Americká základna: couvají Poláci? Co to znamená pro radar v Česku?

Polsko přehodnocuje postoj k americké základně. Nový polský ministr obrany Bogdan Klich včera zopakoval, že chce nový liberální kabinet Donalda Tuska zvážit, jestli je případné umístění protiraketové základny pro zemi výhodné. Ministr Klich to řekl v rozhovoru pro list Dziennik.

Co může polské váhání znamenat pro radar v Česku?AMD

Včera přišel s touhle informací v Bruselu kolega Jan Slíva, Čech pracující pro americkou agenturu Associated Press. Čekali jsme na vicepremiéra Alexandra Vondru, který se měl (kromě jiných) setkat právě s polskými ministry obrany Klichem a zahraničí Sikorskim. Takže to hned bylo téma, na které by asi měla padnout otázka.

Pro jistotu jsem zavolal hned našemu zpravodaji ve Varšavě, Martinu Dorazínovi, abych si ověřil, co vlastně ministr Klich říkal. Martin se na nové výroky polského ministra podíval a za chvíli volal zpátky, že to nejspíš není nic nového. Stejně prý mluví celkem konsistentně i nový polský premiér Tusk. Teď prý bude důležité, v jaké formě se to objeví v prohlášení nové polské vlády, které má být hotové za několik dnů. Jenže, to víte, od americké agentury AP převzal informaci i International Herald Tribune, dneska to má Financial Times a co jsem se díval na internetu tak to se zjevnou chutí přetiskuje i ruská Pravda. Jje to prostě téma.

Vicepremiér Vondra včera reagoval, že nečeká žádnou „fatální změnu“ polského postoje. Jeho odpověď v plném znění i s obrázky najdete na téhle adrese:

http://uk.video.yahoo.com/video/play?vid=1496436

Pro úplnost přidávám i odkaz na několikaminutové vysvětlovací/propagační video americké Agentury pro raketovou obranu. Mimochodem, předpokládám, že na to video Američané měli dost peněz. Tak nevím, jestli si nemohli najít lepšího českého spíkra. Ten, kterého použili, zní dost amatérsky. Posuďte sami.

http://www.mda.mil/mdalink/videos/vm347czech.wmv

Mne ale zajímá: opravdu jde nové polské vládě „jen“ o vyjednání lepších podmínek? Nesnaží se vicepremiér Vondra věc tak trochu bagatelizovat? Američané nemají v Česku mnoho tak vlivných přátel, jako je on. A polské výroky mohou jen posílit odpor vůči radaru v Česku.

Co vy na to?

Autor: Vít Pohanka | úterý 20.11.2007 7:17 | karma článku: 12,02 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Vít Pohanka

Jak získat nadhled

24.11.2010 v 8:50 | Karma: 13,21

Vít Pohanka

Karen ze skal

24.9.2010 v 14:38 | Karma: 7,94

Vít Pohanka

Stopka pro všechny

5.1.2009 v 7:34 | Karma: 19,61