Poctivé české pivo má cenu zlata

Říká se, že dobrých zpráv není nikdy dost a já s tímto pořekadlem naprosto souhlasím. O to víc jsem rád, když se o dobrou, vlastně v tomto případě skvělou, zprávu mohu podělit i s ostatními.

V polovině února proběhl již čtyřiadvacátý ročník prestižní pivní degustační soutěže PIVEX, ve kterém se absolutním šampionem stal ležák Zubr Premium. Pro pivovar Zubr se jednalo o mimořádně úspěšný ročník soutěže, ve kterém se potvrdilo, že důraz na kvalitu, tradici a poctivou výrobu se vyplácí. O to více mě mrzí reakce k otázce důvěryhodnosti soutěže, které občas slýchám nebo čtu, především mimo pivovarskou veřejnost.

Je pravdou, že různé pivní soutěže rostou jako houby po dešti a já zcela chápu, že někteří milovníci piva, štamgasti či pivní nadšenci mohou být zmateni a pohlížet na ně s jistou dávkou skepse ve smyslu „jak si to ty pivovary zase pěkně zařídily“. Ale určitě si všechny soutěže nezaslouží, aby byly házeny do jednoho pytle. Na jedné straně existuje mnoho „fanouškovských“ soutěží a na té druhé ty prestižní a odborné, které mají za sebou mnohaletou historii, v jejich porotách zasedají ty největší kapacity pivovarského oboru a hodnocení probíhá v regulérních podmínkách. A právě jednou z nich je PIVEX.

Zlatý pohár PIVEX, jak zní celý název soutěže, je prestižní odborná dvoukolá soutěž, jejímž odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Odborníci v porotě včetně předních českých sládků či pedagogů hodnotí piva anonymně a hlavními kritérii jsou chuť, vůně, plnost, říz či hořkost. Úvodní kolo odborné degustace proběhlo již v první polovině listopadu 2015, druhé pak v lednu letošního roku. O vítězství, o kterém rozhoduje součet hodnot z obou kol, se popralo celkem 45 značek z 15 pivovarů. Obdobným případem je i soutěž České pivo, jejíž vyhlášení probíhá každoročně na podzim. Tato významná soutěž je vyhlašována Českým svazem pivovarů a sladoven a senzorické vlastnosti piva posuzuje za dohledu notáře odborná komise.

Právě tyto dvě soutěže s mnohaletou tradicí jsou mezi těmi, kde je maximálně garantováno objektivní hodnocení, a proto také do nich pivovar Zubr přihlašuje svá piva. O to více mě těší, že je na těchto soutěžích každoročně oceňována naše tvrdá a poctivá práce. V otázce účasti v soutěžích totiž razím postoj, že kvalita by měla stát nad kvantitou.

Hovoří se o důležitosti poctivé české výroby, kvalitních surovin a tradičních postupů. Právě tyto hodnoty my vyznáváme, když vaříme naše tekuté zlato. A jsme za to odměňováni nejen odbornými cenami, kterých si velmi vážím, ale především také přízní našich věrných zákazníků a štamgastů. A právě ti jsou těmi nejpřísnějšími hodnotiteli ze všech.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Pluháček | úterý 8.3.2016 15:21 | karma článku: 8,83 | přečteno: 272x