Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

RK

27. 11. 2007 4:03
Francouzi a Italove se stehuji do Ciny a Vietnamu

Vino ze stredovietnamskeho Dalatu byt slazene se uz da docela pit na rozdil od toho co jsem nedavno okusil v Cine. Do oblasti prichazeji dalsi odbornici z Francie s nejkvalitnejsimi odrudami, takze bych to videl tak do deseti let.

Vietnam navic zrejme pristi rok dostane od EU statut trzni ekonomiky, takze proti cenam odtud zadny cesky vinar uz nic nenadela.

0 0
možnosti

Obyvatel

26. 11. 2007 21:42
Kvalitni vina ze zahranici

Predem rikam, ze se mi nelibi jakekoli dotace. Jenze pokud uz je trh tak pokriveny, je bohuzel nutne tuto skutecnost prijmout.

Ohledne "kvalitnich vin ze zahranici" bych byl opratrny. Jiste, v Australii nebo Jizni Americe jsou schopni vyprodukovat vyborna vina. Ale to nejsou vina ani za 100 Kc, ani za 300 Kc, ale spise za vice. To co se sem dovazi (na etikete treba najdete: staceno v Chomutove) jsou levna stolni vina nizsi kvality. Vetsinou neurazi, ale jsou vsechna "stejna".

Ohledne bilych vin (beru v uvahu jen privlastkova) jsou na tom ceska a moravska myslim velmi dobre a konkurence to nebude mit jednoduche. Stejne tak je usmevne cist, jak ma Francie problem s odbytem, kdyz (ve vsech kategoriich) je stale jeste temer bez konkurence.

Problemem je spise definice "kvality", ovsem dnes rozhoduje zakaznik. A ten je ochoten pit i "bile" a "cervene" v ceskych restauracich, ktere bohuzel s vinem maji casto malo spolecneho.

0 0
možnosti

Jan Němec

26. 11. 2007 19:00
Nebojme se Číny

Vážený pane Pohanko, děkuji Vám za zajímavý blog. V řadě věcí s Vámi souhlasím, ale buďte objektivní vůči vinařům na severu. Je pravda, že se u nás (ale i v SRN, Rakousku ...) víno doslazuje, ale také je pravda, že na jihu se víno zase dokyseluje. Naši vinaři říkají - zakažme obojí, ale není možné omezovat pouze doslazování. Z Číny bych takové obavy neměl, protože tento trh víno nejen vyrábí,ale i spotřebovává a domnívám se,že jej spotřebuje mnohem víc, než je schopen vyprodukovat (pracovní síla je levná, ale přírodní podmínky jsou vhodné jen na relativně malé ploše území). Nyní se straší Čínou, ale např. se neuvádí toto srovnání. V ČR se plánuje prodat několik stovek čínských aut (a já si myslím, že optimisticky). V tomto roce se v Číně smontovalo 14.000 Octávií. Omlouvám se, tyto čísla možná nejsou přesná, protože jsem je četl před 2 měsíci, ale je vidět rozdíl mezi těmito čísly. Podle mého názoru, by EU měla tlačit na to, aby evr. výrobci měli stejné podmínky jako čínští v Evropě.

0 0
možnosti

v neckar

26. 11. 2007 17:09
I v Cesku se bude za par let prodavat vino z Ciny

Chut stale rostouci stredni tridy  v Cine se meni a ta vedle piva zacina pit vino. Dnes je v Cine 400 vyrobcu vina, kterym pomahaji vinari z Francie, Nemecka, Chile a Kalifornie. Dokonce se vino zacina pestovat  v Gobi pousti. Vinari z EU budou mit  brzo dalsi konkureci :-))

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2978x
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu