Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jarka

22. 11. 2007 8:30
ony otazky

polozene autorem v diskuzi me nezaujaly. ale zaujal me konstruktivni pristup reseni vzdelavani u romu. Jak na to? kdyz se deti do skoly pripravuji doma, a u romu casto rodice detem pomoci neumeji. co s tim? vzdelani je klicem...

0 0
možnosti

Já vole

22. 11. 2007 4:20
Když je někdo debil tak patří do zvláštní školy!

A je jedno jestli je cikán nebo ne. Nikdo nemůže za to, že  mezi těma co tam patří je nejvíc cikánů. EU a její pseudohumanisti ať si trhnou. Nikdo nedává cikána do zvláštní školy proto, že je cikán, ale proto, že na normální školu nemá.

0 0
možnosti

Miroslav Václavek

22. 11. 2007 14:06
Re: Když je někdo debil tak patří do zvláštní školy!

právě, že dává a dával - to je fakt

0 0
možnosti

eva

19. 11. 2007 15:09
Je nejvyšší čas myslet na vzdělávání Romů

Spousta z nás, kteří v nedávné době navštěvovali školu, nemůže nevidět, že romské děti končí někdy téměř automaticky na zvláštních (nyní speciálních) školách. Potvrzují to nevládky, odborníci a nyní i hlasy ze zahraničí.

V poslední době  se v ČR vytvářejí  nástroje k podpoře integrace Romů na školách. Romské děti totiž mívají problémy s českým jazykem a dalšími návyky, řešením ale nemůže být jejich automatické odsunutí do zvláštních škol.

Řešení problému bude určitě dlouhodobé, ale bez integrace romských dětí do vzdělávacího systému se propast mezi Romy a zbytkem populace asi nepřekoná.

V poslední době  se v ČR vytvářejí  nástroje k podpoře integrace Romů na školách. Romské děti totiž mívají problémy s českým jazykem a dalšími návyky, řešením ale nemůže být jejich automatické odsunutí do zvláštních škol.

Řešení problému bude určitě dlouhodobé, ale bez integrace romských dětí do vzdělávacího systému se propast mezi Romy a zbytkem populace asi nepřekoná.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

20. 11. 2007 22:37
Re: Je nejvyšší čas myslet na vzdělávání Romů

Ziskat vzdelani jim brani jak kulturni zvyklosti tak dedicne vlivy.

Vy pouzivate slovo "vzdelani" jako mantru - vzdelani se nekomu naleje do hlavy, vzdelani automaticky vsechno zlepsi atd. Kdyby to bylo tak jednoduche tak uz ve svete zadny problem neexistuje.

A jeste faktickou poznamku: do zvlastnich skol nikdo deti nasilim nestrka, je treba posudek psychologa a souhlas rodicu, jinak nic.

0 0
možnosti

Miroslav Václavek

19. 11. 2007 15:03
Nadávat Romům

to je národní sport číslo jedna. Hned po krádežích. Není to tak dávno co visely v Německých obchodech cedule: Češi nekraďte u nás! Nikoliv Romové nekraďte tady. Navíc kdo nastavil tento sociální systém, že je tak snadno zneužívatelný? Nebyli to náhodou poslanci bílí jako padlý sníh? Kolik bílých se veze na úplně stejné káře parazitování na státu je ale jedno, patří k českému herrenvolku.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

20. 11. 2007 22:41
Re: Nadávat Romům

Procentualne je situace mezi Cikany neporovnatelna s Cechy. Cechu neni 95% na podpore, 30% jich nebylo trestano, vsichni dokoncili prinejmensim zakladni skolu, atd.

Cedule varovaly pred Cechy ovsem kolik z nich asi ve skutecnosti minilo Cikany?

0 0
možnosti
DH

B_Simpson

17. 11. 2007 14:39
Jak je ctěná libost 2

ad2... To vyplývá z bodu 1, ačkoli nemám pana Špidlu ani socdem celkově rád, je to prostě vývoj událostí. Za 6 let nepředěláte mentalitu národa, nepředěláte ji ani za 100 let. To, že je teď Vládík v situaci, kdy kritizuje vlastně něco, co on sám též nezvládal, je jen historický paradox. Paradox, kterých je historie a politika plná, takže není nad čím se pozastavovat. Celá tahle diskuse je o ničem. Demokracie je o tom, že mají všichni stejná práva a povinnosti.

Tedy obecně.... Kdyby média nepopřávala sluchu věčným diskusím a výlevům na toto téma, úřady přistupovaly ke všem občanům bez rozdílu stejně, všechny skupiny by se prostě postupně přizpůsobily a bylo by to. Všechen ten humbuk kolem, to je jen medvědí služba celému problému. Zničil sis byt, nemáš kde bydlet? Vydělej si na nový...Nemáš z čeho žít? Najdi si práci. Platí to pro všechny (jak se hlásá) tak proč to neplatí pro některé?

0 0
možnosti

Clara

17. 11. 2007 19:31
Re: Jak je ctěná libost 2

R^R^R^

0 0
možnosti
DH

B_Simpson

17. 11. 2007 14:34
Jak je ctěná libost

Postěžoval jste si, že ač je diskusních příspěvků hodně, málokterý reaguje na Vaše dotazy, tak tedy....

ad1 ... Taková kritika není k ničemu, neb to není kritika, ale zoufalá snaha zabránit nebezpečí, že tento problém budou muset řešit v zemích západním Evropy. Bez jakéhokoli rasismu a záště, mentalita Romů je prostě jiná a hodnotový a morální žebříčky naší společnosti je nenadchly a nenadchnou. Mají svůj styl života, byť jsou mezi nimi výjimky. Jak jste si jistě ráčil všimnout, ty jsou i mezi námi. Ale tohle rozhodně nevyřeší žádná pozitivní diskriminace ani vládní opatření. Svět je zkrátka multikulturní...což všichni na jednu stranu hlasitě proklamují a na druhou to těmito opatřeními chtějí popírat. Všechna opatření, kterým se romům stále něco dává, jen přispívají k pocitu diskriminace většiny, která se dost nadře na to, aby vydělala to, co si oni chodí pravidelně vyzvednout na úřad. a nad tím by se měl někdo zamyslet. Těžko pak hledat u většiny pochopení, že?

0 0
možnosti

Clara

17. 11. 2007 19:31
Re: Jak je ctěná libost

R^R^R^

0 0
možnosti

sims

16. 11. 2007 22:40
Přidám si trošku do mlýna

Evropská unie určitě (i po zkušenostech Kanady a Anglie) má eminentní zájem udržet romy na stávajícím území a diktuje nám opatření, která by měla napomoci jejich  integraci (vzdělávání). Ať si nikdo nemyslí, že v unii nevědí co jsou romové zač. Ale už jste slyšeli politika říkat pravdu? No největší fór roku by byl, kdyby pan Čunek hovořil pravdu, ale  jednu věc musím uznat, měl zájem konstruktivně romskou otázku řešit.Chtěl, aby vlastnili majetek, který si budou zhodnocovat vlastní prací.

Se vzděláváním - je paradoxem obviňovat náš stát, že neumožňuje dostatečné vzdělávání romských dětí.Když se objeví nadané romské dítě, je škola ochotná udělat hodně pro to, aby dosáhlo dobrého vzdělání. Je to ale "bílá" vrána.Teď ještě stát dostal sankci 108000 Kč pro každé dítě, jejichž rodiče se domáhají práva na vzdělávání dětí v "normální" škole. Vzhledem k tomuto precedentu se může stát, že nás zažakují všichni rodiče romských dětí, které chodí do zvláštních škol.Takže nezůstane u těch 18 žáků.

0 0
možnosti

Vašek

16. 11. 2007 20:06
neřešitelná otázka

0 0
možnosti

Vašek

16. 11. 2007 20:06
ftip

Z ČTK:

V Rumunsku katastrofické zemětřesení 50.000 mrtvých.

USA poskytují humanitární pomoc ve výši 500 000 dolarů,Německo poskytuje techniku za 500 000 euro

a ČR poskztuje 50.000 nových Rumunů :-))

0 0
možnosti

Stará kára

16. 11. 2007 18:43
Podstatou jednání soudu

 - tedy soudu demokratického - je maximální ověření faktického stavu.  Je zajímavé, že se soud nenamáhal zjistit schopnosti a vzdělatelnost oněch romských "kdysi"-dětí. Takže jeho rozhodnutí, že to bylo neoprávněně je "mimořádně"  "kvalifikované". Od včerejška už nenadávám na přiblblá rozhodnutí našich soudů. 

Zřejmě žijeme v postdemokracii a jednou z jejích hlavních vlastností je, že soudy (hlavně ty vyšší) jsou zpolitizovány tak, jak ještě nikdy nebyly. Naštěstí si zatím plitici nežádají životy ve velkém (i když Mrázek ???...)

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2978x
Vít Pohanka je zpravodajem Českého rozhlasu ve Washingtonu