Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

amenhotep16

20. 2. 2012 15:36
Většinou nebývám sprostý,

ale dnes si myslím , že fotografie z autorova profilu nemá čelo jen proto, aby nebyly vidět rohy.

0 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v2

20. 2. 2012 16:04
Re: Většinou nebývám sprostý,

za nízkým čelem bývá i menší dutina:-)

0 0
možnosti
A

amenhotep16

20. 2. 2012 15:30
Skutečnost,

že e = mc2 nevymyslel Einstein, ale já v roce 1835, spalovací motor, krakovací destilaci, teorii pravděpodobnosti, diferenciální počet a popmusic rovněž já. Dokažte mi, že ne! Váš Jára Cimerman

0 0
možnosti
A

amenhotep16

20. 2. 2012 15:23
Pane drahej,

vy máte dneska nějakou mánii, které by se dalo říct rušící den. Před chvílí jste rušil státní zastupitelství a tresní soudy a teď tohle? Dejte ve známost své další nápady, ať nezemřu v nevědomosti. Rád si počtu.

0 0
možnosti
ZH

Zani

20. 2. 2012 14:02
No, teda :)

Podle fotky soudím, že za Vašeho mládí, byly patenty skutečně brzdo pokroku, třeba když se vynalézala parní lokomotiva. ;-) No, ale tenkrát spočíval objev něčeho nového hlavně v tom , že někdo byl prostě vzdělanej a chytrej, nebylo potřeba tolik peněz. (Bylo samozřejmě nesčetně vyjímek). Dneska je vzdělanců mnohem víc, chytrejch lidí je pořád stejně, ale je navíc potřeba moc peněz. A tak to prostě bez patentů nejde.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

20. 2. 2012 13:43
Co je to duševní vlastnictví

Myšlenka, literární dílo, autorství k softwaru. Jenže duševním vlastnictvím by byl vlastně i nějaký obraz. I on zachycuje myšlenku, není produktem prvotně ruky, ale především lidského mozku. Stejně jako si nemohu odnést z obchodu zdarma bochník či z galerie obraz, tak ta ochrana se musí týkat i knih. Nejen že si neodnesu vytištěný exemplář z obchodu, ale i to, že knihu nebudu kopírovat a dále prodávat. Autor skutečně žije z prodaných knih, zpěvák z prodaných písní na CD či jiném médiu, softwarová firma se zas živí svým produktem. Nelegální software okrádá tyto firmy o zisk. Oni k jeho vytvoření platí lidi a to ne proto, aby výsledku práce někdo šikovně zdarma využíval.

Za duševní vlastnictví se považuje i fotografie, zvl umělecky vytvořená. A je toho spousty.

otázka spíš je, jak to konkrétně vyřešit. Maximálně ochránit autorská práva a současně nezasahovat do soukromí lidí a nešikanovat je či nedávat v podstatě zlodějskou daň, jakou platíme např. při nákupu Flash paměti k počítači.

0 0
možnosti
RB

Tajemný muž

20. 2. 2012 14:01
Re: Co je to duševní vlastnictví

Ono by to zase tak těžké nebylo.Problém je,že jsou tady různé autorské svazy,které žijí z práce jiných,jsou nenasytné a chtějí stále víc.A stát je podporuje. Díky tomu jsou vazby dost pokroucené. Já bych uvítal možnost, poslechnout si na netu písničky a které se mi budou líbit, ty si (za přiměřený poplatek) stáhnout. Proč si mám kupovat celé CD, na kterém se mi třeba 1/2 písniček vůbec nelíbí a kromě autorovi platit i vydavateli, dodavateli, výrobci CD, výrobci obalu, majiteli obchodu a dalším 50 lidem? Takhle by se k autorovi dostalo stejně (ne-li více), já bych si té hudby koupil mnohem víc a všichni (kromě nenasytných vydavetelů) by byli spokojeni. Jenže to by mělo logiku.

Navíc autoři, kteří už nejsou schopni tvořit a promrhali svoje jmení, chtějí své příjmy dál. Tak si vytvoří nějaký svaz a donutí lidi pykat za zločiny, které nespáchali (poplatek za místo na disku je jako zavřít všechny chlapy do vězení za znásilnění - nástroj na to mají). A tak je to pořád dokola.

2 0
možnosti
VN

Amoniak II

20. 2. 2012 13:29
Kdyby

Kdyby byl autor čerstvě plnoletý, dalo by se mluvit o pozoruhodné naivitě.

Takhle jde spíš o ... no, víte. ;-)

Kdopak by asi byl ochoten investovat peníze do výzkumu a vývoje, kdyby neexistovala žádná možnost ochránit si výsledky?

1 0
možnosti
RB

Tajemný muž

20. 2. 2012 13:38
Re: Kdyby

R^Přesně tak. Nikdo by nic nevymýšlel (rozuměj - neinvestoval by čas, peníze a námahu do výzkumu a vývoje), každý by jen čekal, s čím přijde někdo jiný, aby to mohl okamžitě použít a začít na tom vydělávat. To by se ten pokrok téměř zastavil. Rv

0 0
možnosti
R

Roman37a

20. 2. 2012 13:28
Že se tak ptám, kolik

vy máte na svém kontě patentů, které jste dal volně k dispozici v zájmu pokroku? :-) Jste jen obyčejnej komunista. Někdo do něčeho investuje, čas, peníze, píli.... aby pak přišel chytrolín který z toho bude mít prospěch.

0 0
možnosti
Q

quoko

20. 2. 2012 13:40
Re: Že se tak ptám, kolik

No, komnunisti chránili patenty a všechno ostatní, kromě skutečného majetku. Ten vám sebrali. Takzvané duševní vlastnictví není žádný majetek.

0 0
možnosti
B

buta

20. 2. 2012 13:20
Souhlasím, u lékařských postupů tomu tak je už dávno

-cokoliv vymyslí, to prezentují na kongresech a ostatní je hned bezplatně napodobují. Kdyby platilo to, co třeba v skřehotání písniček, tak by dodnes platil třeba patent na postup u operace slepého střeva, první, kdo dal injekci do žíly by dodnes kasíroval miliony atd atd. Dokonce i u těch zatracovaných farmaceutických firem, které do vývoje léků investují miliardy s nejistým výsledkem je ochrana vyvinutého léku jen 5 let a pak to může kopírovat kdo chce a jak chce. Jaký paradox proti přiblblým písničkářům topících se v milionech - tam ochrana platí 60 let !!! Prostě naprostý nesmysl.

2 0
možnosti
RB

Tajemný muž

20. 2. 2012 13:56
Re: Souhlasím, u lékařských postupů tomu tak je už dávno

V něčem souhlasím, v něčem ne. Ty postupy, které vymyslí lékaři, to je o něčem jiném. Tito jsou totiž v 99,99% případů placeni státem či WHO, proto se to rychle šíří. Ale pokud se něco hradí ze soukromých zdrojů, je to něco jiného. Proto je tam u těch farmaceutických firem taky ochrana, aby měly motivaci něco vymýšlet. Představte si, že do vývoje a výzkumu dáte ze svého 4mil Kč. Něco opravdu vyzkoumáte (nikdy nemáte jistotu, že to bude fungovat nebo že to bude mít uplatnění a tím pádem že ty peníze nebudou vyhozené) a těšíte se, že se Vám ty 4mil vrátí a budete mít ještě něco navíc. A v tu chvíli si někdo jiný vezme výsledky Vaší práce a začne na nich vydělávat. Takoví budou 3 a místo 4mil. vyděláte "jen" 2mil (místo 8mil, kdybyste byl sám). To by se Vám asi nelíbilo, kdyby někdo parazitoval na výsledcích Vaší práce a přitom pro ni nic neudělal. 

Nicméně máte pravdu, že 60 let je extrémě mnoho. Podle mne by 20 let bohatě stačilo.

0 0
možnosti
JC

Jarcho

20. 2. 2012 13:05
Autorské právo nemůžete zrušit.

Autorské právo je výslovně chráněno Listinou základních práv a svobod:

Čl. 34 odst. 1: Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.

Ovšem pod záminkou ochrany autorský práv nelze zavádět cenzuru, sledování a špiclování a prohlídky mailové pošty, neboť tomu brání zase jiné ustanovení Listiny základní práv a svobod:

Čl. 13: Nikdo nesmí porušit listovní tajemství ani tajemství jiných písemností a záznamů, ať již uchovávaných v soukromí, nebo zasílaných poštou anebo jiným způsobem, s výjimkou případů a způsobem, které stanoví zákon. Stejně se zaručuje tajemství zpráv podávaných telefonem, telegrafem nebo jiným podobným zařízením.

0 0
možnosti
Q

quoko

20. 2. 2012 14:16
Re: Autorské právo nemůžete zrušit.

I v Listině základních práv jsou nesmysly.Například můžete dělat vše, co není zakázáno. To vypadá na první pohled dobře, ale vždycky se dá dělat něco, co není zakázáno, a přesto to někomu škodí. Možná by tam mělo být, že je dovoleno dělat jen to, co nikomu neškodí. Ale i tahle formulace není dokonalá. Dobří právníci vědí, že žádná formulace není dokonalá, a proto by bylo nejlépe zrušit velmi mnoho psaných zákonů, a v případě sporu, nechat na soudci, aby rozhodl pokud možno spravedlivě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 981x
Měním názory. Baví mne pozorovat svět a  učit se. Pozoruji, jak se řád rodí z chaosu, bud násilím nebo spontánně - to je lepší. Trochu chaosu není na škodu.

Seznam rubrik