Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pšenda

29. 9. 2008 14:37
Po bitve je kazdy general

0 0
možnosti
ML

Mar__tanka

29. 9. 2008 14:10
také moc nechápu...

proč to tenkrát bylo jak to bylo...

možná pokud bychom na němce teehdá skočili všichni (my, francie, anglie atd.) mohlo být všechno jinak a možná by nás pár let na to nemuseli "osvobozovat" ruské tanky....ale to je takové to co by kdyby...

každopádně si myslím, že nucené složení zbraní po mobilizaci(kdy lidi byli sto bojovat za svou zem) vedlo akorát k tomu, že češi spadli do skepce a deprese, a že se to námi táhne až dodnes.

0 0
možnosti
KD

sdsa

29. 9. 2008 13:48
Bolsevicka Luza ?

Az na tu "bolsevickou luzu" peknej clanek. Radeji se vyvarujte pouzivani takovychto spojeni. Nicemu to totiz nepomuze

0 0
možnosti
PPB

Parouback

29. 9. 2008 19:02
Re: Bolsevicka Luza ?

Smím se zeptat, jaké je to politicky korektní označení tehdejší ruské bolševické lůzy, které měl autor v článku použít, abyste byl spokojený? 8-o

0 0
možnosti
V

veskawesi

29. 9. 2008 13:36
tezko rict

jinak se posuzuje situace z kresla pred pocitacem a jinak v danne situaci. (nic proti, take sedim v kresle)

jen me tak napada, kolik lidi, kteri si mysli ze, jsme meli bojovat, by se nyni zvedlo a slo si stoupnout na hranice se samopalem v ruce? jaka by se ukazala o cesich pravda nyni? muzeme my vycitat neco nasim predkum? ne...jen se bojim, aby se nase zeme opet nedostala na podobnou krizovatku

0 0
možnosti
PPB

Parouback

29. 9. 2008 19:04
Re: tezko rict

Víte, problém je ten, že zatímco tehdy bylo, dnes už není zač bojovat a možná je to i jeden z důsledků naší kapitulace.

0 0
možnosti
TK

osvetitel

29. 9. 2008 12:49
Cely ten problem byl v tom,ze po prvni svetove valce

prevladal v Evrope nazor,ze vitezove moc Nemce "skripli" ,a tim padem jim zavinili tu ekonomickou krizi,a v zmahajici se komunismus, ktery mel az do uchopeni moci Hitlerem,v Nemecku prevahu!Maloktera zeme v te dobe v Evrope prosperovala tak, jako CSR,a proto nemel nikdo zajem kvuli "sudetum,"rozpoutat svetovou valku!A kazdy se radeji utesoval,zese se sudetama Hitler spokoji!

0 0
možnosti
MK

matysek-k

29. 9. 2008 15:20
Re: Cely ten problem byl v tom,ze po prvni svetove valce

i ČSR zasáhla krize, ale díky zbrojení jsme se z ní tehdy rychle dostali.

0 0
možnosti
TK

osvetitel

29. 9. 2008 12:40
podle nejlepsich odhadu,mohlo totalne

obklicene CSR,odolavat nanejvys tri tydny,,za predpokladu ze by Slovaci bojovali na strane Cechu.Pokud by do tri tydnu neprisli Britove a spol. na pomoc,tak by to dopadlo asi spatne!Kazdopadne je tezke vinit Benese,za jeho rozhodnuti.Spis se da Benes vinit,za sve chovani v Exilu,kde  se z nej stat  Stalinuv  "poskok",potom co Benes po te Mnichovske zrade,totalne zanevrel na zapadni Evropu!A pouze Stalin mu mohl zarucit navrat do "kresla a odsun sudetaku!

0 0
možnosti
JS

letecmig

29. 9. 2008 18:59
Re: podle nejlepsich odhadu,mohlo totalne

No tady jsi si v podstate Benese i sam obhajil: ono slo prave o to: z pohledu Benese byl jedinou zarukou  dlouhodobeho zajisteni bezpecnosti statu (coz v dobovem pohledu znamenalo v prvni rade zbaveni se Nemcu) byl...SSSR. Alternativni "prvni" reseni (mezivalecne) - spojenectvi s VB/F fatalne selhalo, a bylo "jasne" ze pokud zustane nemecka mensina v CSR, stat bude vzdycky ohrozen, i kdyz zrovna bude Nemecko porazene (viz porazka ve WW1, a za 20 let tu bylo znovu silne, ozbrojene a agresivni Nemecko).

Takze to ze CSR Benes "prodal" SSSR byl z doboveho pohledu naprosto "logicky" krok: slibovalo bezpecnost proti Nemecku az se zas zmuze, a zaroven podporu odsunu Sudetendeutsche - to vse SSSR slibil, a na nic z toho se od VB/F spolehat nedalo.

0 0
možnosti
B

bull.terrier.oracle@seznam.cz

29. 9. 2008 9:48
Nesmysl.

Které divize byste vyšlenil pro boj s Polskem a Maďarskem? Tolik armády jsme zase neměli. A letectví nebylo zrovna nejsilnější. Naší výhodou byly na západě nedostavěné pevnosti a pak lehké tanky a lehké zbraně. Zatraceně málo pro boj na třech frontách proti asi pětinásobné přesile jen v prvních okamžicích konfliktu. Chybou bylo svázání obrany s Francií a Anglií, ale to bylo dáno historickými vazbami.

0 0
možnosti
MB

buxus

29. 9. 2008 10:05
Re: Nesmysl.

Souhlasím. Navíc, ona v Evropě neexistovala země, se kterou bychom mohli svou obranu účinně svázat. Stalin měl sice propagační řeči, ale válce s Německem se vyhýbal až do trapných situací. Když 22. června 1941 Němci zahájili na SSSR útok, vydal Stalin v noci rozkaz, aby se vojska sice bránila útoku, ale nereagovala na provokace. A to v situaci, když se už bojovalo, způsobilo na mnoha místech ještě větší zmatek. Až do tohoto okamžiku totiž Stalin tvrdě trestal jakékoliv zmínky o možné válce s Německem a na základě jeho příkazu se nesměly v sovětském tisku objevovat jakékoliv negativní zmínky o hitlerovském Německu. Představa, že by si Stalin kvůli nám trhal triko pochází od Gottwalda, který tuto fámu po válce podlézavě šířil.

0 0
možnosti
SN

kuča

29. 9. 2008 9:27
Jsem už dost starý,

:-) ale myslím si, že bychom neměli šanci  a Vy byste ten článek nikdy nenapsal, porotože byste se nanarodil, ledaže by Vaši rodiče měli mimořádné štěstí. Možná i prarodiče.Kdo by nám pomohl? Stalin ne, zá padní velmoci taky ne! Opravdu si myslíte, že bychom měli šanci přežít??Pěkný den!!;-O

0 0
možnosti