Jak chutná pivo z čerstvého chmele?

Přes letošní nepřízeň počasí a nižší domácí sklizeň chmele se příznivci přerovského piva nemusí obávat ani poklesu kvality svého oblíbeného pěnivého moku, ani jeho zdražení. 

Chmel má zásadní roli pro chuť, vlastnosti a kvalitu piva. Chmelové pryskyřice obsažené v šišticích (což jsou hlávky samičích květů), dodávají pivu typickou nahořklou chuť, další skupina látek – éterické oleje jsou zase zdrojem chmelového aroma. Chmel obsahuje také množství antioxidantů, což jsou látky s příznivým vlivem na lidský organismus, a látky působící proti škodlivým bakteriím a plísním – chmel tak mimo jiné působí v pivu jako přirozený konzervant.

Jelikož si na výběru chmele velmi zakládáme, navázali jsme i v letošním roce na naši tradici a chmel vyrazili sklízet i zaměstnanci našeho pivovaru, konkrétně na Florykovu chmelnici v nedaleké Čekyni. Hned po sklizni jsme uvařili speciální várku piva Zubr Grand z tohoto prvního čerstvě načesaného letošního chmele. Poprvé tak budou mít naši příznivci příležitost porovnat chuť piva uvařeného z čerstvého chmele, které má právě díky tomu výraznější hořkou chuť a chmelovou vůni. A sami posoudí, jak to s tím letošním chmelem je.

Limitovanou edici z prvního letošního chmele dodá náš pivovar do zvolené sítě restaurací koncem října. Samotní zaměstnanci pivovaru přivezou do vybraných provozoven jeden sud zdarma a načepují ho našim konzumentům. Chceme tak odměnit dobré hostinské i věrné konzumenty a ukázat jim v praxi, co vše může mít na chuť a kvalitu piva vliv. Kvalita chmele se i přes nižší výnosy očekává standardní a navíc pivovar má dostatek sladových zásob a je tedy na tyto případy připraven. Konzumenti se tedy nemusí obávat, že by nedostatek chmele výrobu piva se zubrem ve znaku ohrozil.

Chmel je tradiční rostlinou, která je s naším územím spjata již od dávných dob. Chmel ale dokonce znali už i staří Římané. Divoký chmel lze ve volné přírodě najít i v dnešní době, například na okrajích listnatých lesů či v blízkosti vodních ploch a toků. Cílené pěstování chmele je z území Čech známo od roku 859, novodobé moravské chmelařství, jehož tradice přetrvává až do dnešní doby, pak přichází s moravským sedlákem Hynkem Florykem, který v roce 1861 založil první chmelnici na pozemku za svým domem. Chmel ale není spojen jen s výrobou piva, jelikož má množství příznivých účinků na člověka, využívá se často také například pro výrobu léků. Chmelové výhonky lze ale také konzumovat v podobě zeleninových salátů se solí, pepřem, olejem a octem.

Autor: Tomáš Pluháček | pondělí 14.9.2015 13:42 | karma článku: 13,33 | přečteno: 694x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Tomáš Pluháček

Horké a suché letní počasí může ovlivnit cenu piva

V čase, kdy je produkce zemědělských surovin negativně ovlivněna nepřízní počasí, se ve společnosti více než jindy diskutuje o vlivu počasí na ceny potravin a nápojů.

18.9.2018 v 12:05 | Karma: 8,34 | Přečteno: 238x | Diskuse | Ostatní

Tomáš Pluháček

O pivo v plechu je zájem

Již více než 80 let uplynulo od okamžiku, kdy světlo světa spatřilo první pivo v plechovce. I když v oblasti výroby piva i jeho konzumace držíme různá světová prvenství, v tomto vynálezu nás předběhl někdo jiný.

19.12.2017 v 15:00 | Karma: 14,41 | Přečteno: 613x | Diskuse | Společnost

Tomáš Pluháček

Dvojité výročí aneb co se změnilo

Přerovský pivovar si v letošním roce připomíná dvě výročí. Jedno hodné oslav, tedy 145 let od položení základního kamene pivovaru, a druhé již o mnoho méně veselé.

12.6.2017 v 11:46 | Karma: 7,56 | Přečteno: 337x | Diskuse | Ostatní

Tomáš Pluháček

V zahraničí roste zájem o české pivo

Kdyby se trendy v oblasti českého piva týkaly všech českých výrobců potravin a nápojů, to by nám bylo hej – a také státnímu rozpočtu, do kterého pivovary v ČR přispívají nemalou částkou.

14.12.2016 v 14:22 | Karma: 11,65 | Přečteno: 331x | Diskuse | Ekonomika

Tomáš Pluháček

Udržet hospody otevřené, obzvláště na venkově, je velký problém

V posledních letech jsme svědky toho, jak zejména z venkovských oblastí mizí hospody a restaurace, které dlouhé roky fungovaly. Jaké je možné řešení?

22.11.2016 v 16:20 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1640x | Diskuse | Ekonomika

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Soud poslal do vězení starostu Řeporyjí Novotného, porušil podmínku

7. května 2025  14:42,  aktualizováno  21:42

Soud poslal na tři měsíce do vězení starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Na návrh...

Za zabití rodičů dostali doživotí. Teď bratři Menendezovi možná půjdou na svobodu

14. května 2025  6:42

Soudce v kalifornském okresu Los Angeles v úterý zmírnil trest bratrům Erikovi a Lyleovi...

Hrubé vměšování, uvedl Lipavský k výzvě Rusů vyšetřit zničení sochy v Teplicích

14. května 2025  6:30

Ministr zahraničí Jan Lipavský se ohradil proti nařízení ruského představitele vyšetřit zničení...

Odříznutý region mezi třemi kraji. Padesát kilometrů tu zabere přes tři hodiny

14. května 2025  5:52

Padesátikilometrová trasa mezi Velkými Opatovicemi na Blanensku a Olomoucí v sousedním kraji zabere...

Odsun německého obyvatelstva se někde zvrhl, zabili i seniory, říká historik

14. května 2025  5:25

Historik Martin Hájek přibližuje poválečný odsun Němců z Olomouce. Část z nich zahynula v nechvalně...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 605x
Ředitel přerovského pivovaru Zubr, který se v pivovarnickém oboru pohybuje již téměř dvacet let a disponuje bohatými zkušenostmi – z brigádníka se vypracoval až na pozici sládka a ředitele úspěšného pivovaru.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.