Měsíc - náš souputník

Není tím, čím se zdál být. Učebnice už neplatí - tvrdí NASA. Vše je jinak. Situace se mění každým dnem.

Snímek sondy mise L-GROSSENASA

"Měsíc není tím mrtvým neměnícím se obřím balvanem, za který jsme ho dlouho považovali. Není to tak, že jen mlčky obíhá kolem Země. Otvíráme novou kapitolu výzkumu Měsíce," oznamuje šéf lunárního výzkumu NASA Michael Wargo.

Vodu objevila v říjnu v kráteru na jižním pólu Měsíce sonda L - GROSS. Ale není jedinnou skutečností, kterou sonda objevila...

"Mysleli jsme si, že je Měsíc mrtvým a neměnným místem. Mrtvou planetou. Ony se ale na něm dějí procesy - změny, které nastávají během několika dní," tvrdí Michael Wargo.

Silvestrovské částečné zatmění měsíce nám asi neodpoví na všetečné otázky a vědci budou pátrat dlouho: na Měsíci, Slunci, ostatních planetách i v dálavách vesmírných. Zastaralé učebnice pozbývají platnost. VŠE JE JINAK! Nebo naopak - pořád stejně - jen my pozemšťané jsme zatím o vesmíru věděli moc a moc málo...

Zda MY POZEMŠŤANÉ, jež jsme dle básníka Nerudy "Zemí spjatí", překonáme všechna pouta zemského časoprostoru a se ctí prostoupíme vesmírnými hvězdnými branami alespoň na sousední planety tak, abychom nemuseli být chápáni coby vetřelci - je nejzapeklitější otázka???

             Do roku 2010 si přejme všichni moc a moc zajímavých a příjemných změn!

Autor: Tonička Plíšková | středa 30.12.2009 12:30 | karma článku: 17,43 | přečteno: 2499x