Europtákoviny roku 2007

Složení kompostu, ochrana evropských veverek, velikost zpětných zrcátek u traktorů a návrh harmonizovat státní svátky v celé Evropské unii. To jsou jen namátkou některá témata, kterými se loni zabýval Evropský parlament a které samotní čeští europoslanci považují za největší „europtákoviny“ roku.

Je to tvoreček potřebující ochranu? Nebo naopak nelítostná bestie ohrožující evropskou identitu?Inmagine, Royalty Free Photos

Konec roku je vždycky dobou bilancování a tak jsem se v prosinci českých europoslanců zeptal, která iniciativa vzešlá z evropských institucí je v roce 2007 nejvíc obrazně „nadzvedla“. Podařilo se mi sejít s 15 ze 24 českých zástupců. Někteří odpovídali docela zajímavě. Zde je stručný výběr toho, co mi řekli.

Oldřich Vlasák z ODS si vzpomněl, jak se někteří z jeho kolegů rozhodli chránit evropské veverky: „Vzpomínám, jak jsme tady bránili českou nebo evropskou veverku před americkou veverkou. Ta se nějakým způsobem dostala do Evropy, začala se tady množit a utiskovat evropskou veverku. Myslím si, že toto jaksi na plénum Evropského parlamentu až tak zcela nepatří.“

Vladimír Železný z frakce Nezávislí/Demokraté zmínil mimo jiné snahu regulovat evropský kompost: "Jen tak, jak jsem se prohraboval papíry na stole, tak jsem narazil na návrh směrnice A6 -0410/2007, která je ke směrnici COM(2006) 0232-06-0307/2006-2006/0086(COD) o harmonizaci kompostu. Evropská unie doporučuje, aby se harmonizovaly normy na kompost, které si nesporně zemědělci v každé zemi dělali tak, jak potřebovali."

Komunista Miloslav Ransdorf zmiňuje pokus jednoho ze svých kolegů zavést jednotný evropský kalendář státních svátků: "Samozřejmě, některé věci tady byly k zasmání, jako třeba pokračující pokusy mého italského kolegy Brunnetti, který chtěl harmonizovat svátky a nepracovní dny v Evropské unii. Protože, kdybychom se řídili zásadou, že všichni budou slavit svátky všech, tak bychom ztratili dech v soutěži s USA a s jihovýchodní Asií."

Někteří europoslanci si všimli pokusů regulovat nějakým způsobem vybavení zemědělských a lesních vozidel, například velikost jejich zpětných zrcátek a podobně Mimochodem, to bývá obvykle způsob, jak se mohou někteří výrobci nebo přímo členské země přes evropskou regulaci snažit odrovnat konkurenci podle hesla: Nemáš v traktoru „správnou“ velikost zrcátka? Kup si „náš“ traktor, ten ji má akorát!

Ivo Strejček z ODS k tomu dodává: „Suveréně vede, aspoň z mého pohledu, direktiva o umístění osvětlení dopravní značky zezadu na traktoru a lesním kolovém vozidle.“

Lidovec Jan Březina si vzpomněl na snahu chránit zaměstnance před nemocemi ze slunečního záření: "Ty návrhy vypadaly tak, že vlastně nemoci ze slunečního záření by byly nemocemi z povolání. A je těžko řešitelné, jak zjistit, jestli se pracující opálil někde u Středozemního moře, nebo při stavbě domu, střechy a podobně."

Bývalý kosmonaut zvolený na komunistické kandidátce Vladimír Remek si všiml jiné zajímavé věci přímo v budově Evropského parlamentu: „Tady projednáváme celou řadu různých bezpečnostních opatření. Lidé to vidí nejvíc při cestování letadly. A přitom tady v Bruselu přímo do jednacího sálu, kam je přístup striktně omezen, tak je tam možnost se dostat bez jakékoli kontroly. Třeba i vy nebo kdokoli bude na návštěvě parlamentu. A jenom proto, že projdete záchodky, které mají jedny dveře mimo hlídaný prostor a druhé dveře jsou do předsálí už za hlídanou čárou.“

Tento příspěvek je připravený na základě materiálů a zpráv odvysílaných Českým rozhlasem.

Autor: Vít Pohanka | čtvrtek 3.1.2008 7:06 | karma článku: 30,70 | přečteno: 7070x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21

Vít Pohanka

Karen ze skal

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61