Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomluvy jsou sice trestný čin, ale policie je vůbec neřeší. Máme neschopnou policii?

Pomluvy zná každý, ale asi ne všech se pomluvy dotkly tak, aby přišel o práci a byl sociálně vyloučen a stal se doslova štvancem. Ano je to trestný čin, ale policie se tím nezabývá a vše odkládá. Řeší to pak občanské soudy- roky.

Asi si jen těžko někdo může uvědomit, co může způsobit v životě člověka pomluva veřejně napsaná, třeba i v médiích / nebo na sociální síti, kde se šíří rychlostí blesku/. 

Ono když to člověk nezažije, nemůže to adekvátně posoudit.

Sytý hladovému prostě neuvěří, jak ho může soužit hlad ....tak to bývá a platí dvojnásob v tomto případu.

Trochu z obecného soudku : pokud budete pracovat jako trenér dětí třeba sportovního kroužku a někdo začne veřejně šířit pomluvy, že jste pedofil a zneužil jste x dětí a je na vás podáno toooolik trestních oznámení, tak najednou zjistíte za chvíli, že nemáte práci, ba i přátele.

Pomluvy nehorázného rázu může šířit zhrzelá milenka, ale i konkurence, které lezete do zelí a ta se postará o to, aby otřesnou pomluvu obdržel snad každý z vašich přátel i klientů. Potom se ničím jiným nezabýváte dlouhé měsíce, než vysvětlováním, že to není pravda. Někdo vám možná uvěří, někdo ne a někdo z preventivních důvodů, že by to pravda mohla být, dá raději své dítě k jinému trenérovi- prý než se věc vysvětlí / ale to může být díky práci soudů až za několik let/.

Ano máme tu super zákon, který praví, že pomluva je trestný čin, což je zcela správně a jsou za něj celkem slušné sazby - tedy ty napsané v zákonu - s jejich realizací už zcela pokulháváme.

 Hrabáním se ve stovkách judikátech jsem za pomluvu našla jen několik skutečně odsouzených a to jen malou podmínkou, i když vážně někomu tyto pomluvy zničily doslova život.

Pomluvy mohu zničit něčí život, ale i zdraví, nejen to fyzické, ale i to duševní / což se napravuje velmi zdlouhavě, pokud to vůbec jde /. Ničí to vaši rodinu, sousedské vztahy, pracovní vztahy ...prostě vše.

To je jedna stránka věci - je tu zákon, ale vlastně žádný precedens, který by ukázal, že pomluvy se tady dle zákona v této zemi  netrpí a že to může s pomlouvačem skončit i nějak špatně.

Tak se pomlouvá vesele dál a dál a přistupuje se k pomluvám i nejtěžšího kalibru. Pomlouvači si jsou dobře vědomi, že policie pomluvy nerada řeší a odkládá je a tak mají velký čas i prostor pro svou oblíbenou činnost otevřený. Někteří se tím dokonce živí / znám několik bulvárních novinářů například /.

 

Asi nejznámější kauzy známe z bulváru, kdy bulvár za cenu vyoké prodejnosti a čtenosti napíše lež jako vrata a věřte, že i hodně známých kauz, které proběhly v bulvárech bylo na začátku podáno trestní oznámení, ale policie nic neshledala ...tedy žádnou pomluvu a tak se účastníci museli obrátit na občansko právní soudy, kde svůj spor jednoznačně vyhráli.

V judikátech jsem našla i případ bulvární novinářky, která byla za pomluvu - nepravdivou informaci odsouzena k roční podmínce. . V bulváru však pracuje dál.

Nejhorší je asi to, že spousty "pomluvených" už předem očištění svého jména vzdává a to z důvodu toho, že u policie neuspějí / znají situaci od druhých/ a soudy se táhnou strašné roky a také vás to bude stát nemalé peníze - soudní poplatky a právní zastoupení, což je smutné.

Vyhrávají tedy na plné čáře pomlouvači?.

Zvykáme si na to, že politici se veřejně obviňují kdo je větší zloděj, lhář, podvodník .....trestní oznámení však padají jen málokdy, protože už to není žádná novinka a veřejně známá osoba i těžkou pomluvu ustojí, protože má velkou základnu svých "fanoušků" a i když jich pár může odpadnout, tak většina zůstává a vlastně se nic neděje. 

A teď trochu konkrétního případu, který se stal a je stále v řešení, proto neuvádím jména - tedy zatím .

Horší situaci má osoba, která není veřejně známá, ale pomluva z ní veřejně známou osobu, tedy díky pomluvě lépe řečenou veřejně neblahou osobu udělá .

 Co tedy pak? Pak nejenže přijdete o práci, přátele, známé, ale najednou máte i obrovský antiklub lidí, které neznáte a ti o vás píší všude kde se dá / na sociálních sítích, ale soukromé zprávy/ jen to nejhorší - jen proto, že si přečetli o vás nějakou nepravdu dost ošklivého rázu,

. Úplně nejhorší variantou je, když vás pomluví veřejně známá osoba, která má svůj "fanclub", který se celý obrátí proti vám ...pak je to už hodně zlá situace, kdy dostáváte emaily typu, že byste měli chcípnout, nebo být ve vězení a v tomto duchu se veřejně  o vás diskutuje na sociálních sítích. Odnáší to i lidé kolem vás, kteří se vás začnou stranit, těžce to nese rodina, která je také napadána...

 

Ano máte tedy možnost jít na policii. Podáte trestní oznámení a čekáte - v tomto případu rok a pak obdržíte odpověď, že trestný čin se nestal a "v lepším případě" vše je postoupeno na přestupkové oddělení magistrátu - tam je viník uznán vinným a zaplatí směšnou pokutu 2000 Kč 

Takže věřte tomu, že policie vám určitě nepomůže a pomlouvač v tomto "první kole" potrestán nebude.

/ v judikátech jsem našla jen opravdu pár případů, kdy k tomu opravdu došlo/.

A tak ve své činnosti viník pokračuje vesele dál. Na doporučení policie, která se tímto zjevně zabývat nechce, podáváte žalobu na ochranu osobnosti .....jenže jí podáte a čekáte roky na to, že na vás přijde řada / v tomto případě více jak 3 roky/. Musíte si najít dobré právníky a musíte uhradit poplatky a žalovaný o vás píše dál a dál .....nemá žádný důvod přestat, vysmívá se vám.

Musíte to snášet dlouhé roky - urážky, nadávky, vyhrůžky, nemožnost jít někam do práce, aby si pomluvy nejhoršího kalibru někdo nevygoogloval a nesdělil vám, že nemají o vás zájem.

Po několika letech však začne soud a ten se táhne také další roky a i když vyhrajete, tak nemůžete chodit s nalepeným rozsudkem na čele a několik let trvající pomluvy prostě lidem z hlavy nevymažete.

Jak se říká, tak stokrát opakovaná lež se stane pravdou.... a stokrát opakovaná je jen kvůli tomu, že policie prostě tohle řešit nechce i když je to trestný čin a musí to řešit soudy občansko právní cestou, které trvají roky.

I když dostanete finanční odškodnění, které je v našich končinách tak směšně malé na to, co vám pomluva může způsobit, tak už se z této situace stejně nedostanete nikdy a spousty lidí na vás budou hledět přes prsty a jiní se vám rovnou vyhnou obloukem.

Stojí tohle vůbec za to?  Má nějaký smysl se u nás pomluvám bránit? 

Ptám se proč nehorázná pomluva - lež je policií odložena a vše se musí řešit občansko právním soudem /  trvá roky/, který nakonec po x letech vynese rozsudek, že zveřejněná věc byla lež, tedy pomluva? 

Je policie opravdu neschopná rozpoznat pomluvu od pravdy? 

Tedy myslím tím, jestli nemá žádné pravomoci, aby to odhalila a jediný kdo to může provést je občansko právní soud? 

