Příběh piva - Zubr Grand

Pivo, potažmo vaření piva, má v Čechách a na Moravě dlouhou a bohatou tradici. I proto je naším národním nápojem. V dnešní době je na trhu velké množství značek piva a je mnohdy těžké se v nich orientovat a hledat zásadní rozdíly. Na jedné straně pivo ve velkém a unifikovaně vyrábějí nadnárodní skupiny pivovarů, na druhé straně středně velké pivovary v českých rukách se mohou pochlubit stále tradiční výrobou. A i dnes v Čechách a na Moravě vzniká řada minipivovarů, jejichž piva jsou rozmanitá, ač ne vždy opravdu kvalitní. Ale jaká je vlastně cesta od nápadu vyrobit nové pivo až po skutečnou realizaci? A jak tedy vznikalo pivo Zubr GRAND? Pojďme se nejdříve podívat do historie, ve které vynikají dvě velké osobnosti.

První z nich je Hynek Floryk, rodák z Tršic, který se stal před 150 lety průkopníkem moravského chmelařství, založil chmelnice a dokázal svou neúnavnou pracovitostí, nadšením a přesvědčením rozvíjet a kultivovat chmelnice v tršické oblasti, hned vedle Přerova. Již od počátku se zde pěstovala odrůda Žatecký poloraný červeňák, tedy ten nejlepší a nejoceňovanější chmel.

Druhou je František Stradiot, sládek přerovského pivovaru z období první republiky. Právě on měl největší zásluhy na rozvoji přerovského pivovaru. Nebál se používat nové technologie, přicházel s novými nápady v recepturách piva, využíval právě místní tršický chmel a dávkoval ho ve 4 přesných dávkách.

V pivovaru Zubr jsme proto spojili inspiraci historií, místní kvalitní suroviny a moderní, ale tradiční technologie a vznikla nová receptura pro nové pivo.

 

Další část příběhu piva je hledání jeho jména tak, aby tento příběh plně vystihovalo. A proto jsme jej pojmenovali Zubr Grand. Grand znamená velkorysý a majestátní. I v našem případě je Grand velkorysý, protože vynikajícím chmelem nešetří, a i majestátní, stejně jako naše zvíře ve znaku pivovaru. Dává rovněž vzpomenout i na krásné období první republiky, kdy vznikaly grandhotely a chování gentlemanů bylo velkorysé a grandiózní.

 

A tak vznikl Zubr Grand, 4x chmelený ležák, s vyšší, ale příjemnou hořkostí, která neubírá na pitelnosti a vyváženosti chuti piva. Pivo inspirované historií a vyrobené za použití místních kvalitních surovin – chmele, sladu a vody a vlastními pivovarskými kvasnicemi.

 

Ať příběh našeho piva pokračuje u našich spokojených štamgastů v našich restauracích a pivnicích, ať i naši zákazníci se inspirují klidem a velkorysostí první republiky a dále lidmi jako byli Hynek Floryk a František Stradiot.

     

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 4.11.2014 10:33 | karma článku: 11,39 | přečteno: 946x

Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse | Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 613x | Diskuse | Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 337x | Diskuse | Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse | Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1640x | Diskuse | Ekonomika

Nejčtenější

Turek jel rychlostí přes 200 km/h a fotil se u toho. Policie věc prošetřuje

20. dubna 2025  8:48,  aktualizováno  13:55

Europoslanec Filip Turek (Motoristé sobě) se na svém účtu na Instagramu pochlubil fotkou, ze které...

Po rychlé jízdě zemřel řidič v hořícím autě. Turek spekuluje o krvi na rukou médií

21. dubna 2025  18:19

Hasiči v Brně v pondělí našli v hořícím voze mrtvého muže. Podle prvotních informací jel vůz po...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

Dan Bárta si traumaticky poškodil sluch, J.A.R. přesouvají vyprodané koncerty v Lucerně

16. dubna 2025  19:27

Populární kapela J.A.R. musela přesunout na jiný termín dva vyprodané koncerty v Lucerna Music Baru...

Poslanci odmítli nápad ODS a TOP 09 s připlácením za zdravotní péči

23. dubna 2025  11:32,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci nepodpořili návrh ODS a TOP 09, aby si lidé připláceli za lepší zdravotní péči a platili...

RECENZE: Kombinace Ducha a Robocopa? Parťák na baterky zasloužil lepší scénář

23. dubna 2025

Premium Ctižádostivý policista čili Jan Dolanský dostane za parťáka poněkud poruchového robota, kterého...

Západní Turecko zasáhlo zemětřesení o síle 6,2, lidé vybíhali z budov

23. dubna 2025  12:28,  aktualizováno  13:49

Oblast poblíž tureckého Istanbulu zasáhlo krátce po poledni zemětřesení o síle 6,2, uvedla americká...

„Havel politice nerozumí.“ Kancléř Kohl nechával upravit nelichotivé dokumenty

23. dubna 2025  13:29

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl nechal z některých dokumentů odstranit kontroverzní výroky,...

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 605x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.