | pondělí 3.12.2007 7:55 | karma článku: 14,81 | přečteno: 1518x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21

Vít Pohanka

Karen ze skal

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61