Nebo prostě nechce pomluvy jen řešit a nechává to na soudech? 

Není mi to jasné a nikdy to nepochopím, ale nechám si to ráda vysvětlit.

A stále hledám odpověď na otázku, když policie odloží spis, že se pomluva nestala a pak soud za několik let vynese pravomocný rozsudek, že došlo k velmi vážné pomluvě, která měla i velmi fatální následky na život dotyčného .....  co si mám tedy myslet o práci policie?

Někdo z přátel mi jednou řekl, že kdyby se mělo za pomluvy zavírat, museli by zavřít půlku národa. Smutné,

PS : Věc byla velmi lehce ověřitelná a doložitelná, žádná složitost, ale řešila se skoro dva roky - protože jedna strana se několikrát omluvila, vyslovila nějaký požadavek ...prostě jen protahovala řízení. Tohle by se vyřešilo i na policii raz dva....kdyby chtěla ....ale ta si to vyřešila po svém ...věc raději odložila 

 

 

 

 

 

Autor: Simona Podlipská | úterý 25.12.2018 11:01 | karma článku: 33,44 | přečteno: 2424x
  • Další články autora

Simona Podlipská

Novodobí "šmejdi" co vysávají dětem kapesné aneb žebrání online

Ano jsou tu zase v jiné podobě a tentokrát obírají děti. Představují dětem život bez práce, plný luxusu a doslova žebrají o peníze, které jim náctiletí posílají, aby se u nich dočkali pár sekund obdivu. Jejich život je ale fake.

28.1.2023 v 8:01 | Karma: 28,18 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Společnost

Simona Podlipská

Pátek 13. ledna a setkání s "šedou" realitou

Tak na pověr určitě nevěřím, ale z toho pátku je mi prostě smutno. Stačilo pouhých 9 minut čekání na autobus, abych se střetla s realitou, která tu dnes panuje....do které nás někdo "úspěšně" dovedl a je mi z toho pořádně smutno.

14.1.2023 v 11:21 | Karma: 25,45 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Simona Podlipská

Opravdu zemřela zpěvačka Hana Horká na covid? Nebo je to jen mediální tah na antivaxery?

Prý zemřela na covid, protože nebyla očkovaná, říká její syn a druhým dechem dodává, že pitevní zprávu má otec a nikomu ji neukázal. Chtěla raději covid a zelenou tečku, aby mohla chodit do divadla, restaurací....a co na to vláda?

19.1.2022 v 19:46 | Karma: 38,40 | Přečteno: 1596x | Diskuse| Společnost

Simona Podlipská

Máte exekuce? Proboha nežádejte o insolvenci! Přijdete tak o státní bonusy!

Paskvil jménem " Zákon o kompenzačním bonusu". Aneb lajdákům a ignorantům stát rozdává peníze a těm co své dluhy řádně splácí,nic nedá! Máš 10 exekucí, nevadí, peníze ti určitě přijdou!

22.12.2020 v 18:54 | Karma: 19,10 | Přečteno: 917x | Společnost

Simona Podlipská

Jak nás rouškový guru Prymula zase pěkně obelhává.

Bývalému ministrovi zdravotnictví Prymulovi jde jen o jeho byznys. Slíbí cokoliv, jen aby lidi nalákal na očkování. Avšak vědomě občanům lže a to o tom, že očkovaní lidé nebudou muset nosit roušky. Je to další jeho lež, kolikátá?

10.12.2020 v 8:03 | Karma: 33,77 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1848x
Také rádi vaříte, nebo jen hledáte inspiraci pro dnešní oběd či večeři? Tak jste tu správně. Nabízím Vám jednoduché a rychlé recepty, které zvládne každý. Mým koníčkem je mezinárodní kuchyně. Zkuste něco nového a nechte se inspirovat dálkami a vůní koření a cizokrajných pokrmů, které nemusí zpestřit jen sváteční tabuli.