Nealko pivo je vhodným nápojem nejen pro řidiče

Po desítkách let jisté stagnace tuzemského trhu v nabídce piv a nápojů na pivní bázi jsou v posledních letech konzumenti piva naopak doslova zasypáni množstvím produktů, které nebývale rozšířily možnosti konzumace, spektrum konzumentů i rozsah chutí i stupňovitosti piv. Ne každý si přitom uvědomí, že první opravdu zásadní inovaci v nabídce piv představovalo nealkoholické pivo, jehož kořeny sahají až do 70. let minulého století, kdy pivovarníci v ČR zahájili vývoj nápoje na bázi piva, který by byl vhodnou nealkoholickou variantou zejména pro řidiče motorových vozidel. Pamětníci si jistě vybaví legendární PITO, jehož název vznikl spojení první slabiky slova PIvo a poslední slabiky slova auTO.

Od té doby se samozřejmě nabídka nealkoholických piv značně rozšířila a v zásadě platí, že nějaký druh takových výrobků má ve své nabídce každý větší pivovar, což platí i pro Pivovar ZUBR. Spotřebitelé, a zejména motoristé, si přitom mohou alespoň částečný obrázek o rozsahu nabídky těchto nápojů udělat právě v současné době. Český svaz pivovarů a sladoven spolu s Policií ČR spustil totiž o letošních Velikonocích v pořadí již třetí ročník projektu „Řídím, piju nealko pivo“, který potrvá až do konce prázdnin a kterého se aktivně účastní i Pivovar ZUBR. O potřebnosti a úspěšnosti akce svědčí i skutečnost, že každým dalším ročníkem, včetně toho letošního, se trvání a rozsah akce stále prodlužuje.

Jde jistě v prvé řadě o osvětu a prevenci konzumace alkoholu za volantem, nezanedbatelný je ale i zdravotní rozměr konzumace nealkoholických piv. Tato piva si totiž zachovávají veškeré pozitivní nutriční vlastnosti alkoholických piv, a takových vlastností je celá řada. Výsledky nedávno publikované americké analýzy celkem 50 studií o vlivu piva na lidské zdraví například konstatovaly, že mírní konzumenti piva žijí déle než lidé, kteří pivo nepijí. Nealko pivo má oproti klasickým pivům také několik výhod. Kromě toho, že jej mohou skutečně bez problémů konzumovat řidiči, kteří jsou jinak zvyklí dát si třeba po obědě normální pivo, spočívá bonus nealka také v jeho nižší kalorické hodnotě. Zatímco běžná kalorická hodnota klasického piva je přibližně 140 kJ/100 ml, je díky odstranění alkoholu kalorická hodnota nealko piv snížena na hodnotu asi 80 kJ/100 ml. Nealkoholická piva tak lze zařadit do kategorie nápojů s nízkým obsahem cukru, které na rozdíl od různých jiných light nealkoholických, vysoce slazených nápojů, neobsahují umělá sladidla. Závěr výše uvedeného je tedy jasný – nealkoholické pivo je zdravější a energeticky výhodnější než cukrem vysoce slazené nealko nápoje a stejně tak je zdravější než tzv. light nápoje, kde se přírodní cukr nahrazuje umělými sladidly. 

Autor: Tomáš Pluháček | pondělí 22.4.2013 22:14 | karma článku: 13,97 | přečteno: 743x