Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PJ

pedro14

2. 5. 2012 16:44
ze nejsou seznamy?

pro vas nejsou mily plebejci.. TOP09 je ma davno a kazdy clen ma zamluveny pozemek ktery od cirkve koupi.. my jsme insideri.. vy outsideri

0 0
možnosti
H

Halfunx

2. 5. 2012 14:05
Nedělám si iluze

Ať už je právo na kterékoliv straně, skutečnost, že dosud není přesný seznam majetku a zřejmě ani nebude, nahrává spekulantům. Proč neoživit zapomenutou církev nebo řád a požádat o majetek, nemusí jít o moc 0,5 až 1 mld. Proč ne, když je to zadara a obratem to za babku prodat třeba paní čersvě rozvedené ministrové. Co je komu pak do supertajných soukromých smluv. Mám ten pocit, že ani nemusí jít o zapomenutou církev a v tom případě je potenciál minimálně o řád vyšší.

Ukažte mi jeden příklad, kdy kapsovači a odkláněči takovou možnost odmítli. Takže si nedělám iluze.

PS: Sakra dlouho jim trvalo než se dohodli, ale teď už je to připraveno a nikdy jindy, než se někdo zase kousne.

0 0
možnosti
OK

iacobau

2. 5. 2012 14:09
Re: Nedělám si iluze

Pokud vím, tak se vychází ze seznamu majetku církví, který církve na pokyn státu vypracovaly v roce 1947. Viz tento text: http://www.klastervyssibrod.cz/_d/Bila-kniha-cirkevniho-majetku.pdf

2 0
možnosti
RH

Kruton

2. 5. 2012 13:29
mýtus o propůjčení majetku

Když jsme u těch polopravd, tak se jedné držíte a je to samozřejmě blábol, jinak by se nedalo vysvětlit, proč opatření Josefa II. neplatí v žádné jiné zemi bývalého rakouského mocnářství, ale jen u nás. I komunisté věděli, že církevní majetek patří církvi, jinak by ho neznárodňovali.

3 0
možnosti
K

krllo2

2. 5. 2012 13:57
A proč církve nepředloží doklady o vlastnictví

majetku, který jim byl "ukraden". Když nepředloží tak ostatní restituenti vyvolají arbitráže. Možná to je hlavní cíl.!!!!!!

1 0
možnosti
VC

Velkej chytrak

2. 5. 2012 13:13
budete překvapeni

když prozradím,že firmy knížete Schwarzenberga ( především podnikající v lesnictví) už mají opce na správu budoucích církevních lén - jen pro představu - odhaduji,že hodnota lesů bude nějakých 20-30mld,výnosnost bude nějakých 5-7%- řekněme tedy okolo 2mld/rok- z těchto peněz pro firmy pana knížete okolo 25% - tedy 500 mil.Kč/rok.

To už je částka,za kterou se hodně lidí nechá proklínat až do smrti ...

3 0
možnosti
P

pesimistafurt

2. 5. 2012 13:48
Re: budete překvapeni

vy jste spávce knížepánova majetku?

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

2. 5. 2012 13:03
Plívo, doučit historii,

a to hned!

2 0
možnosti
JL

jirka1965

2. 5. 2012 12:55
Dnes už skoro každý ví...

..., že Ústavní soud rozhodl, že bez církevních restitucí není možné, aby stát a obce využívaly své pozemky (které mu po restitucích zůstanou) ke svým záměrům. A ono rozhodnutí Ústavního soudu má vyšší právní sílu než amatérské úvahy o propůjčeném majetku.

3 0
možnosti
B

bohacovajarca

2. 5. 2012 12:46
O co skutečně jde?

Podle mého názoru jsou církevní restituce pouze způsob, jak Kalousek přihraje slušné majetky (nad rámec toho, co by církvi vůbec patřilo) černým bratrům, a ti poté budou vděční a naopak se postarají o Kalouska a jeho partu průhledných politiků (TOP09). Je to klasická ukázka toho, jak si za státní peníze vyvolený politik vytváří pole pro své další působení (ať už v politice, tak mimo tuto). V dalších vládách by už rozhodně takto lehce církvím nešlo nic darovat, tak se to musí stihnout ASAP, i kdyby měl mít papež rohy!Lidé, prosím, nevolte už Kalouska, nejde a nikdy mu nešlo o férovou politiku, vždycky mu šlo o to přihrát někomu vlivnému a parazitovat na naší krásné zemi!

4 0
možnosti
OK

iacobau

2. 5. 2012 12:48
Re: O co skutečně jde?

Církevní restituce se řeší již dvacet let, čili jen s Kalouskem ani tak nesouvisejí. A nejde o žádný dar, ale o navrácení původního stavu. Můžeme se samozřejmě přít o status navráceného majetku, ale ne o samotný princip.

3 0
možnosti
OK

iacobau

2. 5. 2012 12:41
Rozhodně není pravdou,

že církev měla majetky pouze na matriky a chudobince. Každý subjekt (např. i obyčejná venkovská farnost) měla nějaký majetek, který jí poskytoval výnosy ke krytí běžných potřeb. Nejen na vedení matriky (plat faráře mohl být kryt i z jiných zdrojů), ale zejména na provoz a údržbu kostela. Avšak bez přispění panovníka (státu) by se ani tak farnost neobešla.

Nyní, kdy jsou věřící (i přes jejich výrazný úbytek) schopni financovat církve více než v dobách pře záborem majetku komunisty, může stát přispívat jen v případech velkých oprav kulturních památek nebo na sociální projekty, jako jsou církevní domovy důchodců, hospice, centra volného času apod.

Rozhodně je však třeba mít nějaký trvalý zdroj, nejlépe v podobě navráceného majetku. Právní status tohoto majetku byl vždy sporný a téměř nikdy se nepočítalo s jeho směnou např. za finanční obnos. Souhlasím s autorem, že restituovaný majetek by klidně mohl být dán církvím jen do dlouhodobého užívání. Riziko je pouze ve snazší konfiskaci státem.

1 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

2. 5. 2012 12:38
101 dalmatinů bylo

tak proč ne poslanců. Stačí z těch desítek miliard oddělit jednu, rozdělit ji do obálek po 10 miliónech a zákon je schválen.

3 0
možnosti
PH

petrph

2. 5. 2012 12:31
slušných poslanců? Zajímavý eufemimus

Kdyby řekl, slušně zaplacených poslanců co už jsou za vodou a problémy tohoto státu s vyplácením restitucí církvím už ho nebudou bolet...

1 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik