Brusel: zapomeňte na islámský terorismus

„Islámský terorismus“ oficiálně neexistuje. Aspoň v projevech a prohlášeních evropských institucí není pro toto slovní spojení místo. Vzpomněl jsem si na to v posledních dnech, když jsem četl agenturní zprávy o desítkách lidí zavražděných v Alžírsku. K útoku, který zasáhl místní úřadovny OSN a alžírský Ústavní soud, se přihlásila severoafrická odnož Al-Káidy, o jejímž militantním islamistickém charakteru těžko pochybovat. Podle Evropské komise se ale nedá mluvit o islámském terorismu.

Zapomeňte na islámský terorismus?Inmagine - Royalty Free Photos, upraveno autorem "Komise věří, že nic jako islámský terorismus, stejně jako katolický nebo rudý terorismus, neexistuje. Fakt, že se někteří lidé snaží ospravedlnit svoje zločiny ve jménu nějakého náboženství nebo ideologie, nesmí v žádném případě vrhnout stín na toto náboženství nebo ideologii," píše se se studii Evropské komise o radikalizaci islámu v Evropě publikované už v roce 2005. Na jaře roku 2006 našel tenhle citát cestu do evropských médií, několik dnů se o tom psalo, ale pak debata na tohle téma utichla. Škoda.

Podle Evropské komise tak nejspíš před časem pochybila i mezinárodní skupina spisovatelů a intelektuálů, mezi kterými byl třeba Salman Rushdi. Ta totiž vydala prohlášení, ve kterém varovala před islámským totalitarismem. A tvrdí snad někdo, že islám = totalitarismus?

Tendence Evropské unie a jejích institucí vyhýbat se slovům, která by mohla někoho urazit, je možná pochopitelná například ve světle rozpeří kolem karikatur proroka Mohameda. Zachází ale příliš daleko a stává se přehnanou politickou korektností. Od vyhýbání se některým slovům a frázím je už jen krůček k tomu, aby se Unie vyhýbala činům, které by mohly kohokoli urazit nebo dotknout, i když budou takové v jejím vlastním zájmu. Tím se stává bezzubou, bezpáteřní a bezbrannou. Okolní svět ale zdaleka tak citlivý a ohleduplný není a podobné servítky si nebere.

Toto je upravená verze příspěvku, který zazněl v Českém rozhlase.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vít Pohanka | čtvrtek 13.12.2007 8:51 | karma článku: 35,38 | přečteno: 4750x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21

Vít Pohanka

Karen ze skal

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61